Author Topic: Проблем со LED ТВ Quart LP32 MSD309 нема stby (Решено)  (Read 768 times)

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Проблем со LED ТВ Quart LP32 MSD309 нема stby

Main board:471-01A5-D3702G
Power Supply Board: K-75L2 (4701-2K75L2-A3135D11)
T com Tcon: K-4L-OM1 (479-01A5-31501G)Но изразот Tcom не е точен туку би требало Tcon ама во суштина овде тоа е Inverter или LED Driver
Проблемот со овој тв е настанат од удар на гром по кој уредот е мртов и не свети standby led диодата.Во него е искористено напојување К-75L2 на него ги измерив полупроводниците и мосфетите и се исправни а ги заменив фотокаплерите,stendby напонот го има и е 5.1V додека напонот на PS-ON е 2.5V останати напони нема.Помош од каде да почнам и каде да го барам проблемот дали во напојувањето или во другата плоча?

од Toma Мала измена

Main board:471-01A5-D3702G MSD309
Power Supply: K-75L2 (4701-2K75L2-A3135D11)
Inverter или LED Driver :K-4L-OM1 (479-01A5-31501G)Оваа ориентационо!

« Last Edit: 13.06.2018, Wednesday, 14:02:44 by Toma »

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1171
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #1 on: 08.06.2018, Friday, 16:03:29 »
Не е Quard туку Quart Исправи го насловот.

Погледај дали оваа шема одговара со К-75L2
Code: [Select]
https://www.electronica-pt.com/esquema/lcd/fuente-k-75l2-k-75l1-36000/
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #2 on: 08.06.2018, Friday, 16:14:55 »
Мислиш на оптокаплери ::).

Матична плоча, LCD?

Ова ли е шемата од напојувачката секција?

Code: [Select]
http://www.mediafire.com/file/25vt1kciiwgdt05/K-75L2_Power_Supply_Schematic.7z
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #3 on: 08.06.2018, Friday, 18:35:53 »
Да мислам на оптокаплерите.Моментално не сум во можност да дадам информации за матичната и LCD-то но во текот на денот ќе ги пишам,додека шемата одговара на напојувачката секција.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #4 on: 08.06.2018, Friday, 18:46:49 »
Која? Бидејќи на линот од Toma, PDF-то има две страни со две различни шеми (слични, но различни... барем вака колку што разгледав бегло), а на мојот линк, извадена е само првата страна од тоа PDF, односно шемата на која на страната има ознака K-75L2 (на втората страна, другата шема, ја нема таа ознака). И дали е шемата слична или идентична со плочката која ја имаш на располагање? Најчесто по ознаки и вредности на компоненти се гледа тоа, особено полупроводнички, ако барем 5, 6 компоненти се со ист број и вредност, на пример C23 = 150nF и на шемата и на плочката, најверојатно шемата е таа.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1171
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #5 on: 08.06.2018, Friday, 20:22:37 »
Ако на овие двата електролити нема напон од 370 до 400 волти, тогаш проблемот барај го во PFC секцијата.
На првата слика се кондензаторите а на втората дел од PFC контролата.« Last Edit: 08.06.2018, Friday, 23:16:09 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #6 on: 09.06.2018, Saturday, 16:39:07 »
Ова е шемата која одговара на напојувањето,инаку напон на двата електролити има и како што пишав погоре ги имам 5V stendby додека другите напони како што се 12V и 24V ги нема вопшто.

Code: [Select]
http://www.mediafire.com/file/25vt1kciiwgdt05/K-75L2_Power_Supply_Schematic.7z
« Last Edit: 09.06.2018, Saturday, 18:06:48 by GigaWatt »

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1171
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #7 on: 09.06.2018, Saturday, 17:51:23 »
Quote from: totii
...инаку напон на двата електролити има и како што пишав погоре ги имам 5V stendby додека другите напони како што се 12V и 24V ги нема вопшто.
Не напиша колку е овој напон на електролитите
Quote from: Toma
Ако на овие двата електролити нема напон од 370 до 400 волти
Тогаш ќе ги нема ниту 12V и 24V
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #8 on: 09.06.2018, Saturday, 18:10:50 »
Откачи ја матичната плоча од напојувањето и донеси +5V на PS-ON (преку посебен извор за напојување). Ако се добијат 12V, 24V и напонот од 370 до 400V кој Toma го спомна, напојувањето е најверојатно исправно, неисправно е нешто на матичната плоча.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #9 on: 10.06.2018, Sunday, 16:36:49 »
Напонот на електролитите е 330V, на P-ON од друго напојување му донесов +5V но ситуацијата останува непроменета напојувањето несака да стартува.

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1171
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #10 on: 10.06.2018, Sunday, 17:43:01 »
Quote from: Toma
Ако нема напон од 370 до 400 волти тогаш ќе ги нема ниту 12V и 24V

Колку е напонот на 5 извод од IC1 мерено во однос на минусот од мрежниот електролит. Исто така провери омски колку е отпорот помеѓу 1 и 5 од IC1.
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #11 on: 10.06.2018, Sunday, 22:58:35 »
Помеѓу 5 пин и 1 пин на IC1 има отпор од 4ома, а напон на пин 5 нема.Го одлемив интегралецот и повторно измерив помеѓу пин 5 и пин 1 и сега отпорот е голем неколку мега оми така да овој интегралец е мртов ке се обидам утре да го набавам и да го заменам па ќе пишам што се случува.

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1171
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #12 on: 10.06.2018, Sunday, 23:14:43 »
Quote from: totii
Помеѓу 5 пин и 1 пин на IC1 има отпор од 4 ома
На лице место залемен не е сигурно

Quote from: totii
Го одлемив интегралецот и повторно измерив помеѓу пин 5 и пин 1 и сега отпорот е голем неколку мега оми
Каде мереше, меѓу 1 и 5 на извадениот дел или на местото 1 и 5 каде треба да стои тој дел а е изваден.
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #13 on: 11.06.2018, Monday, 04:21:44 »
Го одлемив интегралецот и повторно измерив помеѓу пин 5 и пин 1 и сега отпорот е голем неколку мега оми така да овој интегралец е мртов...

Ако си мерел на самото интегрирано коло, извадено од плоча, не мора да значи. Пин 1 е GND, пин 5 е Vcc. Само ако се краткоспоени значи дека е изгорено колото. Ако има голема отпорност меѓу нив, ова е најчесто нормално за исправна компонента... иако се сложувам дека отпорноста е прилично голема, но тоа не мора да значи дека интегрираното коло е изгорено.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
 • Gender: Male
Re: Проблем со LED ТВ Quart LP32
« Reply #14 on: 11.06.2018, Monday, 06:30:28 »
 Се извинувам што погоре не напишав каде е извршено ова мерење значи бесконечен отпор е измерен помеѓу пин 1 и пин 5 на самата плоча додека е извадено интегралното коло,а на самото коло додека е извадено од плочата помегу овие два пина е во кратка врска измерени 4 ома.