Author Topic: Кутии од стари видео касети  (Read 1417 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Кутии од стари видео касети
« on: 02.07.2010, Friday, 11:57:17 »
Може да ги искористите старите пластични кутии од видео касети (VHS) како кутии за електронски уреди. Знам дека кутиите не се многу тврди и големи, ама можеат да соберат некои прости шемички, како на пример некои прости засилувачи, или некои послаби засилувачи за автомобили (за да не прегрее ладилното тело и да ја стопи пластиката ;)).

    

Еве неколку слики од еден уред јас што го имам изработено уште пред 5 или 6 години. Станува збор за генератор на ефекти, може да се прават релативно голем борј на аудио ефекти со него. Малку е стар и искршен, ама ми стои во работилница едно 3 години сигурно, па некој ќе го подбутне па ќе падне и така се искршија пиновите :S. Треба малку да се репарира, ама сеуште е функционален и сеуште е во старата VHS кутија во која го ставив :D. Дури успеа да го собере и малиот трансформатор од кој се напојува уредот :D.


Споено мислење: 02.07.2010, Friday, 12:23:59
   
« Last Edit: 02.07.2010, Friday, 12:23:59 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Кутии од стари видео касети
« Reply #1 on: 02.07.2010, Friday, 14:22:51 »
хаха па и легенда со објаснување си ставил :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Кутии од стари видео касети
« Reply #2 on: 02.07.2010, Friday, 14:37:42 »
Па да, дека го дадов на едни дечки (од еден бенд) да го користат, дека нешто мешаа електроника со метал, неш као industrial, па да не го прегорат случајно ;).
« Last Edit: 02.07.2010, Friday, 14:41:07 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Кутии од стари видео касети
« Reply #3 on: 02.07.2010, Friday, 18:59:32 »
па баш убаво што ставил тоа легендата, после некое време ке се чуди за што му се тие конекторите...јас многу пати така се имам зафркнувано ке направам нешто, не пишувам кое за што е и после некое време се чудам кое за што е и што прави...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Кутии од стари видео касети
« Reply #4 on: 02.07.2010, Friday, 21:08:50 »
Ова све убаво што ми го искоментиравте уредчето, ама што мислите за идејата за кутиите ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Кутии од стари видео касети
« Reply #5 on: 03.07.2010, Saturday, 03:48:31 »
а бе батали ги ти кутиите, уредчето важно ти е убаво :P
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline MAKEDONIA

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1257
 • Gender: Male
 • Da bides idiot e najtesko,konkurencijata e silna
Одг: Кутии од стари видео касети
« Reply #6 on: 19.09.2010, Sunday, 02:33:18 »
jas cuvav zlato za elektroliza na elelktronski uredi vo takvi kutii

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Кутии од стари видео касети
« Reply #7 on: 19.09.2010, Sunday, 14:56:34 »
Па во принцип, може за многу работи да се користат ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."