Author Topic: Микрофонско предпојачало Помош  (Read 513 times)

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Микрофонско предпојачало Помош
« on: 23.06.2018, Saturday, 03:49:39 »
Ми треба помош околу одредување на напонот и поларитетот (симетричен +0-, или +-) на претпојачалото со 4558D JRC и PT2399. Плочката ја извадив од стар DVD со караоке, ама недостасуваше плочката со RCA пиновите на излез а од таму добивало напојување. првите 3 жици на конекторот се претпоставувам ЛР и маса. Десните 2 жици се напојување (претпостаувам) ама не знам дали е симетрично или +- и колку V. Благодарам.

« Last Edit: 23.06.2018, Saturday, 16:10:01 by GigaWatt »

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #1 on: 23.06.2018, Saturday, 10:52:49 »
Према кондензаторите ориентирај се.

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #2 on: 23.06.2018, Saturday, 15:20:34 »
Да ама 0-та не е врзана за ниедна од тие 2 жици така да претпоставувам дека е симетрично напојување

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #3 on: 23.06.2018, Saturday, 15:48:50 »
Претежно се единачни напојувањата.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #4 on: 23.06.2018, Saturday, 16:11:16 »
А да го пишеш брендот и моделот на DVD-то, да пробаме да најдеме шема ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #5 on: 23.06.2018, Saturday, 17:00:54 »
Millenium model DVD 1500. Само тешко, ова е меѓу првите правени копии по порачка на Србите во Кина

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #6 on: 23.06.2018, Saturday, 18:39:15 »
На конекторот третата жица е маса. Ако е споена со четвртата или со петтата жица, тогаш треба единечно напојување.
Жан

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #7 on: 23.06.2018, Saturday, 18:57:23 »
Во право си, по ознаки не го наоѓа. Да, најверојатно е некое generic DVD со custom ознаки по нарачка на препродавачот.

Евентуално ознаки на плочките ???.

Ајде, сепак да го пробаме да го решиме проблемот без шема ;). Еве блок дијаграм и распоред на пинови на PT2399.Очигледно е дека PT2399 работи само со еден еднонасочен напон и не бара симетричен. За него, доволно е GND и 5V. Провери дали пинот 1 и пиновите 3 и 4 (би требало да се врзани заедно, барем така се прави на поевтините изведби) се врзани за било кој од водовите кои ги спомна (оние кои не се за влезен сигнал). Ова е лесна проверка ако го ставиш мултиметарот на beeper подрачје (ако не се снајдеш, дај слика и од мултиметарот, ќе гледаме да појасниме ;)). Ако и двата од водовите кои ги спомна се врзани за напојувачките пинови, тоа е тоа :). Обележи кои од двата вода е +5V а кој е GND, донеси +5V и GND на тие два вода и би требало се да работи како што треба ;).

За секој случај, пред да го поврзеш предзасилувачот за напојување, не е лошо да врзеш една шотки диода во серија со напојувањето (со водот за +5V). Ако немаш на располагање некоја, не е проблем, пробај и без неа, ама претпазливо. Само што ќе го врзеш напојувањето, допри ги полупроводничките компоненти (пред се мислам на интегрираните кола). Ако некоја од нив пегрева, веднаш изгаси го... најверојатно напојувањето не е врзано како што треба... или евентуално напонот е превисок, но од она што го видов од datasheet-от на PT2399 и судејќи по тоа колку е старо DVD-то (според она што го пиша, би требало да биде барем 10-тина годин старо, ако не и повеќе), напонот за напојување би требало да биде тој... толку пишува и во datasheet, 5V.

Во секој случај, ако имаш некој проблем, пиши, ќе пробаме да го решиме ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #8 on: 23.06.2018, Saturday, 19:07:19 »
На 9-12v би требало да работи, после ваљда се делит со отпорници напонот за 4558D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #9 on: 23.06.2018, Saturday, 19:11:22 »
На 9-12 бибтребало да работи, после ваљда се делит со о тпорници за 4558D

Не мислам дека е вака, но нека провери. Евентуално можно е да има стабилизатор ако напонот за напојување бил поголем од +5V, како што пиша, +12 или +9, но скоро никогаш вакви изведби не се решаваат само со напонски делители.

Zan е најверојатно во право. Изумив дека кај поевиниве изведби, се е врзано заедно. Најверојатно пинот 1 врзан за некој од двата дополнителни водови, а GND од аудио сигналот е врзан за пиновите 3 и 4 од PT2399. Во овој случај, колото најверојатно бара симетрично напојување... освен ако двата дополнителни водови не се врзани заедно (за да може да носат повеќе струја... ова е честа пракса во денешно време, но порано, до пред 10-тина, 15 години, особено кај поевтините изведби, не правеа вака... но сепак, провери). Во овој случај, GND е GND од аудио сигналот, едниот вод (кој и да е) кој е врзан за пин 1 од PT2399 е +5V, а другиот е -5V. Откако ќе најдеш кој е +5V, само провери дали другиот е директно врзан за пин 4 на 4558D. Ако е, тогаш да, тој пин е најверојатно -5V.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #10 on: 23.06.2018, Saturday, 19:26:59 »
Мислам дека на плочката има регулатор 78L05 за 5 волти, најблиску до пинот 1 од PT2399 (на сликата), а дека останатиот дел од плочката се напојува со 9 до 12 волти како што кажа bicikle.
Жан

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #11 on: 23.06.2018, Saturday, 20:02:49 »
Да, можно е V401 да е регуларот, ама погледни го и V403 (најблиску до пинот 1 на 4558D). Мислам дека и тоа е регулаторче... најверојатно е за негативен напон... 4558D е операциски засилувач, не верувам дека се напојува со несиметричен напон, не ми прави логика.

Во секој случај, ZlatkoT нека ги пише ознаките на V401 и V403 бидејќи се сомневам дека и двата се напонски стабилизратори/регулатори.

EDIT: Сега те сватив. Мислиш во случај PT2399 да се напојува само преку стабилизаторот со +5V, а операцискиот да го користи +12V пред стабилизаторот и -12V?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #12 on: 23.06.2018, Saturday, 20:54:54 »
EDIT: Сега те сватив. Мислиш во случај PT2399 да се напојува само преку стабилизаторот со +5V, а операцискиот да го користи +12V пред стабилизаторот и -12V?

Да, така мислев, тоа е една варијанта, а другата би била без -12V.
Жан

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #13 on: 25.06.2018, Monday, 17:27:59 »
Дечки пин 4 на 4558 е дирекно на маса. Ниедна од двете жици не е врзана на маса. V401 i V403 се S8050 C331 i S913H702. Стабилизираното напојување е на посебна плочка и има изводи конектор со напони 12в, 8в, 3,5в, 24в, гнд 0в некои се негативни во однос на нула. Од  PT2399 (ПТ2399) пин 1 не е врзан дирекно на напајање. Напонската плочка е посебна и има стабилизатори на неа ама имаат ладилници од двете страни и не се гледаат ознали ама ќе ги измерам напоните

Напомена од Toma
Оваа ПТ2399 пишувај го со латинично писмо PT2399
« Last Edit: 25.06.2018, Monday, 19:31:11 by Toma »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #14 on: 25.06.2018, Monday, 18:05:55 »
Тоа што е пин 4 од 4558D врзан за маса значи дека колото најверојатно не се напојува со негативен напон. Види за што е врзан пин 8 од 4558D и дали е врзан за пин 1 на PT2399.

V401 = S8050 C331 --> UNPN (универзален транзстор за нисконапонски сигнали)

V403 = S913H702 --> не најдов податоци, можно е ознаките да не ти се прочитани правилно

Од  PT2399 пин 1 не е врзан дирекно на напајање.

Како тоа „директно на напојување“. Па нели плочката за напојување е посебна (очекувано ;)) и не знаеш како да го врзеш чудово за плочката за напојување ???.

Значи, ај вака, најкратко. Следи ги пин 1 и пиновите 3 и 4 (види дали се врзани заедно, најверојатно се) на PT2399 и пин 8 и пин 4 на 4558D и направи една мала скица (шемичка) како се врзани едни со други, со кои компоненти се врзани, дали се врзани едни со други било кои од овие пинови (тие што ги наведов, не и останатите) на PT2399 и 4558D, дали се врзани со масата на адуио сигналот (GND), како и дали се врзани со оние две жици кои не знаеме што се (претпоставуваме напојување), итн. Потоа, сликај ја шемичката и стави слика на форумов да разгледаме ;).
« Last Edit: 25.06.2018, Monday, 19:31:41 by Toma »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."