Author Topic: Проблем со Pioneer VSX-C300  (Read 1799 times)

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #30 on: 05.10.2017, Thursday, 20:24:36 »
Кога мерев на конекторот cn 1501 имаше разлика од двете страни на конекторот 1В,на стк на пиновите имаше помеѓу 1.6В и 2В
Кога го исклучив и пофторно вклучив засилувачот на пиновите на стк имаше 24В, после третото исклучи/вклучи пак имам на пиновите 2В
Кога мерев пофторно на конекторот има 0.6В од две те страни а на пиновите на има 2В на сите влезови и излези и на кондензаторите c371 и  c372 од страната на конекторот има 06В а страната према стк има 2В
ги одлемив сите пинови на стк освен тие за напојуванје и кога мерев на влезовите и излезите имаше 2В, излегува дека 2В излегува од пиновите на стк.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #31 on: 06.10.2017, Friday, 00:53:38 »
Не знам... се ова ми изгледа многу чудно и ми се чини како да имаш повеќе од еден или два проблеми со засилувачот. Јас би почнал од почеток, баш од влезот и би одел натака, да видам низ кои се секции поминува сигналот и каде му се додава тој еднонасочен напон. Добро, во некои секции можеби и треба да има еднонасочен, ама секогаш се одвојува потоа со кондензатор кон наредната секција.

Ај извади го пинот на C371 и C372 што е врзан со конекторот и мери што ќе добиеш на пиновите 3 и 5 од него (CN1501). Значи, целосно да го изолираш излезниот степен за Front Left и Front Right и да видиш што ќе добиеш од предзасилувачкиот степен.
« Last Edit: 06.10.2017, Friday, 00:56:16 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #32 on: 06.10.2017, Friday, 01:31:58 »
На пиновите 3 и 5 има 0.5 0.6В кога се  оддвоени од засилувачкиот дел.
Према шемата на пинот 7  на двете СТК треба да има 29В на пин 9 -29В и на пин 11 -27В, на другите пинови не смее да има напон.
Кога ги оддвоив од плочата  сите пинови од СТК освен 7 8 и 11 на пиновите на двете стка имам 2В еднонасо4ен напон од 2В  излегува од двете СТК тоа се случува и со двата појачувачи.
Дисплејот на едниот појачувач имаше ладни лемови сега работи.
кога ги сменив СТК и на другиот засилувач е потполно исто, со старите СТК има 4.5В и на двата појачувачи и има AMP ERR  а со "новите" СТК има 2-2.2В и има АMP ERR.
Mислам дека "НОВИТЕ" СТК или беа мртви или умреа на самото вклучување
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2891
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #33 on: 06.10.2017, Friday, 03:21:43 »
Хмм... нешто ги прегорело, не може од вклучување да прегорат. Кога се одлемени стк-ките, провери напон на пиновите од подножјето?

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #34 on: 06.10.2017, Friday, 09:35:02 »
Малку размислив... и онаа „финтана“ со вклучи-исклучи и добиваш различни напони, некако ме наведува да мислам дека имаш и ладни лемови. А дали STK изгореле... не знам, тоа ќе видиме ако добиеме напон 0V на нивен влез, тек тогаш ќе можеме да кажеме.

А и добро пиша bicikle, мислам дека е паметно се останато од сега натаму да работиш со извадени STK, да добиеме 0V на нивен влез, па тогаш да видиме што ќе се случи откако ќе ги ставиме назад.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #35 on: 06.10.2017, Friday, 15:50:30 »
 Ладни лемови нема, ја прелемив цела плоча.
Кога СТК има само напон за напојуванје а другите пинови се одлемени од плочата на стк на пиновите  има 2В, а на лемните точки на плочата нема напон.
Тие 2В кои ги имам на плочата не доагјаат до СТК туку излегуваат од СТК, затоа  мислам дека се остетени СТК. Тоа се случува со двата засилувачи со 2 сета "нови" СТК.

Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2891
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #36 on: 06.10.2017, Friday, 17:29:47 »
Не верувам дека од ништо се оштетиле ст-ката. Него може да не се фабрички спарени транзисторите или транзицијата да не им е баш поддесена, но нема тука штода правиш... Едино ако тоа не е брум од самото иц.
Кога е извадено иц-то рече јавува амп ерр ?

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #37 on: 06.10.2017, Friday, 17:45:35 »
Со извадени СТК не покажува amp err.
Оригиналните СТК ги суредив јас  >:( >:(
Ги прелемив пиновите кога ги заменував плочите да го тестирам дисплејот кој не работи, пред тоа засилувачите работеа.
Би требало да биде едноставна замена на СТК  бидејки претходно се беше ок, изгледа и тие СТК кои ги набавив не се како што треба.
Ги зедов двата засилувачи за 10е не вредат да се замарам повеке со нив, ако од некаде најдам половни оригинални стк можеби ке пробам пак ако не во купот со делови  ;D ;D
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #38 on: 07.10.2017, Saturday, 02:09:05 »
Кога СТК има само напон за напојуванје а другите пинови се одлемени од плочата на стк на пиновите  има 2В, а на лемните точки на плочата нема напон.
Тие 2В кои ги имам на плочата не доагјаат до СТК туку излегуваат од СТК, затоа  мислам дека се остетени СТК. Тоа се случува со двата засилувачи со 2 сета "нови" СТК.

Ваљда добро те разбрав. Значи тој напон од 2V е всушност „повратен“ од влезовите на STK, така? Значи тој напон се јавува на пиновите од STK кога се друго е одлемено, само Vcc му носиш на STK.

Со извадени СТК не покажува amp err.

Тоа е сосема нормално бидејќи заштитата реагира на излез од засилувачот. Ако нема STK, нема излез, нема на што да реагира ;).

... изгледа и тие СТК кои ги набавив не се како што треба.

Мене се поверојатно ми изгледа ова објаснување.

Ги зедов двата засилувачи за 10е не вредат да се замарам повеке со нив, ако од некаде најдам половни оригинални стк можеби ке пробам пак ако не во купот со делови  ;D ;D

Види, излезен степен е. Може да гo изведеш со два LM3886, со што ќе добиеш 4 канали, без центар, ама за центарот може да додадеш некој TDA, или нешто слично. Води се по пропорции, колку можат да испорачаат двата STK на каналите и направи ги толку моќни и излезите со LM3886. Извади ги сите околни компоненти околу STK-та (ако не знаеш кои, а сакаш да се нафатиш на оваа преправка, може да ти помогнам) и задржи ги само C371 и C372 и заштитата на излез (и за ова можам да ти помогнам). Направи посебни полочки за LM3886 и со жици врзи ги за адекватните влезви/излези на оригиналната плочка. Да, ова бара малку време и труд, ама не е прекомплицирано... сакам да кажам изводливо е... под услов да си сигурен дека се останато работи како што треба. Ова може да го провериш со тоа што од C371 и C372 (и адекватните еквиваленти за Rear Left, Rear Right и Center) ќе го донесеш сигналот на влез на некој друг засилувач.

Ако сакаш да се нафатиш, да знаеш дека ќе имаш помош од моја страна. Ако не, вади трафото и се што може да се искористи и другото фрлај. STK оригинал нема да најдеш, а заменските може да се исти како што ги набави.

Пак ќе пишам. Ова е мој личен заклучок, што не значи дека сум во право, но мој совет е да бегате од засилувачи со STK како ѓавол од темјан! Лесно горат, оригиналите се скапи, а копиите катастрофа. Во превод, ако ви изгори излезот, фрлете го засилувачот во ѓубре или зае*авајте се со преправки со LM3886.
« Last Edit: 07.10.2017, Saturday, 02:14:00 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #39 on: 07.10.2017, Saturday, 02:43:20 »
Благодарам за помошта.
Немам време да правам преправки, тие засилувачи не се нешто посебно мислам и дека  не се исплати да ги преправам.
Добро ме разбра напонот излегува од СТК кога сите пинови се одлемени освен VCC.
Дека СТК се осетливи и многу лесно горат за тоа си во право, јас ги суредив оригиналните СТК на засилувачите само со прелемуванје на пиновите со леткум кој не е заземјен.
Оригинални стк не успеав да најдам колку што разбрав не се произведуваат веке ти стк.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #40 on: 07.10.2017, Saturday, 03:07:39 »
Добро ме разбра напонот излегува од СТК кога сите пинови се одлемени освен VCC.

Ништо, тоа е тоа :S. Изгледа изгорени се STK-та. Или во сам старт биле неисправни, или си ги изгорел. Не се саклдисувај дури и да си ги изгорел, тие се како глуварчиња, не дај боже да кивнеш во нивна близина, отидоа јабана ::).

Штом немаш намера да ги преправаш засилувачите „баци то смече“ ;). Вади што е корисно и другото фрлај ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2891
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #41 on: 07.10.2017, Saturday, 05:08:43 »
Евентуално по потреба или за профит да направиш појачало без дисплеј без многу финеси и шминка али строго по потреба. Од интеглаците најверојатно само лм останаа по робустни....
Порано и не беа толку лоши стк, ама сега изгледа в подрум ги прават...

Offline dr-mr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 338
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #42 on: 07.10.2017, Saturday, 13:35:59 »
 Мислам дека беа изгорени кога ги добив, бидејки ништо не направив што би ги оштетило.
Купив и нов леткум (esd-safe) за да не ги умрам и тие стк.
Кога ке имам повеке време може да ги искористам  за  засилувачи со тда7294 имам неколку парчинја, или нешто во Д-класа од неколку стотина вати
Сепак се ВРТИ !!!

Online LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2739
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #43 on: 07.10.2017, Saturday, 13:56:22 »
или нешто во Д-класа од неколку стотина вати

APEX D200, одамна му се спремам... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2891
  • Gender: Male
Одг: Проблем со Pioneer VSX-C300
« Reply #44 on: 07.10.2017, Saturday, 17:09:47 »
tda-та поедноставно е, кај али имаш и готов кит за 10-тина $... за 100-тина вати нема потреба од мн замарања....