Author Topic: Работа на FID (FI) Склопка  (Read 6980 times)

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #15 on: 14.08.2012, Tuesday, 16:42:14 »
Една мала дигресија: Дали е правилно да се рече FI или FID склопка или пак тие два поими се различни !.
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline Dragan Stoilovski

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 56
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #16 on: 14.08.2012, Tuesday, 21:16:02 »
FI склопката или струјна заштитна склопка е, склопка која работи на принцип на диференцијална разлика на струите т.е струјата што влегува низ неа треба истата и да се врати, работи на принципот што на феритно јадро се намотани намоткитите низ кои поминуваат фазните проводници и неутралниот проводник. Кога струјата што влегува истата и се враќа магнетниот флукс е нула, додека ако има губење на струјата т.с течење на струја према земја тогаш флуксот добива некоја вредност во калемот се индуцира напон протекува струја и самиот калем станува електро магнет го повлекува механизмот и ја исклучува склопкат, отпорникот што е ставен е ставен за проверка дали е исправна склопката т.е кога стискаме на копчето тест од склопката стујата мине преку отпорникот(отпорникот е така демензионирам да мине стуја при која склопката требе да исклучи пример 0.03А или 0,05 итн) а со тоа се нарушува симетријата на струите и доаѓа до појавување на флукс а со тоа и на исклучување на струјата.
FI склопка се поставува исклучиво во ТТ систем (систем каде се користи заземјување како заштитна мерка од напон на допир)
Fi склопките се прават како двополни и четворополни и со стандардизирани струи на исклучување: 0,03А;0,05А;0,3А;0,5А
Во некои западни земји FI склопки задолжително се користат,бидејќи кај нас нема ни на едно место добро заземјување, а тоа значи кога ќе се појави 50V на метален дел дали ќе биде шпорет или било кој друг уред осигурувачот да исклучи тоа неверувам дека се случува некаде бидејќи 50в/16А=3.12ома а такво заземјување со таков отпор тешко се постигнува.
И затоа за добра заштита пожелно е секој дома да си има FI склопка.

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #17 on: 14.08.2012, Tuesday, 22:26:35 »
@Dragan Stoilovski можеби ти знаеш или може било кој!
Quote
Дали е правилно да се рече FI или FID склопка или пак тие два поими се различни !.
Многу ме интересира бидејќи се работи за опклада !
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #18 on: 14.08.2012, Tuesday, 22:46:08 »
Колега Тома, со оглед на темата и причината за поставувањето ,сепак мислам дека треба одговорот да го побарате во некоја книга.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #19 on: 14.08.2012, Tuesday, 22:50:56 »
Дали ФИ склопката има логика или нема логика да се постави на нулован систем?
Односно на места каде што земјата и нулата се врзани заедно?
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #20 on: 14.08.2012, Tuesday, 23:06:50 »
Здраво,

Ако мислиш на нуловани штекери, секој одделно нулован на самиот штекер, тогаш:
(1) Ако "одводот" (кварот) биде кон шасијата на уредот (која шасија би требало да е заземјена, но индиректно преку штекерот ќе биде нулована), повратната струја ќе се врати еднаква назад низ нулата, и склопката нема да исклучи.
(2) Ако "одводот" замине надвор од шасијата на самиот уред, пример кон друг уред кој не минува низ истата склопка, или низ "човек" кој го допрел "расипаниот" уред, тогаш струјата нема да се затвори низ нулата која минува низ склопката, и склопката треба да исклучи.

Ако мислиш на нуловање во самата табла, а до штеќерите се носи одделна жица за заземјување, и скопката е правилно поврзана (без да минува заземјувањето-нулавоано), тогаш треба да исклучи и при ситуација (1).

Поздрав,
mkfe.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #21 on: 14.08.2012, Tuesday, 23:16:35 »
@Dragan Stoilovski можеби ти знаеш или може било кој!
Quote
Дали е правилно да се рече FI или FID склопка или пак тие два поими се различни !.
Многу ме интересира бидејќи се работи за опклада !

Очигледно Тома веке не го ни прочитаа твоето прашање.Еве линк па побарај одговор тука - дали е ФИ или ФИД:

Code: [Select]
http://www.napravi-sam.com/CMS/0091/Content.aspx?EID=11157
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #22 on: 14.08.2012, Tuesday, 23:32:16 »
@batka Не се работи толку за опклада колку за тоа што некој го употребуваат терминот FID а некој FI. На интернет повеќе резултати се наоѓаат под терминот FID отколку FI па спрема тоа ако е исправен терминот FID тогаш би требало да се измени и насловот на темата со „Работа на FID-Склопка„ . Затоа на некој начин инсистирам од оние на кои тоа им е дејноста на работа да се изјаснат што е точно. Некој можеби ќе рече што е важно како се вика,  важно е да се спаси човечки живот (што е апсолутно точно), но кога некој би рекол струја од 230 волти дали би се сложиле со тоа. Сепак оваа е форум на школувани луѓе а не -ти реков ми рече-
Простете што отидов подоста надвор од темата но сепак мислам дека и оваа пишување има тежина !

Нели преферираме да сме видливи и надвор од Македонија па да не речат дека еве не правиме разлика во изразите !

ПП го видов тој линк и затоа инсистирав на прашањето.
« Last Edit: 14.08.2012, Tuesday, 23:35:51 by Toma »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #23 on: 14.08.2012, Tuesday, 23:40:40 »
Многупати зборувавме за преведување на техничките изрази на Македонски литературен јазик.Проблем постои и со  стручни термини од IT технологијата и воопшто техничките науки.Тоа е секојдневно и веројатно ке трае подолго време.Прашањето можеби можеше поинаку да биде формулирано,ама никако поставено за опклада.Не видов дека некој директно одговори ,туку повеке теоретски се опишуваше улогата на склопката.Сепак,еве да ви одговорам - правилно е FID склопка,а директен одговор ке најдете на линкот кој го ставив.Повеке нема да коментирам.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #24 on: 14.08.2012, Tuesday, 23:47:45 »
Незнам зошто се вика FI или FID. Пишуваше Fault Isolation Detection.....

Според линкот
Code: [Select]
http%3A%2F%2Fwww.etigroup.eu%2Ffiles%2Fuserfiles%2FETI_SLO%2Fclanki%2Fen%2FProtection_of_Electrical_Installations.pdfтоа се постари називи, но го има и двете, и FI и FID.

Нови називи би биле: residual-current device (RCD) или residual-current circuit breaker (RCCB).
Code: [Select]
http://en.wikipedia.org/wiki/Residual-current_device


Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #25 on: 15.08.2012, Wednesday, 00:04:18 »
Тоа и го кажав ,ако ме пратите: одговорите се движат базирани на некои други форуми или линкови ,како и на фамозната Википедија.Википедијата сепак немојте да ја третирате како сигурна и теоретски најадекватна за реализирање опклади ,бидејки секој може таму се да напише.Значи.вакви термини се меродавно објаснети само во технички книги кои сериозно се занимаваат со таа тематика и од таму треба да се црпат и објаснувањата,а никако од Форуми или линкови каде се пишува се и сешто.Значи најадекватен одговор би добиле само во некоја книга.Немам ниедна таква книга со себе која третира термини од темата која е поставена.Ако некој има некоја озбилна книга нека посочи или нека скенира дел од текстот каде се објаснува терминот ,се друго е само муабет.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #26 on: 15.08.2012, Wednesday, 00:28:13 »
Првиот линк
Code: [Select]
http://www.etigroup.eu/files/userfiles/ETI_SLO/clanki/en/Protection_of_Electrical_Installations.pdfе пишуван од инженер: Matija Strehar, grad. eng., ETI d.d.
Инаку ETI е производител, не е форум.

Вториот линк
Code: [Select]
http://en.wikipedia.org/wiki/Residual-current_deviceиако Wikipedia, точно објаснува за овие поими RCD и RCCB како функционираат, и како се изработени, што се совпаѓа што сите претходно објаснуваа за FID..... а истото го кажува и Matija Strehar. Дополнително, на крај од секоја статија во Wikipedia има надворешни линкови, и користена литература.... која може дополнително да се провери.

Линкот на @batka (napravi-sam) не е ништо повеќе реномиран.

Се разбира поимите residual-current device (RCD) или residual-current circuit breaker (RCCB) се оние кои се користат во англиски литератури, а незначи дека на руски исто така се викаат. Веројатно хрватите си имаат измислено нов збор. А ние во МК веројатно ги викаме исто како што сме ги викале и во YU.

P.S.
Инаку да, и на wikipedia може да се сретнат све-и-свашта работи, напишани од било кого. Но за ова конктретното, прво е проверено, па после е тука постувано..... А и самата wikipedia ги подобрува статиите со тоа што побарува да покажеш дополнителни книги, и/или друга користена литература.

Поздрав,
mkfe.

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #27 on: 15.08.2012, Wednesday, 08:01:40 »
@mkfe
Ти благодарам на одговорот...
Значи зборувам за нулован систем, систем кој во цела населба е нулован, значи земјата и нулата се врзани на ист потенцијал.
Дома ставав нова инсталација и Фи склопка нормално, па не бев сигурен дали таа ке си ја врши правилно работата. Инаку од спратната табла до секој штекер да речам имам пуштено посебно фаза, нула и заземјување.
Како е исправно во овој случај да се спојата нулата и заземјувањето? Односно дали заземјувањето на шуковците да го врзам пред ФИ или после ФИ склопката, и покрај тоа што е системот нулован?
Мислам дека исправно е да се врзе после ФИ склопката за да може да реагира.
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #28 on: 15.08.2012, Wednesday, 08:21:58 »
Почитувани,

Интересно е да се нагласи кај оваа склопка е што исклучува и ако има "одвод" и на нултиот проводник.

Имено, досега претходно се опишани одводи од фазниот (или фазните) проводници (како можен квар во самата инсталација) и квар/одвод во самиот уред.

Истотака, и да нема никаков квар во приклучениот уред, ниту кај фазните проводници, туку само нултиот проводник некаде да "допира" на заземјување, односно да има "одвод" на нултиот проводник, повторно дел од повратната струја од уредот (се разбира ако е поголема од декларираната на склопката), нема целосно да се врати назад низ нултиот проводник до склопката, и ќе настане дисбаланс, и склопката ќе исклучи.

Се разбира, овај квар може да настане и внатре во самиот уред, односно "одводот" внатре во уредот да биде поблиски до нулата отколку до фазата.


P.S.

Да ги поделиме потрошувачите во две категории: (1) потрошувачи кои се приклучуваат на штекер во ѕид (уреди кои можеш да ги исклучиш со кабел/утикач од штекер); (2) потрошувачи кои се постојано поврзани на електричната инсталација (уреди како мало бољерче во кујна, голем бољер во купатило, греалка во купатило, и др.).

Ако имаме квар внатре во уред од тип на потрошувачи (1) и ако кварот е од типот "одвод" поблиску до нулата, за да можеме повторно да ја вклучиме склопјата, ќе мора уредот да го исклучиме од штеќер.

Ако имаме квар внатре во уред од тип на потрошувачи (2), и ако кварот е од типот "одвод" поблиску до нулата (и неможеме да го исклучиме од штеќер бидејќи е тврда врска), и ако таа инсталација до тој уред е заштитена со обичен монофазен осигурувач, тогаш и со исклучување на тој осигурувач (за да се исклучи доводот на електрична струја до уредот) повторно нема да може да се вклучи склопката; бидејќи осигурувачот до тој уред само го прекинува фазниот проводник а не и нултиот проводник, а проблемот се детектира на нулата.

Затоа, за вакви потрошувачи, може е паметно да се употребат осигурувачи кои го штитат фазниот проводник, но при исклучување го прекинуваат и нултиот проводник (на нултиот проводник е само прекунувач кој е управуван од осигурувачот на фазниот проводник). Така да, кога би се исклучил таквиот осигурувач, би се прекинал и нултиот проводник, па и да има квар во уредот со "одвод" кај нулата, ќе може склопката да се вклучи (за да може на други места во куќата да имате електрична енергија) бидејќи ќе нема да детектира проблем кај нулата..... Се разбирара заземјувањето треба да е постојано поврзано (не се прекинува).

Поздрав,
mkfe.

Споено мислење: 15.08.2012, Wednesday, 08:43:43
Здраво SaleSK,

Не смееш да спојуваш нула со заземјување после склопката во таблата.

Јас се извинувам што сум бил непрецизен претходно (несвесно непрецизен), кога сум рекол "... нуловање во самата табла, а до штеќерите се носи одделна жица за заземјување ...", но сум мислел во таблата пред склопката.

Ако добро те сватив, кај тебе, нулата на почеток е поврзано со заземјувањето, уште кај трансформаторот во населбата. Плус, може да се рече дека нуловањето е пред Вашата табла, односно пред склопката.... ако е така, тоа е доволно, и е во ред (евентуално само за тоа осигурај се - провери - дека е така).

P.S.
Генерално/општо, јас не би препорачал да се преспојуваат (општо) две жици на повеќе (места) од една точка (иако се тие галвански на исти потенцијал), освен ако за тоа нема специјална причина/објаснување/ситуација.

Поздрав,
mkfe.
« Last Edit: 15.08.2012, Wednesday, 09:38:09 by mkfe »

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #29 on: 15.08.2012, Wednesday, 08:45:45 »
Не разбрав дали ситуацијата е иста кога се користи шуко и обичен штек.
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -