Author Topic: Микрофонско предпојачало Помош  (Read 512 times)

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #15 on: 25.06.2018, Monday, 18:12:29 »
Еве слика од напонскиот конектор

« Last Edit: 25.06.2018, Monday, 20:55:03 by GigaWatt »

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #16 on: 25.06.2018, Monday, 18:49:35 »
Еве

« Last Edit: 25.06.2018, Monday, 20:34:04 by GigaWatt »

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #17 on: 25.06.2018, Monday, 19:22:54 »
Треба уште да видиш пиновите број 8 од двете ИК 4558 каде одат.
Жан

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #18 on: 25.06.2018, Monday, 19:38:37 »
Quote
V403 = S913H702
Претпоставувам дека треба да е S9013

Type Designator: S9013
Material of Transistor: Si
Polarity: NPN
Maximum Collector Power Dissipation (Pc): 0.3 W
Maximum Collector-Base Voltage |Vcb|: 40 V
Maximum Collector-Emitter Voltage |Vce|: 25 V
Maximum Emitter-Base Voltage |Veb|: 5 V
Maximum Collector Current |Ic max|: 0.5 A
Max. Operating Junction Temperature (Tj): 150 °C
Transition Frequency (ft): 150 MHz
Forward Current Transfer Ratio (hFE), MIN: 120
Noise Figure, dB: -
Package: SOT23
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #19 on: 25.06.2018, Monday, 19:49:19 »
Го решив +12 0 -12, децава веќе пеат караоке со ехо

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #20 on: 25.06.2018, Monday, 20:39:19 »
Тоа делот со 16K отпорникот... најверојатно е дел од напонски делител, ама ако е навистина така решена плочката, тоа е лош дизајн.

Не дозволувај позитивниот напон да порасне многу над 12V, исто важи и за негативниот (многу под -12V да падне).

Со среќа да си го користиш ;). Ако можеш и сликни, да видиме како си врзал и обележи ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #21 on: 25.06.2018, Monday, 21:30:43 »
Дечки исправка. Работи моментално на 2 liion 7,2 V и тоа GND и +. Другата жица е во воздух, страв ми е да ставам - на неа

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #22 on: 25.06.2018, Monday, 22:57:58 »
Ај види дали на отпорникот 16K, од страната на пинот 1 од PT2399, е врзан уште еден отпорник и дали тој оди према маса? Ако е врзан уште еден отпорник, ај пиши ја и неговата вредност.

И провери за што се врзани пиновите 8 на двата 4558D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #23 on: 26.06.2018, Tuesday, 11:03:42 »
Отпорноста од 16 К е измерена помеѓу 2-т точки, не видов дали е еден или повеќе отпорници или отпор од некој полупроводник. Проблем да ги следам водовите е што има залемено лим преку пола плочка од долната страна заради елиминација на брумови (мислам). А и поголема лупа ми треба, сега кога почнав пак да лемам после 30 и нешто години пауза.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #24 on: 26.06.2018, Tuesday, 12:02:19 »
Не знам што да ти кажам... ако не најдеш како одат водовите, не можеме да ти помогнеме.

Евентуално, како што пишав, да пишеш ознаки од main board (CPU board) на DVD-то, па да пробаме да најдеме шема од таа Кинеска направија. Јас пробав да побарам нешто со ознаката од плочката што си ја сликал (D1500-H и GBKC7.820.368), ама ништо не најдов :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline ZlatkoT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #25 on: 26.06.2018, Tuesday, 15:17:10 »
Благодарам многу на сесрдната помош. Проработе предпојачалото и со +0 7,2 V. Нека виси другата жица.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Микрофонско предпојачало Помош
« Reply #26 on: 26.06.2018, Tuesday, 19:43:16 »
ОК, нека биде така ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."