Author Topic: Десулфатор за автомобилски акумулатор  (Read 177 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2701
 • Gender: Male
Ако е искривена ќелија, топилница го оправа :)
Патем како се криват ќелии, од прегревање?
« Last Edit: 07.03.2018, 17:43:05 by bicikle »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11259
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Јас знам од удар.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline gochcommk

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 57
 Ако му е паднат напонот на акумулаторот под 10.8 дали е пробиен или може да се оправи со удедов, како се манифестира пробиен акумулатор???
Што е разлика испразнет и пробиен акумулатор?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2926
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Ќе пробаш да го полниш акумулаторот, ако не може да се наполни повеќе од 10-11V значи има пробиено ќелија.
Иначе послабите акумулатори што имаат изгубено дел од капацитетот се полнат побрзо, т.е побрзо достигнуваат до 13.8V, но кога ќе ги оптовариш брзо им паѓа напонот.

Патем кало се криват ќелии, од прегревање?

Кај мене така се деси, не приметив кога повлекол над 10А, кога видов веќе увелико вриеше една ќелија, мислам таа кај минусот беше и после падна напонот на целиот акумулатор за 2V.
« Last Edit: 07.03.2018, 15:28:57 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2701
 • Gender: Male
Ех гига од удар скоро све се криви и крши, ама кој ќе го клоца акумулаторот под хауба во нормални услови :)
Инаку алтернаторот дава 14.4в и струја колку што може, ограничен од неговите механички карактеристики, така да после верглање, иако кратко време струјата на полнење може да изнесува далеку на 30А.. Едино ако си понел со 10А долго долго време, а мислам повеќе штета има од преверглување, тогаш многу повеќе грее, поготово ако е сулфатизиран,пошто внатрешниот отпор е поголем, па имаш поголем пад на напон во акумулаторот, а со тоа и поголема дисипација. Е сега пак не ми  ејасно, што ако се загрее, едино ако не се џагрева 100+ степени, ама нели тогаш пре би пукнал од притисакот... Секако под хауба лете е 90+ степени...