Author Topic: Помош за прекинат проводник  (Read 1999 times)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Помош за прекинат проводник
« on: 27.03.2018, Tuesday, 00:52:48 »
Имам штекер трифазен за шпорет, али само на 2 фази има напон, едната е "мртва".
Од дозната ги престегнав жиците, осигурачите се проверени(и во ред) а на другитенштекери си има региларно 3 фази. Претпоставувам кабелот е во прекин, ама како би се открило освен со копање?
Првично беше викнат електричар, ама ништо, па решив сал да барам решение. Може и препорака за мајстор што ќе се нафати да го отклони дефектот.
« Last Edit: 27.03.2018, Tuesday, 01:38:54 by GigaWatt »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #1 on: 27.03.2018, Tuesday, 02:00:13 »
Прво провери каде е прекинот. Извади ги сите три осигурувачи (јас не би го работел она што следува ако имаш електромагнетни осигурувачи, би работел само со топливи, каде што можам физички да го извадам осигурувачот) и краткоспои една од неисправните фази со една од исправните фази во штекерот и проверувај дел по дел, дозна по дозна, оди кон штекерот и гледај во која секција ќе јави краток спој меѓу двете фази (со унимер на beeper подрачје). Ако и по последната дозна не јави никаков beep, проблемот е најверојатно по последната дозна, меѓу последната дозна и штекерот. За да бидеш 100% сигурен, краткоспои ги истите два фази во дозната и види дали ќе јави краток спој меѓу двете фази кај осигурувачите. Ако јави, каблите од таа дозна до осигурувачите се исправни, проблемот е од таа дозна до штекерот. Притоа, за ниедна од проверките нема потреба да ги одмотуваш каблите еден од друг, дури ни изолир траката во дозните не мора да ја вадиш ако имаш мерни врвови со игли.

Ова треба да се работи многу претпазливо! Во никој случај не треба да се остават работите на случајност ниту пак да се почнува со мерење без притоа да се провери дали на краевите на проводниците има висок напон! Мерење со инструмент, особено дигитален, нема да даде валиден резултат. Многу често енергетските кабли се поставуваат еден до друг и се јавува преслушување од еден на друг вод, а дигиталните инструменти се прилично осетливи и овој брум може да го регистрираат како напон меѓу два проводника. И фазометар не е валиден индикатор дали на определен проводник има фаза или не. За брзи проверки, да врши работа, како на пример да установите дали е изгорен осигурувач или не, но за да не оставите место за двоумење, најдобро овој тест да се прави со потрошувач (сијалица поставена меѓу нулата и фазите кои планирате да ги проверувате).

Бидете внимателни, високиот напон од енергетската мрежа е опасен по живот! Секогаш превземете ги сите мерки за безбедност и најважно, секогаш нека има некој друг возрасен присутен до вас додека работите!
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #2 on: 27.03.2018, Tuesday, 13:18:29 »
Да да ја разбирам опасноста. Инаку од досегашните мерења до дозна има напон на сите три фази, проблемот е од дозна до шпорет. Фалите лесно се вадат кај мене, ги извадив, и сакав да проверам жицата од штекерот дали ќе направи "бип" на некоја од жиците на дозната, со осигурачите, но никаде не направи. За да биде по зезната ситуацијата штекерот е во плочки, па ако копам се сомневам дека ќе најдам идентични плочки, инаку до сега ќе беше ископано, што според мене е најсигурен начин, но не и нај елегантно решение.  Не знам како да "одам" по кабли визуелно да проверам дали случајно некој пред мене бушел во ѕидот па ја прекинач жицата. Инаку прилично сум сигурен која е жицата од дозната што е прекината, ама освен со копање не знам како би го лоцирал прекинот, да не копам по цел вод него само кај што е потребно.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #3 on: 27.03.2018, Tuesday, 13:21:10 »
јас би ја проверил дозната кај што е поврзан тој штекер. би требало негде над штекерот да биде да видиш таму дали има напон на трите фази. и дали имаш нешто во последно време закачувано на ѕид кај што требало да бушиш дупки па да не си го закачил кабелот.
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #4 on: 27.03.2018, Tuesday, 14:14:18 »
Јас немам, така го зачекав, а пред мене Бог знае кој што бушел...
Две дозни има во собата(кујната), двете го проверив али не најдов ништо конкретно.
Си мислам да ја закачам жицата на генератор на шум или на високо фрекфентно трафо па со нешто да барам, додека останатата инсталација е исклучена? Држи вода така или...?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #5 on: 27.03.2018, Tuesday, 15:25:58 »
Фалите лесно се вадат кај мене, ги извадив, и сакав да проверам жицата од штекерот дали ќе направи "бип" на некоја од жиците на дозната, со осигурачите, но никаде не направи.

Чекај, сакаш да кажеш дека осигурувачите на фазите ги извади, на фазите снема напон, ама ако пробаш да видиш дали од осигурувачите доаѓаат кабли на сите три фази, ниедна не реагира ???. Ај провери да не случајно допираш со сондата на другата страна на осигурувачите (не од прекинатата туку од „живата“), да не случајно бараш жица каде што не треба да има ;D.

Си мислам да ја закачам жицата на генератор на шум или на високо фрекфентно трафо па со нешто да барам, додека останатата инсталација е исклучена? Држи вода така или...?

А да си го земеш ова и да не му ја мислиш многу ;). Проверува и насока на движење на кабелот, не се секирај ;).

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=7350.msg122961#msg122961
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #6 on: 27.03.2018, Tuesday, 17:42:40 »
Чим во дозна има, најчесто ваков проблем кај што не сакаат да се копа по плочките сме го ресавале со умртвување на тој кабел, исклучување од дозна и потоа пуштање нов кабел во каналче, преку места каде што нема до толку да се гледа.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #7 on: 27.03.2018, Tuesday, 18:01:38 »
Па и јас тоа сакав да го предложам. Преку канал, нема ни да се познава што е ;).

А дури и ако не го правиш тоа преку каналче, секогаш може да копаш од дозната по ќошевите од кујната и така да стигнеш до штекерот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #8 on: 27.03.2018, Tuesday, 20:14:49 »
Се мислев да припуштам жица друга ама некако ми е последна опција.
Инаку вака направив:
Кај мене се од новиве осигурачи(ел.маг.)
Ги извадив жиците што носат 220в од бандера и ги изолирав. Т.е. трите фази ги остстранив, остана нулата(земјаа е нулована).
Зедов подолга жица, едната страна ја споив со мртватажица на штекерот, другата на едниот извод од унимер. Со другиот извод ја барав прво во дозната па после во  осигурачите(од двете страни, засеклј случај и кај нулата проверив)
Секаде покажа о.к.
По мое видување некаде е скината.
Искрено мислев дека овие апаратчињава се "ѓавол и пол" али нај верјатно ќе му се направи бај :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #9 on: 28.03.2018, Wednesday, 02:37:11 »
Зедов подолга жица, едната страна ја споив со мртватажица на штекерот, другата на едниот извод од унимер. Со другиот извод ја барав прво во дозната па после во  осигурачите(од двете страни, засеклј случај и кај нулата проверив)
Секаде покажа о.к.

Не разбирам што сакаш да кажеш со ова „секаде покажа ОК“. Ја најде жицата или не ја најде па заклучи дека таа е таа која мора да е скината ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #10 on: 28.03.2018, Wednesday, 08:32:45 »
Ах лошо сум пишал Отворено Коло (о.к)  :)
Бидејќи никаде не покажа било каков отпор дојдов до таков заклучок, друго не ми текина што може да е. Кога мерев ја извадив и од штекер, т.е. другава жица ја врзав директно на неа, да не случајно зеза штекерот.
« Last Edit: 28.03.2018, Wednesday, 08:51:22 by bicikle »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #11 on: 28.03.2018, Wednesday, 11:14:09 »
Чекај, значи покажува отоворено коло и од дозна до осигурувачи и од штекер до дозна?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #12 on: 28.03.2018, Wednesday, 16:20:01 »
Не не. Од штекер до одигурачи и од штекер до дозна, значи едниот крај ич не го чепкам, си стои цело време врзан в штекер.
Затоа предпоставив дека има прекин од штекер до дозна.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #13 on: 28.03.2018, Wednesday, 17:25:09 »
Добро, ОК, ајде, мериш така, но кој е резултатот ???.

Штекер <--> Дозна <--> Осигурувач == Резултат ???

Дозна <--> Осигурувач == Резултат ???


Под резултат мислам на тоа бипка, не бипка.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #14 on: 28.03.2018, Wednesday, 17:35:43 »
Епа од штекер не бипка ни на дозна ни на осигурачи, а дозна <--> осигурачи не мерев...