Author Topic: Уред за заштита од комарци (дефект)  (Read 971 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Уред за заштита од комарци (дефект)
« Reply #15 on: 22.08.2018, Wednesday, 01:36:01 »
Инаку има простор за два вакви 5w отпорника да се сместат.

Па најверојатно и било планирано за два, ама Кинеска работа ::).

Во серија отпорноста се собира а моќноста останува иста. Пр. 2х5к6 5W сериски = 11.2к  5W
Во паралела отпорноста се дели а моќноста се собира. Пр. 2х22к 5W паралелно = 11k 10W

Да, баш така, но ова важи само ако врзуваш во серија или паралела отпорници со иста отпорност. Ако не се со иста отпорност... има форумула :P :D.

Кај кондензатори е обратно. Во паралеа, ако се два со иста капацитивност, капацитивноста им се дуплира. Во серија ако се врзани, капацитивноста им се преполовува (притоа, сериска врска на кондензатори не се препорачува без дополнителен напонски делител).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 202
 • Gender: Male
Re: Уред за заштита од комарци (дефект)
« Reply #16 on: 22.08.2018, Wednesday, 01:47:09 »
А дали тие 10W моќност ќе сменат во интензитетот на греење, пошто моментално е со 5W отпорник?
Полесно би било ради монтажа да одам во паралела 2 х 22к 5W = 11k 10W отколку сериски 2 х 5.6к 5W = 11.2k 5W

p.s. ќе нарачам од али :D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Уред за заштита од комарци (дефект)
« Reply #17 on: 22.08.2018, Wednesday, 03:39:25 »
Дур да стигнат, ќе помине летото ;D.

Инаку, да, генерално земено ќе се смени интензитетот на греење (ќе се намали). Затоа и се ставаат помоќни отпорници, за да не греат толку ;). Е сега, да, тоа е проблем ако отпорникот треба да глуми „греач“ :S.

Можеби е подобро да се оди со комбинација од околу 7W... некако така ;).

ПС: Лесно може да ја пресметаш било која комбинација на отпорници (мислам и моќности) со помош на програмчево, јас често го користам за брзи пресметки ;).

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?msg=110717
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Уред за заштита од комарци (дефект)
« Reply #18 on: 22.08.2018, Wednesday, 09:32:26 »
А дали тие 10W моќност ќе сменат во интензитетот на греење, пошто моментално е со 5W отпорник?
Полесно би било ради монтажа да одам во паралела 2 х 22к 5W = 11k 10W отколку сериски 2 х 5.6к 5W = 11.2k 5W

Поради малце поголемата отпорност (11к/11к2 наместо 10к) теоретски би имал нешто послабо греење, но тоа ќе се компензира со поголемата грејна површина што ја имаат двата отпорника во однос на само еден, така што горе-доле температурата на лимчето би требало да биде иста како претходно.
Без разлика дали ќе одиш на сериска или паралелна врска, со два 5W отпорници секогаш ќе добиеш 10W, а иначе да, заради монтажа полесно е да се стават два од 22к 5W
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Уред за заштита од комарци (дефект)
« Reply #19 on: 22.08.2018, Wednesday, 14:24:15 »
тоа сакав да речам, може какви сакаш комбинации да правиш, битно да не се надмине моќноста по отпорник, може и 10 од 1w, за вредноста ете го програмчето (:

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 202
 • Gender: Male
Re: Уред за заштита од комарци (дефект)
« Reply #20 on: 23.08.2018, Thursday, 14:55:00 »
Нарачав 22k 5W (сепак со 2 во паралела ќе одам) па ќе реферирам кога ќе стигнат и кога ќе бидат монтирани. :)
Фала на сите за насоките. :)