Author Topic: Бежични модули на 433MHz за Arduino  (Read 288 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Бежични модули на 433MHz за Arduino
« on: 15.04.2018, Sunday, 00:20:27 »Неодамна почнав да експериментирам со овие евтини модулчиња кои работат во фрекфенција која е слободна за користење и не е потребна никаква лиценца за истата, секако доколку се користст согласно упатствата.


Карактеристиките се на линков:
Code: [Select]
http://www.mantech.co.za/Datasheets/Products/433Mhz_RF-TX&RX.pdf
Овие модули се доста практични и добри доколку сакате да направите на пример, бежичен термо сензор со кој од дома ке ја пратите надворешната температура и влажност на воздухот, синхронизиран трепкач со повеке приемници, чет преку ардуино и компјутер и многу други нешта.

Е сега покрај пофалбите ке си дозволам да кажам што не ми се допаѓа, приметив дека предавателната фрекфенција од модул до модул се разликува по малце но на мала далечина нема проблем да биде примен сигналот и успешно декодиран на приемната страна. Друго нешто што приметив е поради немањето на RF филтер може да се забележат по некои хармоници, ама со оглед на малата снага од само 10mW не би требало да е проблем. Исто така користат АМ модулација кај која поголемиот дел од енергијата е неискористена ефективно. Знаеме дека кај радиодифузните АМ предаватели ефективноста на сигналот е само околу 30%. Можете да пренесете податоци до 4kb во секунда, па за телеметрија е сосема доволно.
« Last Edit: 15.04.2018, Sunday, 03:51:42 by GigaWatt »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Бежични модули на 433MHz за Arduino
« Reply #1 on: 15.04.2018, Sunday, 03:55:47 »
Друго нешто што приметив е поради немањето на RF филтер може да се забележат по некои хармоници, ама со оглед на малата снага од само 10mW не би требало да е проблем.

Да имаа и адекватни филтри, немаше да бидат толкацки и да бидат џабе ;).

Сепак, станува збор за дигитални примо-предавателни модули за мали растојанија каде многу и не се пази на тип на модулација, хармоници, искористена моќност, итн. ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."