Author Topic: Помош за прекинат проводник  (Read 2000 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #15 on: 28.03.2018, Wednesday, 23:23:56 »
Епа логично е, како што имаш ти пишано, најверојатно прекинот е од штекер до дозна. Не верувам дека има на две места прекин еден ист кабел ;).

        XX         OK
Штекер <--> Дозна <--> Осигурувач
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline xantox

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 165
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #16 on: 29.03.2018, Thursday, 10:57:19 »
bicikle ова е типичен пример на расипан телефон. Пре конфузно.
Ај те молам логички објасни:
Доколку
...али само на 2 фази има напон, едната е "мртва".
Како тогаш
Секаде покажа о.к.
а разбравме дека о.к е open line?!
1. Дали воопшто си на правата дозна?
2. Доколку има прекин во кабел, прекинот сигурно не настанал сам од себе. Кабли обично се поставуваат по права линија од дозна до штекер. Види каде има штраф, типла, висечки елемент, полица.... на таа линија и тука ти е проблемот. Штемувај само тука, спои ја жицата што е прекината со мост и стави на тоа место дозна за да маскираш.
3. Ако несакаш да копаш ти дадоа предлог со каналица
4. Ако несакаш ни да копаш ни каналица да ставаш, шпоретот секогаш можеш да го поврзеш само на две фази. Нормално ќе си провериш дали можат каблите да носат толкава ампеража, а и осигурувачот на таа линија.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #17 on: 29.03.2018, Thursday, 11:27:05 »
Кабли обично се поставуваат по права линија од дозна до штекер.

Права линија ???. Јас мислев дека се оди под прави агли (од дозна хоризонтално до локацијата која планираш да го ставаш штекерот, потоа одиш надолу, вертикално).

Знам дека во новиве згради знаат да пуштаат „хипотенузи“ од дозна до штекер, за да заштедат на кабел.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #18 on: 30.03.2018, Friday, 10:30:53 »
Зградава е пред земјотресот :) Или 40 год пред моето постоење, кој знае како се каблите, кој и каде бушел, 10 пати е реновирана од тогаш :) Капак на се, било еден стан, па се надоградувала зградава па се направиле 2 сана, па после ми е продадена мене :)
Да, сега шпоретот р на 2 фази, ама паѓаат осигурачи. Ем на 2х1,5 жица не би шибнал 7 kw, поготово не на жица 50 години.
Другите 2 фази и нулата се во таа дозна што ја мерев и фазата која недозтига.
Како и да е, нека палат кинезиве бродот, да стигне "марифетов" да видам со него што ќе биде, па ако не најдам ни тоогаш, ќе чекам подобро време кога ќе се реноовира цела кујна ќе ги сменам и каблите комплет раат глаата да ми биде. 

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #19 on: 30.03.2018, Friday, 16:17:36 »
Има и апликација за мобилен, метал детектор, ако ептен ти се брза, ама не знам колку е ефикасна за наоѓање на кабли.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #20 on: 30.03.2018, Friday, 19:00:57 »
Го погоди чоекот :)
Ако имаш линк ео апликација арно, инаку тешко дека ќе најдам сам....

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #21 on: 30.03.2018, Friday, 23:36:55 »
Не сум користел до сега вакво нешто, само сум чул дека има, не сум ни видел, така да, не гарантирам за резултатите ;D.

Инаку, најдов неколку апликации, овие ми изгледаа нај ОК ;).


Voltage Detector

Code: [Select]
http://app.box.com/s/0k6asqaecg0r9weks87z3aobw9067p96
Code: [Select]
http://www.asuswebstorage.com/navigate/s/C64E558BF94142E08390C0A088167C8DW
Metal Detector

Code: [Select]
http://app.box.com/s/azc7nbu6s42pmc46r05uz3aya05db11j
Code: [Select]
http://www.asuswebstorage.com/navigate/s/AD51542B27F143DE9DF244C7EC249C17W
Stud Detector

Code: [Select]
http://app.box.com/s/e43xy1tgten6uzulsbk1ax237dn2pmso
Code: [Select]
http://www.asuswebstorage.com/navigate/s/7BE06DCFD53A431B98F0963C488FF46AW

Апликациите може да ги инсталираш лесно со помош на следниот сајт.

Code: [Select]
http://www.apkinstall.com/
И ќе напоменам дека апликациите не се тестирани. Последните две ги има на PlayStore, ама првата ја нема, така да, не знам дали има скриено нешто во неа или не... мада, и од PlayStore ако е, тоа не е гаранција дека е legit, има еден тон scam апликации и на PlayStore. Јас обично прво ги тестирам во виртуелна машина, ама сега немав време да го направам тоа. Освен тоа, не знам дали ќе се подигнат ако ги немаат адекватните сензори (претпоставувам антена за Wi-Fi).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #22 on: 31.03.2018, Saturday, 11:34:06 »
Се уходав со форматисање мобилни, немам гајле :)
Мада некои што ги инсталирав ми бараа магнетен сензор, али ќе ги пробам и наведенит, не дека ми се брза него одљубопитност :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #23 on: 31.03.2018, Saturday, 19:38:10 »
Не знаев дека во телефониве има и магнетен сензор... мислев дека само се пренаменува антената за Wi-Fi ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #24 on: 01.04.2018, Sunday, 02:19:21 »
Чим има компас (на некои)...

Offline Zdravkovski

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
 • elektricar
  • најдобриот електричар во Велес
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #25 on: 01.04.2018, Sunday, 19:05:36 »
ајде одмене едно хардкор решение:

ако на ѕидот од кујната и едната е другата страна се твои не се од друг стан (пр. едната страна ти е кујната ѕидот со плочки а другата страна од ѕидот ти е спална детска...малтарисан) предлог да не се кршат плочки а да се пушти друг кабел е дупење низ дозната (разводна кутија) и низ штекот од страната на кујната а од другата да се исштема колку да се пушти еден 5х2.5мм2.

+позитивна страна на предлогот е што плочките ќе се спасат од кршење
-негативна страна ќе треба да се малтари, глетува другата страна од ѕидот

едит:  се извинувам сум згрешил и сум пишал дизна наместо дозна (разводна кутија) поправено
« Last Edit: 01.04.2018, Sunday, 21:09:17 by Zdravkovski »

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Помош за прекинат проводник
« Reply #26 on: 02.04.2018, Monday, 01:32:33 »
Малтерисување ќе има секако... Повеќе или помалце.
Инаку живеам во зграда и кујната е од кај заедниките скали. И да имам можност да копам, 40цм е тула( полна цигла) плус 10-15 цм малтер, поарно плочли да лепам :)
Али во секлј случај ти е топ муабетот кај што се преграденк ѕидовите со гипсани плочи, тие како алва се сечат :)
Ех на времето "грло" било измишљотина, инаку ако дојде до копање/реновирање, тури грлото тука, смени цел кабел и раат си, ама што е тука е.