Author Topic: Помош излезниот степен на активен субвуфер B&W AS6 клипува  (Read 543 times)

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Излезниот степен клипува кога ќе се подзагрее. Исцрнета е плочката под отпорниците од 6,8 оми 1 ват мислам. Но се здрави. Можеби треба 5-10 ватни за да не греат. Дали некој има шема или слично искуство? Електролитите од 6800 мф 50 в изгледаат добро. Дали некој од Ск би го сервисирал?

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Со што е решен излезот- ИК или транзистори? Провери го прво исправувачот и стабилизацијата ако ја има.
« Last Edit: 18.04.2018, Wednesday, 14:36:59 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Можеби и побудата, а кондензаторите тешко дека од око ќе ги оцениш дали се во ред.
Мислам дека е и член на форумов
Code: [Select]
https://m.facebook.com/servis.daniel86/

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Излезот е со два MosFet-a ама ознаката не се чита. Работи појачалото некое време и при средна снага почнува да клипува. Кога ќе намалам престанува.

Напон на стабилизиран исправувач -36,5 0 +36,5 V

« Last Edit: 18.04.2018, Wednesday, 19:10:21 by GigaWatt »

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Ми изгледа дека е некој кондензатор, ама кој не би можел да кажам со сигурност. Треба еср метар(има на форумов шема за еср метар). Првери ги лемовите дали се добри.

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
А да ги сменам сите?
И да ставам поснажни отпорници на местото од овие од 1W
« Last Edit: 18.04.2018, Wednesday, 16:27:58 by Toma »

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Вака од слики на форум може само да нагаѓаме. Треба да се измери. Отпорниците може да ги мениш, 2 се и не се некоја екстра цена, но сите кондензатори да ги смениш е малце поопширен зафат и не можам да ти гарантирам дека ќе се реши проблемот, иако на стандардните кондензатори векот им е 7-10год Експлоатација во домашни услови.

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Ок, благодарам.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Најверојатно е лош дизајн во прашање, поддимензионирани отпорници. Смени ги малечките електролитски кондензатори околу отпорниците и стави помоќни отпорници. Јас би пробал со 4 или 5W.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Дали напоните на напојување си ги мерел кога клипува појачувачот? Има ли промена на вредностите? Клипувањето може да е од кондензатор, ама сум имал такви проблеми со диоди ,ама и со излезните транзистори. Значи, инструмент во раце и провери се. Дали е добро напојувањето на 4558? Можеби и колото не е во ред.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Благодарам за советите.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Најверојатно е лош дизајн во прашање, поддимензионирани отпорници. Смени ги малечките електролитски кондензатори околу отпорниците и стави помоќни отпорници. Јас би пробал со 4 или 5W.
Глас (Галс) плус и од мене, нема да биде на одмет да се сменат околните кондензатори. Гига добро приметил дека прилично многу се греени, што е лошо за тој тип кондензатори а и не е некој зафат да се сменат 3-4 кондензаторчиња, ем ефтини се. Диодите D607/8 може да прават проблем ако се наменети за лимитирање на сигнал, треба да се проверат кога се загреани или да се извадат, но само доколку се наменети за лимитирање на сигнал т.е. паралелно споени на влез на колото, доколку не е така  значи се за друга намена и најверојатно не е до нив.
« Last Edit: 19.04.2018, Thursday, 00:32:00 by Toma »