Author Topic: Триак за контрола на мотор од 2400W  (Read 564 times)

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Триак за контрола на мотор од 2400W
« on: 03.05.2018, Thursday, 21:33:41 »
Треба да правам димер за правосмукалка 2400W (max). Кој тријак да го користам?
Правосмукалката имала вградено димер, но некој го извадил.  ;D
Жан

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #1 on: 04.05.2018, Friday, 08:37:31 »
Bta16 би требало да брка работа. 16х220>2400 :)

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #2 on: 04.05.2018, Friday, 10:03:53 »
За таа снага континуирано јас сепак би идел на BTA25 во RD91 или TOP3 пакување.
Иако кога ќе размислам, досега не сум видел повеќе од триак во TO220 по правосмукалки...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #3 on: 04.05.2018, Friday, 11:55:07 »
Лоша е контролата за бта25, т.е. 70-100% само ќе биде опсегот.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #4 on: 04.05.2018, Friday, 21:06:35 »
Ништо од проектот, муштеријата се откажа кога му кажав цена.
Жан

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #5 on: 04.05.2018, Friday, 23:54:10 »
Хахахахах ;D ;D ;D... леле ме изнасмеа... хахахахахахах ;D ;D ;D... а членови тука разглабаат виша политика ;D ;D ;D.

Сега му треба, веднаш? Бидејќи online BTA24-600B се џабелеску ;D ;D. 100 денари, 10 комада ;D.

Code: [Select]
http://www.ebay.com/itm/282907471715
« Last Edit: 04.05.2018, Friday, 23:57:19 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #6 on: 05.05.2018, Saturday, 09:58:09 »
Ќе порачам да се најде за друг пат. Инаку, сите сакаат веднаш, не сакаат да чекаат. И ако може без пари. Во Логинг триакот е 300-400 денари, потенциометар е 150-200ден. плус други делови, изработка на плочка, па монтажа. Навистина не вреди.
Жан

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #7 on: 05.05.2018, Saturday, 10:36:23 »
Сигурно се фалсификат овие триаци од ибеј, тешко дека ќе издржат 25А... ;)
Не дека и ако купиш од Гац, на пример, се многу подобри, ми прегорувале после саат време работа во обичен димер, со една сијалица од 100W како потрошувач. Од Логинг досега не сум имал проблеми, ама и цената не им е како на оние од кај Гац.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #8 on: 05.05.2018, Saturday, 13:22:27 »
Ќе порачам да се најде за друг пат. Инаку, сите сакаат веднаш, не сакаат да чекаат. И ако може без пари. Во Логинг триакот е 300-400 денари, потенциометар е 150-200ден. плус други делови, изработка на плочка, па монтажа. Навистина не вреди.
Абе ви кажав - бадијала се , ако муштеријата оцени дека е скапо! :o И да чека 3 недели ти да добиеш  од е-беј 10 триаци!? :P Кој ке те чека? Секој сака работата за утре да му биде завршена вчера. ;) Убаво е да држиш некои делови ,да се најдат. Ама мене правосмукалка со регулација ми доаѓа да поправам еднаш во 5-6 години. ;D Па биди мајстор! Да те видам!! :-\
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #9 on: 05.05.2018, Saturday, 15:29:31 »
Сигурно се фалсификат овие триаци од ибеј, тешко дека ќе издржат 25А... ;)

Нека издржат барем до 3KW, доста е ;). Оние контролине што ги нарачав од ebay што беа до 2KW воопшто не ни греат на бормашини, шмишајбни и останати алати, а секоја од нив е барем 500W ;).

Јас си нарачав 20 парчиња BTA24-600B, ќе ги пробам на калорифер или греалка ;). Ако издржат, супер се, ако не, Кинезите ќе ги враќаат парите ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #10 on: 05.05.2018, Saturday, 19:21:34 »
Ај пробај па кажи, да си нарачам и јас ако ги бива... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #11 on: 05.05.2018, Saturday, 22:22:37 »
Издржуваат, без проблем, нарачај си !
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Триак за контрола на мотор од 2400W
« Reply #12 on: 06.05.2018, Sunday, 04:42:02 »
@LordZi: Нема проблем, кога ќе стигнат, ќе ги пробам и ќе пишам како се покажале ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."