Author Topic: Метал детектор со НЕ555  (Read 618 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Метал детектор со НЕ555
« on: 26.03.2018, Monday, 05:25:51 »
Ова е проверена шема ако ви треба да откривате водови во ѕидот или слично. Калемот е 30-40 намотки 0,3 мм лак жица на феритна антена со должина десет сантиметри.Гледајте да не бидат плочката и калемот преблизу. Стандардно звучник или капсула од слушалка , што имате. Шемата ја направи мој комшија и денес ми се фали, шета по улаз и бара по ѕидот каблови. ;D И да напоменам со 555 -ка е ( морам вака да ги трошам!)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #1 on: 26.03.2018, Monday, 13:17:51 »
Го имам налравено овој детектор пред 7-8 години и функционораше.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #2 on: 26.03.2018, Monday, 15:34:04 »
Гледам фабрички продаваат по 500 денари, а овде нема ниту 1 евро материјал.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #3 on: 26.03.2018, Monday, 16:52:37 »
Под напон кабли или и неактивни лоцира?

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #4 on: 26.03.2018, Monday, 20:23:04 »
Да, реагира на кабли бакарни под малтерот  на некои 5-10 см.Само калемот што поблизу до ѕидот да биде.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #5 on: 26.03.2018, Monday, 21:41:20 »
А за прекината жица чаре? Али да отворам тема?

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #6 on: 26.03.2018, Monday, 22:41:08 »
А за прекината жица чаре? Али да отворам тема?
Мислам дека треба друг склоп за тоа. Уствари отвори нова тема па ке бараме решение.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Re: Метал детектор со НЕ555
« Reply #7 on: 26.03.2018, Monday, 23:44:08 »
Овој уред реагирана метал, значи не бара прекини во водовите.Ако е водот под напон реагира од подалеку, односно е со поголем домет.Воглавном со него се бараат водови во малтер, под плочки, ламинат...
« Last Edit: 06.04.2018, Friday, 20:36:46 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.