Author Topic: Потребна е помош за микроконтролер IRMCK341  (Read 537 times)

Offline Acki2009

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 110
Ми требаат информација дали е можно на овој микроконтролер да му се исчитаат податоци, инаку овој контролер го има во инвертер клима Hyundai Ac120. Ви благодарам!!
Заборавив да напоменам дека одаамна имам изработено Јтаг програматор што го коирстев за тв ресиверите, ќе го постирам тука да се види дали со него би можел да се програмира нешто на овој контролер.
« Last Edit: 23.09.2017, Saturday, 16:55:30 by Acki2009 »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Еве што пишува во datasheet.

Quote
8051 microcontroller
- Three 16-bit timer/counters
- 16-bit periodic timer
- 16-bit analog watchdog timer
- 16-bit capture timer
- Up to 24 discrete I/Os
- Eight-channel 12-bit A/D
   - One buffered channel for current sensing (0 – 1.2V input)
   - Seven unbuffered channels (0 – 1.2V input)
- JTAG port (4 pins)
- Up to three channels of analog output (8-bit PWM)
- UART
- I 2 C/SPI port
- 64K byte program OTP
- 2K byte data RAM.

Би требало да може со JTAG да се исчитаат податоците од него.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Acki2009

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 110
Не можам да разберам од даташитот дали треба да се доведи напон на самиот чип или само TCK, P5.3/TDI, P5.1/TMS, P5.2/TDO треба да ги конектирам на јтагот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Треба да му донесеш и Vcc. Не може да работи без напон, нели ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Acki2009

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 110
Поврзав и напојување на пин 53 минус и пин 54 плус 3.3 в, не сака да се конектира, го користам софтверот што е прикачен на темава. Има ли некој друга идеа како да го поврзам со што програматор тоа да се направи, дали има некој таков да заврши услуга, позз.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Има посебни команди за контрола на MIPS процесорот преку JTAG и терминал, како да направиш dump на EEPROM, halt, да смениш регистер, итн. Ова го правиш во координација со datasheet, бидејќи можно е некои од командите да се не поддржани од процесорот кој пробуваш да го „дебагираш“ (контролираш) преку JTAG. Побарј ги командите и која алатка да ја користиш под Windows. Имам клон на Altera USB Blaster и еднаш го имам користено и знам дека успеав да го направам она што ми требаше, ама одмна беше и искрено, ниедна команда не ја помнам веќе. Ако сакаш, би ти помогнал, пиши ми ПП, ама не гарантирам дека ќе биде успешна процедурата.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."