Author Topic: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B  (Read 1542 times)

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Лемна станица BAKU 702B Помош.
Здраво колеги. Имам проблем со оваа лемна станица, поточно проблемот е со дувалката. Кога е вклучена дувалката регулацијата на дување како да не постои компресорот работи на минимум, а кога ке се исклучи дувалката компресорот останува да работи исто на минимум и не се гаси никако. Напонот кој го добива компресорот е од 20V до 25V во зависност од положбата на потенциометарот. Побарав шема за оваа лемна станица но неможев да најдам па барам помош околу наогање на шема за неа но и било каква помош за решавање на овој проблем.
« Last Edit: 09.04.2018, Monday, 21:29:09 by GigaWatt »

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #1 on: 09.04.2018, Monday, 15:17:19 »
Оваа би требало да е тоа што го бараш иако е за BAKU 858D!
Code: [Select]
http://poormanelectronics.blogspot.mk/2016/08/schematic-and-teardown-of-baku-858d-smd.html
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #2 on: 09.04.2018, Monday, 18:52:46 »
За почеток провери ги Q1, Q2 и Q3.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #3 on: 09.04.2018, Monday, 21:25:38 »
Не сваќам што сакаш да потенцираш со менување на бојата на буквите од post-от ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #4 on: 09.04.2018, Monday, 22:02:32 »
Пример V (волт) се пишува со голема буква а истата беше со мала буква v.
- компресорот беше напишано комресорот и слични грешки !!!

Јас на мојата сваќа и реков дека не сфаќа дека Volt не сфаќа што сака да рече со зборот -свати-, па и објаснив дека мисли на сват.
Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=12123.msg105631#msg105631
« Last Edit: 09.04.2018, Monday, 22:38:16 by Toma »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #5 on: 10.04.2018, Tuesday, 00:31:04 »
Фала Toma на исправката во иднина ќе внимавам на правописот.Шемата не одговара на овој модел на лемна станица,инаку има две плочи една е на предниот дел а дригата која е за компресорот е на задната страна,проверени се сите транзистори,триаци и останати компоненти на задната плоча која е за компресорот и нема ништо сомнително а компресорот никако не престанува да работи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #6 on: 10.04.2018, Tuesday, 00:41:45 »
Пример V (волт) се пишува со голема буква а истата беше со мала буква v.
- компресорот беше напишано комресорот и слични грешки !!!

Јас на мојата сваќа и реков дека не сфаќа дека Volt не сфаќа што сака да рече со зборот -свати-, па и објаснив дека мисли на сват.
Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=12123.msg105631#msg105631

А, не видов кој последен го edit-ирал post-от ;). Мислев дека totii така ја оворил темата и прашањето беше насочено кон него ;).

Нема проблем. Корекциите се на место ;).

@totii: Од овие Кинескиве лемни станици, не верувам дека нешто ќе најдеме без листа на искористени интегрирани кола и евентуално некои други клучни полупроводници (триаци, моќни транзистори). Направи една ваква листа и да побараме. А и некоја фотка не е на одмет ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #7 on: 10.04.2018, Tuesday, 23:27:55 »
Ознаката на микроконтролерот е избришана од страна на кинезите  :D,еве некоја слика од внатрешноста на оваа станица а ако се потребни ке направам и уште слики.


Ова е задната плоча која е за компресорот
« Last Edit: 10.04.2018, Tuesday, 23:41:44 by totii »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #8 on: 11.04.2018, Wednesday, 02:44:41 »
Оваа има и контрола за обична лемна станица. Мислам дека е слична на онаа што ја има LordZi ???... или грешам?

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=10728.0
Мојата е постар модел, има и контрола за обична лемна станица, ама не е со микроконтролер, со ICL7107 е, а контролата најеверојатно е изведена со компаратори (одамна ја немам отворено).

Дај извади ја и главната контролна плочка, види кои други полупроводнички компоненти ги има на неа, па да пробаме да најдеме некоја шема... ако има :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #9 on: 11.04.2018, Wednesday, 09:43:47 »
Оваа има и контрола за обична лемна станица. Мислам дека е слична на онаа што ја има LordZi ???... или грешам?

Мојата е со дисплеј и за леткумот и има само една плочка внатре. На микроконтролерот исто се избришани ознаките, мада мислам дека на плочката под него пишуваше 8051 или така нешто.

totii, викаш дека си ги проверил полупроводниците, ама сепак пробај со друг тријак, тоа што нема регулација (не исклучува) е типично за пробиен тријак, ако пак не работи провери ги уште еднш пасивните компоненти, посебно тој оптокаплерот. Ако повторно нејќе можда е проблемот во мироконтролерот, во тој случај може да направиш посебно PWM за компресорот (или димер ако е на 230V) и така да го тераш, го имам ова правено на една станица и добро работи... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #10 on: 11.04.2018, Wednesday, 10:43:05 »
А кога беше исправна, дали кога ќе ја изгасиш лемната станица (на копче), дувалката дуваше уште една минута на максимум (проток на воздух) па потоа сама се гасеше?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #11 on: 11.04.2018, Wednesday, 14:09:04 »
Ако мене ме прашуваш не, на оваа последната што ја преправав компресорот беше на 230V, ставив два димера, еден за дувалката, друг за компресорот, главниот прекинувач го сменив со друг двоен, прво гасиш дувалката, после минута компресорот. Може да се направи ова автоматски со 555 тајмерче или микроконтролер, ама немав многу време да си играм со тоа.
Ако компресорот работи на 24V DC место димер ставаш PWM и тоа е тоа...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #12 on: 11.04.2018, Wednesday, 15:24:13 »
Не беше прањето за тебе, но нема везе ;). Добри се информациите што ги пиша.

Мојата е со тајмер, по една минута гаси дувалката откако ќе ја изгасам лемната станица. Добра преправка имаш направено и така и треба да биде, за да го одлади греачот и телото ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #13 on: 12.04.2018, Thursday, 00:16:23 »
Оваа лемна станица ја имам добиено од пријател како нова не користена и од сам старт е ваква.Од видеа кои ги гледав на youtube послем гасење компресорот останува да работи уште некое време за да го олади греачот.Компресорот е на 230V, компонентите на плочата за компресорет се проверени сите и се исправни триакот е добар а пробав и со нов,а ништо не се менува и откако ке го извадам флет кабекот кој ги поврзува двете плочи,проверени се и компонентите на предната главна плоча а еве и слики од неа.« Last Edit: 12.04.2018, Thursday, 00:24:58 by GigaWatt »

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Проблем со SMD лемна станица BAKU BK-702B
« Reply #14 on: 12.04.2018, Thursday, 00:28:27 »
Ги провери тие двата оптокаплери на главната плоча?
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio