Author Topic: Нова политика на Google Chrome почнувајќи од Јуни 2018 (10.04.2018)  (Read 547 times)

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10859
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Ова е чисто информативно, колку да не се чудите зошто Google Chrome го јавува форумов како Not secure. Имено од Јуни 2018-та, сите сајтови кои не користат https (SSL сертификати) ќе бидат означени како Not secure од страна на Chrome. Македонскиот форум за електроника, барем сега за сега, не користи SSL сертификати, што значи дека податоците кои ги праќате до сајтот и оние кои сајтот ви ги враќа назад, не се енкриптирани. Ова нема да се смени во брзо време, барем не во наредниве година или две, така да, поентата на ова известување е да не мислите дека нешто не е во ред со форумот. Вие си разменуавте податоци со форумот на ист начин како што истото сте го правеле и години наназад, но бидејќи SSL сертификатите се „во мода“ (mainstream), ете, Google решиле корисниците да бидат предупредени ако посетат сајт кој користи http наместо https.Code: [Select]
https://searchengineland.com/effective-july-2018-googles-chrome-browser-will-mark-non-https-sites-as-not-secure-291623
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."