Author Topic: Кога немате простор за кондензаторите...  (Read 837 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #15 on: 19.06.2018, Tuesday, 11:45:48 »
Аирлија транзиција, ајт, на здравје уште една преправка ;).

It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #16 on: 19.06.2018, Tuesday, 12:50:03 »
Аирлија и од мене :)
Малце офф
Групите на фб наменети за факултетски книги се птетежно изолирани (затворени), и тешко  да примат случаен лик. Да, напишани се во стилот " читајте ме, чудете се ", али тоа е :)
Па на факс книгите беа до макс 1000-че, што е поднослива цена со оглед дека се чека ред по дискотеки каде резервација е 3000-4000 ден.. Или 10-15 пакла цигари ( кој пуши :) ), а јас ги виткав за 10-тина дена или помау :) башка што ретко којакнигабеше над 600-700 ден.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #17 on: 19.06.2018, Tuesday, 13:09:36 »
Аирлија транзиција, ајт, на здравје уште една преправка ;).

Ти тргна, а... ;) Ај нека ти се множат... 8)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 202
 • Gender: Male
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #18 on: 19.06.2018, Tuesday, 14:44:25 »
Како војска си ги построил кондензаторите. :)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #19 on: 19.06.2018, Tuesday, 16:21:58 »
Значи, ако наидам на нешто вакво, ке знам дека е од Гига сработено! ;D ;D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #20 on: 19.06.2018, Tuesday, 22:02:48 »
Ти тргна, а... ;) Ај нека ти се множат... 8)

Ма не бе, мои се ;D. Уште пред две години ми ги даде еден пријател, никако да седнам да ги направам ;D.

Групите на фб наменети за факултетски книги се птетежно изолирани (затворени), и тешко  да примат случаен лик. Да, напишани се во стилот " читајте ме, чудете се ", али тоа е :)

Не е тоа дека се изолирани, него ти немаш „фаца пропусница“ ;D ;D ;D.

Се шегувам ;). Да, навистина е малку тешко да влезеш во нив, особено ако не си колега, ама па секогаш може да најдеш некој кој студира на некој од овие смерови и да го прашаш што материјали има во групата за SMPS напојувања, па да ѕирне, што најде да ти прати, така ;).

Како војска си ги построил кондензаторите. :)

Да, овој пат малку посредени се ;D, претходниот некако на брзина го правев :).

Значи, ако наидам на нешто вакво, ке знам дека е од Гига сработено! ;D ;D

Проблемот е што... нема да наидеш ;D. Кога јас ќе фатам нешто, не смее пак да се расипе ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #21 on: 19.06.2018, Tuesday, 22:13:48 »
Па ,можеби од некој отпад ке најдам нешто такво.. ;D ;D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #22 on: 20.06.2018, Wednesday, 00:45:43 »
Да, ама пак, нема да биде расипано ;D ;D ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Еве ја финалната верзија од преправката на вториот монитор.По некое време, откако го направив мониторот, почна сам од себе да се гаси, а и забележав дека излегуваат високофреквентни пиштења од него. Прво мислев дека високонапонските трансформаторчиња за неонките откажуваат, ама по неколку тестирања, излезе дека тоа не е проблемот. Исто така, уште една чудна работа :D. Зашрафи само една маса, нема проблем, работи... пишти ама работи. Врзи ги сите, гаси :(... почна да гаси и по 15 или 20 минути работа.

На крајот, излезе дека сепак DL1BT беше во право. Оние дополнителни керамички и пластични кодензатори се додадени од таа причина. Со нив, ни пишти, ни гаси ;).

И општо, без разлика колкави се вредностите на кодензаторите кои ги менувате, сите се елтролитски. Тие не може да реагираат толку брзо како пластичните или керамичките. Затоа истите се користат како EMI филтри во високонапонските секции, но, се разбира, истите може да се користат за EMI филтри во нисконапонските секции ;). Само врзете по еден пластичен и керамички (пластичнот да има вредност од 100nF, керамичкиот од 100 до 150pF) од секој од напојувачките rail-ови према маса и тоа е тоа ;). Во конкретниот случај, јас врзав кондензатори од +12V, +5V, +3.3V и +1.8V према маса. Има еден керамички и еден пластичен на +12V и +5V на плочката за напојување и уште по еден керамички и на двата rail-а на CPU board. Исто така, кога ќе ги врзувате за маса, гледајте да ги врзете за најголемиот ground plane што можете да го најдете во близина ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #24 on: 26.06.2018, Tuesday, 00:51:17 »
Quote
Претежно во вакви случаи на место од оригиналот се ставаат и мкт кондензаторчиња да се намали еср
ти реков :)
p.s.
Истата финта се користи и кај аудио засиловачите за анулирање на нус-ефектите од аудио кабелот кој има капацитет и индукција.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #25 on: 26.06.2018, Tuesday, 03:06:43 »
Па да... не видов дека некаде тоа го пишал DL1BT, но, да, така некако би требало да му дојде... ако реагираат побрзо од електролитските значи дека имаат помал ESR, значи ставени во паралела со електролитските, го намалуваат ESR-от ;).

Во конкретниов случај, мислам дека и малку лошо беше изведена плочката на напојувањето... некако лошо распределена маса :S. Затоа мислам и дека не работеше баш како што треба. Другиот немаше проблем, ама и плочката за напојување му беше поголема, а мислам и дека подобра беше изведбата ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #26 on: 26.06.2018, Tuesday, 05:32:53 »
Хмм јас напишав, финтата е од аудио појачалата, но видиш и овде функционира одлично.
 Инаку најмалце глава ме болело од ѕвезда маса т.е. сите маси да се споени во една точка, ама тоа е за слушен опсег, над 30-тика кхз се сомневам дека важи истото.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Кога немате простор за кондензаторите...
« Reply #27 on: 26.06.2018, Tuesday, 11:33:31 »
Да, за високи фреквенции и дигитална електроника, во принцип важи ground plane приод. Ѕвзезда умасување важи само за ниски фреквенции, аудио техника ;).

Има правила за дизајн на плочки, мислам дека и некоја книга имав ставено на форумов за тоа. Ја немам прочитано, но генерално земено, некако така би дошло ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."