Author Topic: Проблем со тв Favorit TV 2121 Шасија 11AK30S-2  (Read 323 times)

Offline Acki2009

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 110
Телевизорот има проблем со тоа што не сака да се вклучи, при вклучување на тв-то светнува лед диодата но не со полн слијај него трепери и се слушаат некои звуци на крцкање, со еср проверив електролити во мрежата сумливите ги заменив но пак исто. Измерив напони кои што не се добри, C826 13в, C830 1.25в, C829 1в, C833 1.25в, C810 8в, C605 320в. Во кој дел од мрежата би бил проблемов? Благодарам!

Треба вака (Toma)
C826 13V, C830 1.25V, C829 1V, C833 1.25V, C810 8V, C605 320V.
« Last Edit: 12.03.2018, Monday, 12:40:28 by Toma »

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со тв Favorit TV 2121 Шасија 11AK30S-2
« Reply #1 on: 12.03.2018, Monday, 00:41:58 »
Quote
Правило е при вакви ситуации да се исклучи врската со третиот извод од ВН трансформаторот и на местото на B+ да се постави сијалица во однос на минус (маса). Ако сијалицата свети тогаш проблемот е во хоризонталниот излезен степен i после ВН трансформаторот (пример вертикален излезен степен). Во спротивно проблемот е „назад“ во напојувањето!
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=14126.msg121976;topicseen#msg121976
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Проблем со тв Favorit TV 2121 Шасија 11AK30S-2
« Reply #2 on: 12.03.2018, Monday, 03:29:00 »
Слични симптоми, но различен тв (Quart), ми беше прегорено високонапонското напојување т.е. транзисторот што ја напојува каскадата. Би ти рекол да го пробериш него.
« Last Edit: 12.03.2018, Monday, 12:35:57 by Toma »

Offline Acki2009

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 110
Re: Проблем со тв Favorit TV 2121 Шасија 11AK30S-2
« Reply #3 on: 12.03.2018, Monday, 11:08:25 »
Го испумпав B+ од вн трафото поврзав сијалица нема никаков напон, сигурно е нешто во мрежата но мерено се ми дава исправно.

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со тв Favorit TV 2121 Шасија 11AK30S-2
« Reply #4 on: 12.03.2018, Monday, 12:18:15 »
Quote
Измерив напони кои што не се добри, C826 13V
Под услов правилно да си потапил а на C826 имаш 13V (добар напон за stby) тогаш треба да го вклушиш со далечинското и да засветли лед индикаторот во зелено истовремено со светилката (сијалицата)!
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -