Author Topic: Шема за струен лимитер на DC напојување од 50-500 mA при DC напон од 100-200V  (Read 969 times)

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Шема за струен лимитер (LED Strip Tester) со DC напојување од 50-500 mA при DC напон од 100 и 200V.

Ми треба шема за струен лимитер на DC напојување од 50-300 mA при приклучен DC напон од 100-200V.
Извор на напојување имам, само ми треба лимитер на струја за испитување на LED диоди споени во серија кои работат на напони во опсег од 100-200V.

Ако има нешто нејасно во прашањето ќе појаснам ако треба!
« Last Edit: 12.09.2018, Wednesday, 13:51:29 by Toma »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Сакаш готова шема или би сакал да дискутираме одоколу дизајнот.

Еве јас што имав направено како напојување за предзасилувачот со цевки (со ECC82, дипломска ми беше).Целиот проект го имаш на следниот линк, иако не е центар на дискусија напојувачката секција.

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=11312.0
Напојувањето е без струјна регулација, но може ако сакаш да подискутираме за додавање и на струјна регулација на излезот на ова напојување или твоето... како сакаш ;). Имаш некоја идеја? Шема некоја која би сакал да ја модифицираш?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
На сликата се напишани произволни вредности на излезната страна.
Мене ми треба шема за струјна регулација било континуирано од 50-500 mA  било скалесто (со преклопник).
Е сега дали оваа шема одговра на моите потреби не би знаел да кажам од причина што од онаа што го прочитав и разбрав потенциометарот е за напонска регулација а мене ми треба да повторам за лимит на струјата низ LED диодите кои се на пример 34 диоди во серија и секоја со работен напон од 3V а тоа е напон од ~100V. Под услов да некоја или неколку (пример 10 од нив а тоа се 30V) од диодите се кратко споени би требало при напон од 100V да пробијат и останатите што не е пожелно, затоа со лимит од 100 mA  би требало да останат исправни затоа што се предвидени за струја од пример 300 mA.

Значи да се повторам, јас имам извор на напојување од 100 и 200V кои со преклопник би го бирал потребниот напон и би го приклучил на склопот за лимитирање на струјата низ диодите и затоа ми треба само склоп за лимит на струја!

« Last Edit: 08.06.2018, Friday, 23:21:11 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Мене ми треба шема за струјна регулација било континуирано од 50-500 mA  било скалесто (со преклопник).
Е сега дали оваа шема одговра на моите потреби не би знаел да кажам од причина што од онаа што го прочитав и разбрав потенциометарот е за напонска регулација а мене ми треба да повторам за лимит на струјата низ LED диодите кои се на пример 34 диоди во серија и секоја со работен напон од 3V а тоа е напон од ~100V.

Да, точно, нема струјна регулација, потенциометарот е само за напонска регулација, и пресметаната вредност на останатите два отпорника во серија со потенциометарот се онакви вредности какви што се (нестандардни) бидејќи требаше напонот да се движи во релативно мали граници (не ми текнува сега кои беа, мислам од 180 до 220V DC напон... или тука некаде).

А шемата беше чисто како предлог решение за напонската регулација. Знам дека пиша дека имаш веќе решение за напонска регулација, но не знаев дали е веќе направено, дали е само шема, итн... ова е испробано решение и функционира ;). Се разбира, отпорниците R1 и R2 може да се пресметаат за излезниот напон да има било која минимална и максимална вредност со вртење на потенциометарот P1, од 0V до 320V (230V*1.41). Во тој случај, ќе треба да се смени и вредноста и на потенциометарот P1.

Под услов да некоја или неколку (пример 10 од нив а тоа се 30V) од диодите се кратко споени би требало при напон од 100V да пробијат и останатите што не е пожелно, затоа со лимит од 100 mA  би требало да останат исправни затоа што се предвидени за струја од пример 300 mA.

Сваќам која е поентата ;). Да ги откриеш неисправните, а да не ги расипеш исправните ;). Паметно, не ми текнало на тоа ;). Јас обично се „џарам“ и барам нешто „црнко“ на дифузерите на диодите ;D. Но да, да бидам искрен, ова решение е доста подобро ;). Одлична идеја во секој случај, браво за идејата ;).

Ќе треба да разгледам некои шеми на струјни регулации online и да видам како би можеле да се прилагодат на оваа шема. Хммм... баш ме заинтересира ;).

Како и да е, за во меѓувреме, можам да ти кажам само дека ова напојување и онака не можеше (така како што беше изведено) да даде повеќе од 100 или 200mA (не ми текнува сега колкава точно струја можеше да даде, но и таа која можеше да ја даде беше повеќе од доволно за поларизација на електронската цевка... ги имам мерењата во дипломската, ако сакаш, може да разгледам ;)). Зошто? Па поради начинот на кој се носеше наизменичниот напон на влезот на колото ;D.Врзани беа два трансформатори, секундар со секундар (инверзно од нормалниот начин на работа). Практично примарот од вториот трансформатор (тој десно на сликата) се користеше како секундар. Трансформаторите не беа многу моќни (тоа се гледа и од сликите на крајот од темата), така да, само што ќе почнеше асално да грее влакното во ламбата (кога ќе почнеше ламбата да проведува), напонот почнуваше да паѓа ;D. Затоа и ми беше потребен P1, за да го нагодам напонот на пресметаната вредност, но откако ќе почнеше да проведува цевката ;D, бидејќи пред да почне да „влече“ струја, напонот беше повисок, ама кога ќе почнеше... цврц... паѓаше :D. Немаше друг економичен начин како да се изведе високонапонскиот дел од проектот, а да има галванска изолација од напојувачката мрежа.

Така да, чисто како тест проба, привремено, може да пробаш и само со шемата со напонска регулација, при што ќе ја примениш врската од последната шема (два трансформатори врзани секундар со секундар). Тие не се наменети да работат во тој режим, затоа и паѓаше напонот... не може даде онолку струја на примарот колку што може да „прими“ ако работи во нормален режим, а не инверзен ;).

Како што пишав, ова чисто привремено, колку за проба ако сакаш ;). А за струјната регулација, ќе разгледам како би можела да се изведе, па ќе пишам ;).

Ако има и некој друг член идеи, се разбира, секогаш се добредојдени ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Мене ми треба едноставен електронски склоп кој што би бил приклучен на извор од 100 или 200 волти еднонасочен напон (кој ги имам од стари шасии) и истиот напон приклучен на склопот кој ќе може да ја лимитира струјата (било континуирано било скалесто) која би поминала низ LED диодите. Тоа во телевизорите е решено со склоп кој ја одредува побудата на транзисторот преку кој се напојуваат LED диодите, меѓутоа таа регулација е во доста мал опсег !
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
ОК, те сватив што сакаш да кажеш ;). Значи, ти треба само струјната регулација, напонската веќе ја имаш решено... или не ти треба, едно од тие две ;).

Добро, ќе видам дали може нешто да склопам ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Ми се чини дека треба да е вакво нешто со мали измени и пресметка на вредноста на елементите!
Струјата би се лимитирала со соодветна вредност на R3 во зависност и од другите додадени или одземени елементи.

« Last Edit: 08.06.2018, Friday, 23:20:05 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А делот со "PWM or Microcontroller"? Поентата е да не мора да се додава таков дел, инаку тогаш изведбата би била прекомплицирана.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
"PWM or Microcontroller" тоа да се одстрани и да се направи проста шема со статични вредности а само со промена на R3 да се лимитира струјата. Теоретичарите тоа би требало да го пресметат ако тоа им е специјалност. Јас сум практичар, „Вишата“ теорија не ми лежи  ??? :-\
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline tubemkd

 • Нов член
 • *
 • Posts: 25
Oтпорот R4 во горните шеми ја лимитира излезната струја на cca200ma со сегашната вредност.
Зголеми го на 6,8 ома, ќе имаш лимит околу 100mA. Или груба пресметка 0,7V/R4=I(лимит).

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Која апликација со мали измени би била најпогодна за она што барам!

Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Земи ваков инструмент. Ги има на Aliexpress за 25-30 долари. Вреди за сите пари. Може да мери LED и зенер диоди.

Жан

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Јас би одел со последната, 4. Во таа комбинација, може R1 да се смени со потeнциометар и зенер диодата да се замени со некоја друга. Оваа шема е многу слична на онаа која прва ја post-ирав, со тоа што Q3 е искористен како замена за 12V-ната зенерка од мојата шема (за да го држи Q1 цело време во ON позиција).

Зенерката на шемата број 4 е 6.2V. Ако се зголеми напонот на диодата на, на пример, 12V, ќе може и R1 да се зголеми, со што ќе може да се искористи класичен потенциометар. Напонот на краевите на R1 ќе биде 12+0.7=12.7V. За јачина на струја од 50mA низ отпорникот R1, вредноста ќе треба да му биде (12.7/50)*10^3=254Ohm. Моќноста на овој отпорник ќе треба да биде 12.7*50*10^(-3)=0.635W. Ова е многу за еден потенциометар. Ако треба моќноста да биде 300mA, R1 треба да се намали на (12.7/300)*10^3=42.3Ohm, а и струјата низ него ќе се зголеми на 12.7*300*10^(-3)=3.81W.

Оваа варијанта е изводлива во случај да користиш преклопник. Може да ги пресметам вредностите на, на пример, 6 отпорници (за 50mA, 100mA, 150mA, 200mA, 250mA и 300mA), ќе го менуваш секој од нив со преклопник и тоа е тоа.

За контрола со потенциометар, потребна е шема која има слична изведба како стабилизираните извори за напојување, со тоа што сите компоненти ќе треба да бидат сменети (од моќност на отпорници, до работни напони на кондезатори, а и се разбира, полупроводници).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Quote from: GigaWatt
...може да се искористи класичен потенциометар...
Имам избор од жичани тример потенциометри од 2,2 Ω до 1 кΩ
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Зенерката на шемата број 4 е 6.2V. Ако се зголеми напонот на диодата на, на пример, 12V, ќе може и R1 да се зголеми, со што ќе може да се искористи класичен потенциометар.

Одлучи се колкав сакаш да ти биде падот на напонот на еднонасочниот напон на влез на колото. На пример, ако на влез имаш околу 115V, со зенерка од 15V ќе добиеш некаде околу 100V, со зенерка од 30V ќе имаш околу 85V. Зависи од тоа колкава моќност може да издржат реостатите (жичаните тример потенциометри). На пример, ако може да издржат до кај 2W, пожелно е напонот на зенерката да биде над 20V (од 25 до кај 30V).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."