Author Topic: Шема за струен лимитер на DC напојување од 50-500 mA при DC напон од 100-200V  (Read 1055 times)

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1177
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...

Сликата 4  е доработена со намера да појаснам што барам и како мислам дека треба да се гледа на моето размислување како би требало да биде направен лимитерот.
Значи без разлика колкав е влезниот напон (во случајот 120 волти), ако можеме да ја ограничиме струјата до тој праг на струја при која би засветлила диодата а напонот (при една диода од 3 волти) да падне на 3 волти, што би требало да значи дека останатите 117 волти би ги поднел транзисторот Q1. Сметам дека лимитер во тој случај треба да биде R1 или реостатот (жичаните тример потенциометри). Не сум сигурен ама ми се чини дека  R1 на слика 4 треба да е 14.6 Ω.
Исто так ако имаме случај да испитуваме лед лента со осум лед диоди од по 3 волти во серија (=24 волти), тогаш напонот помеѓу плусот од R1 и минусот треба да е 24 волти а остатокот од 96 волти треба да ги “апсорбира“ Q1.
Што треба да се измени на шемата!
« Last Edit: 17.06.2018, Sunday, 00:58:34 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10859
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Да, сега сватив што сакаш да кажеш, значи да не биде само за LED strips (ленти), туку и за една LED диода.

Линкот од уредот кој го има ставено Zan го овозможува тоа. Исто така, и напојувањата на некои LED strips работат на сличен начин, со таа разлика што може континурано да го оптоваруваш тоа напојување, за разлика од уредот од кој Zan има ставено линк, кој не може континуирано да го оптоваруваш (тест проба, 30 секунди, минута две и толку). Исто така, на клипот се гледа дека со истиот може да се тестира и една LED диода (затоа не смее континуирано да се оптоварува, границите на излезниот напон му се многу големи, наменет е да тестира универзално, но за жал, тоа повлекува друг проблем, должината на тестот).

Значи, да сумирам, со уред кој работи во линеарен режим, ова не е можно да се изведе. Единствен начин на кој лесно би се извело ова е преку „напојување“ кое работи во импулсен режим. Сличен ваков уред е и тестерот за зенер диоди.

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=4183.0


Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=7756.0


Јас би препорачал со експериментирање со првиот бидејќи е со 555 и автоматски може да се подеси односот импулс/пауза, додека кај вториот ова не е можно. Исто така, ќе треба да експериментираш и со трансформаторчето. Можно е најдобро да одговара некое од SMPS напојување (на пример, она најмалото, за +5V Stand By). Генерално земено, во игра треба да се земе било кое SMPS или RF трансформаторче. Поради начинот на кој уредот работи (импулсен), ова нема да им пречи на LED диодите (баш напротив, повеќето испитувања покажуваат дека импулсниот нестабилизиран режим на работа им го продолжува животниот век на моќните LED диоди наменети за осветлување), а дополнителен бенефит е тоа што краткотрајните импулси, дури и ако напонот е драстично поголем од напонот на проведување на LED диодата, истата нема да изгори. Поради недостатокот на коло за feedback кај ова „напојување“, нема што да сигнализира дека напонот е паднат кога, на пример, се испитува една LED диода, па колото едноставно продолжува да го „гњави“ SMPS трансформаторчето. За среќа, исто како и во случајот со тестерот за зенер диоди, тестовите се краткотрајни и не може да го оштетат ни трансфоматорчето, ни LED диодата (кај шемата од конкретниот пример, со 555, јас лично барем не би тестирал повеќе од 10-тина секунди).

Инаку, сигурен сум дека принципот на работа од она комерцијално уредче од кое стави клип Zan, е идентичен со оној од првата шема. Се разбира, не мислам на шемата, туку мислам на принципот на работа. Конкретна шема и компонентите... во денешно време, тоа е менлива категорија.

Пробај, експериментирај, кај уредите кои работат во импулсен режим важат другу закони од оние кои работат во линеарен режим, а и пресметките зависат од искористените компоненти, како на пример трансформаторчето, од кои често и не можеме да најдеме спецификации (јадро, број на намотки, итн.), а да не го споменувам и фактот што ако се користи во инверзен режим (сменет примар-секундар), тогаш не важат спецификациите, дури и ако може да се најдат од трансформаторчето кои планираш да го користиш.

Постојат и други слични шеми на тестери за зенер диоди. На пример, оваа подолу не користи трансформатор, туку еден индуктивитет врзан за колекторот од трансформаторот (flyback принцип на работа). Сепак, не би ти препорачал да јакристиш оваа шема бидејќи нема галванско одвојување на примар (нисконапонска секција) од секундар, па ако нешто се зезне, може се назад да отиде накај 555 и да изгори колото.



Ако веќе планираш да експериментираш со првата шема, би ти препорачал да ја направиш и следната преправка.



Вака, целосно го одвојуваш примарот од секундарот и нема шанси да се случи нешто во секундарот, а тоа да се рефлектира на примарот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1177
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Решено е као што е прикажано на сликата.
Испробано е и работи коректно.
Цена освен волт/ампер метар се' со стари делови.

« Last Edit: 09.09.2018, Sunday, 13:12:05 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2739
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Реостатот од што уред е изваден...?  ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1177
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Од стар ТВ од корекција Исток-Запад останато од некое време скоро исто како на сликата.

« Last Edit: 09.09.2018, Sunday, 13:17:07 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2739
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Тие жичаните потенциометри од старите црно-бели ТВ мислам беа 1-2W, затоа ме интересираше од каде е изваден овој од 5W... :)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1177
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Не мора да биде реостат може и (како што имам пишано неколку постови наназад) со неколку различни вредности да се одреди струјата (ама фиксно) и се приклучуваат скалесто со преклопник.
« Last Edit: 09.09.2018, Sunday, 13:13:23 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10859
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Не мора да биде реостат може и (како што имам пишано неколку постови наназад) со неколку различни вредности да се одреди струјата (ама фиксно) и се приклучуваат скалесто со преклопник.

Да, за оние кои немаат многу „расходувано“ ТВ уреди, ова е поедноставно решение ;).

Еве линк и до оној кој јас го нарачав... во случај некој да го мрзи :P.

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=14364.0
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1177
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Еве нешто што е важно да го напишам а сум заборавил.
Транзисторот Т1 пожелно е да се монтира на ладилник под услов за малку подолго испитување на диодите!
Исто така пожелно е (оваа важи и за готови фабрички уреди) прво да се приклучат контактите а потоа да се приклучи напојувањето на уредот. Во зависност од имагинацијата оваа може да се направи со неколку различи изведби!
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -