Author Topic: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41  (Read 248 times)

Offline warningteam

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 278
Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« on: 27.06.2018, Wednesday, 21:29:15 »
Имам проблем соЛЦД тв quart  модел 32Т41 ,број на плочката за напојување е K190N1 TV POWER REV:A01 проблемот  е што телевизорот не е користен многу време нити бил уклучен во струја нити имаше антена. Кога ќе се уклучи во струја  диодата за сигнализација светнува многу малку и се гаси веднаш. На плочката за напојување ги меревме напојувањата на излезот напонот од 5 В го има, но ги нема напоните од 12 и од 24 волти. Каде би требало да е проблемот, некој сличен проблем да имал, решение? 
« Last Edit: 02.07.2018, Monday, 23:26:33 by GigaWatt »

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #1 on: 27.06.2018, Wednesday, 22:11:33 »
K190N1 REV A01



Code: [Select]
https://static12.insales.ru/images/products/1/3723/14855819/IMG_1033.JPG
Која е ознаката на IC2
Вклучи го со далечинското и провери дале на мрежноит електролит има напон од околу 380-400 волти.
Ако нема брај го проблемот во PFC секторот.
« Last Edit: 28.06.2018, Thursday, 02:22:40 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline warningteam

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 278
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #2 on: 27.06.2018, Wednesday, 22:50:08 »
Напонот на кондензаторот го има, да  инаку ИЦ2 е 1653А PNUV,  Малку е оштетен изгребан од кај бројот одозгора  дали е фабрички така или ТВ то било претходно на поправка па ради "заштита на мајсторлукот" e така незнам. Има ли замена за овој ИЦ? бидејки ваква серија тешко дека ке најдам.
...
Edit by Toma

Quote
Напонот на кондензаторот го има,
Не напиша колку е ако 320 волти не е во ред.
IC2 1653A е NCP1653A

Типична апликација

« Last Edit: 28.06.2018, Thursday, 02:24:47 by GigaWatt »

Offline warningteam

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 278
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #3 on: 27.06.2018, Wednesday, 23:09:19 »
380 волти е напонот на кондензаторот со што мислам дека е во граници на нормала.

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #4 on: 27.06.2018, Wednesday, 23:20:49 »
Кои се ознаките на IC3 и IC4.
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline warningteam

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 278
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #5 on: 27.06.2018, Wednesday, 23:28:33 »
Ознаката на ИЦ 3 е 1396AG PGQA21 a на ИЦ 4 нема ознака не пишува ништо одозгора.

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #6 on: 27.06.2018, Wednesday, 23:48:07 »
Quote
Ознаката на ИЦ 3 е 1396AG PGQA21

IC3 треба да е NCP1396А.

Code: [Select]
http://www.datasheetdir.com/NCP1396+MOSFET-Drivers


Вака тешко без шема, сепак провери омски дали има некои мали отпори помеѓу изводите од  IC3 и IC4.

Ако имаш можност пробај со друга мрежа Megmeet MLT666 REV:2.7 која одговара потполно.
« Last Edit: 28.06.2018, Thursday, 02:26:46 by GigaWatt »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline warningteam

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 278
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #7 on: 02.07.2018, Monday, 21:21:20 »
Сега вршев премерување, со друг инструмент, и излезе дека на кондензаторот има 320 волти и сега барам у ПФЦ колото само што  по она што го испитував се си е во ред, сумливо ми е само трансформаторчето со ознака КТС 403-6218-L1542G Y009 1132 колку ли ова трафо треба да даде на излез напон ?  Инаку ИЦ 2 го заменив со нов и повторно несака, помош некоја ?

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #8 on: 03.07.2018, Tuesday, 00:32:27 »
Оваа да не е шемата случајно?

Code: [Select]
https://elektrotanya.com/k-190n1_lcd_tv_psu_sch.pdf/download.html
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online Toma

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1166
  • Gender: Male
  • Дали доблеста ви е приоритет...
Re: Проблем со LCD ТВ Quart, модел 32T41
« Reply #9 on: 03.07.2018, Tuesday, 01:08:34 »
Кога веќе го имаш зменето IC2 при вклучени комплет конектори при стартување со далечинското или со некое од копчињата провери дали на ивод 9 од конектор 4 има напон од 3-5 волти!
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -