Author Topic: Работа на FID (FI) Склопка  (Read 6979 times)

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #30 on: 15.08.2012, Wednesday, 09:19:26 »
Здраво Тома,

На обичниот штеќер, нема контакт/извод за заземјување. И затоа "заземјувањето" неможе да се "пренесе" на потрошувачот/уредот/шасијата, без разлика дали заземјувањето во објектот е нормално/правилно или е нуловано. Уредот останува без заземјување. (Оваа ситуација често настанува на слабо квалитетни продолжни кабли, каде од некои причини на не-добар контакт, не се пренесува заземјувањето иако секаде се шуко штеќери.)

Ако е шуко штеќер, контакт за заземјување има, и тој потенцијал се пренусува на уредот (ако утикачот/кабелот имаат извод за заземјување); без разлика какво е заземјувањето.

Ако прашањето е во поглед на FID склопката како ќе се однесува, ова се разликите:
- ситуации:
   (S1) обичен штеќер (не е шуко).
   (S2) штеќерот е шуко.
- кварови:
   (K1) уредот има квар, допир кон шасија, но шасијата е изолирана од околината.
   (K2) уредот има квар, одвод кон шасија, а шасијата не изолирана од околината, има дополнителни други "контакти".

Ако е обичен штеќер (S1), значи на шасијата на уредот нема заземјување, и ако има квар (K1) во уредот = има одвод кон шасијата на уредот, а шасијата е добро изолирана од под/ѕид, нема да потече струја кон никаде, нема да може да се затвори струен круг, и склопката нема да исклучи. (K2) Ако пак сега таа шасија се допира до соседен апарат или влажен ѕид или ја допре човек, ќе се затвори струен круг , склопката ќе исклучи (се разбира ќе исклучи ако потече доволна струја декларирана за исклучување на склопката).

Ако штеќерот е шуко (S2), склопката ќе исклучи и при квар K1, и без шасијата да има дополнителен допир како K2.

Поздрав,
mkfe.
« Last Edit: 15.08.2012, Wednesday, 09:22:01 by mkfe »

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #31 on: 15.08.2012, Wednesday, 09:22:28 »
Многу ми е мило што имаме вакви членови кои можат детално и прецизно да ни објаснат некој работи.

@mkfe

Во моментот нулата и земјата во нашата населба се врзани во трансформаторот, па така да до куќата ми доаѓаат трите фази и нула (претходно земја и нула се врзани во трансформаторот на ЕВН да речам.).
Новата инсталација која е поставена е направена со заземјување и покрај тоа што за тоа немаше потреба...
Во моментот има врзано ФИ склопка во таблата, нормално фазите поминуваат низ неа и нулата, а онаа жица за заземјување, жолто зелена е врзана за заземјување на улична светилка (која ја користи истата трафостаница за напојување - нулован систем). Практично повторно е се споено на иста точка.
Инаку преку Фи склопката се поврзани оние уреди кои се користат во купатило и кујна - плотна, фурна, бојлер, бојлерче, греалка, шуко во купатило, шуко низ кујна...
Фрижидерот не е врзан на Фи бидејќи тој знае да исфрли некогаш и кога не си дома, па да се расипат сите производи или да направи поплава од водата што ке излезе од него ако се растопи...

Како и да е, прашањето е дали е исправен начинот на кој склопката е врзана во колото претходно горе опишано?
Мислам дека да, но сепак да чујам мислење :)
Благодарам
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #32 on: 15.08.2012, Wednesday, 10:07:06 »
Здраво SaleSK,

I.)
Во поглед на поврзувањето на склопката, мислам дека ти е во ред поврзана. Важно е низ клопката да минуваат само фазните проводници и нултиот проводник, и после склопката да нема поврзување помеѓу нултиот проводник и проводникот кој го водиш за заземјување (без разлика за каков и да е тип на заземјување).

II.)
Во поглед на заземјувањето, каде кажуваш поврзано со заземјувањето на соседната бандера ме збунуваш....

Јас колку што знаам, заземјувањето се прави локално, околу куќа, се закопуваат во земја неколку метални шипки или плочи, се поврзуваат меѓу себе и тоа представува заземјување. Те молам за оваа работа консултирај се со некој постручен, специјализиран за заземјување.

Незнам колку е паметно, ако добро те сватив, точката/јазелот/шината заземјување во таблата да ти е поврзана на две места: еднаш со нулата која доаѓа од EVN (нуловано), уште еднаш со заземјувањето од соседната бандера. Те молам консултирај се со некој специјализиран за изведба на заземјување.

P.S.
Не дај боже, ако мани гром во бандерата, преку врската што ја имаш од бандерата до заземјувањето во твојата табла и понатаму до нулата која доаѓа од EVN (која кај локалниот трансформатор е заземјена), може да потече голема струја и да го "изгори" нултиот проводник што доаѓа од EVN до твојата куќа. Те молам, не сум стручен за изработка на заземјувања, но ова со твојата изведба на заземјување, кое е некако два пати "заземјено" ми е сумливо..... барај понатаму консултации.

(Во доводни трофазни инсталации, каде дошло до прекин на доводниот нулти проводник, настануваат штети - прегорување на потрошувачите, бидејќи нулата останува да лебди... не е поврзана на изворот на енергија, туку самата нула го определува својот потенцијал од потрошувачите приклучени на одделните фази, така да на некои потрошувачи поврзана на некоја од фазите може да им дојде и напон поголем од 220VAC и да прегорат.)

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #33 on: 15.08.2012, Wednesday, 12:37:07 »
@mkfe.Се наоѓаме во бањата, подот е влажен, ние сме боси, сакаме да ја исушиме косата со фен кој што има само две жици за напојување а го уклучуваме во штекер со земјовод и од било која причина преку фенот дојдеме во допир со неговиот струен круг, дали склопката ќе се исклучи и ќе не спаси ?
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #34 on: 15.08.2012, Wednesday, 12:51:23 »
Здраво Toma,

Да. Скопката треба да исклучи.

P.S.
Склопката траба да биде од најосетливите (колку што сум гледал примероци, има од 30mA).

Поздрав,
mkfe.
« Last Edit: 15.08.2012, Wednesday, 13:39:16 by mkfe »

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #35 on: 15.08.2012, Wednesday, 13:58:40 »
@mkfe

1. Да, баш како што си ме разбрал е се поврзано.
2. Заземјувањето е така направено, околу куќата, а + е закачено и на тоа од светилката мислам, не е бандера, него светилка. Не сум сигурен но може да е така врзано. Не сум го врзувал јас па незнам со сигурност. Инаку поврзувањето го имаат правено од ЕВН, се до оноа сандаче каде што се наоѓа броилото...Од броилото инсталацијата си е башка правена...За неа знам точно како е исповрзана...
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #36 on: 15.08.2012, Wednesday, 14:54:15 »
@SaleSK

По кабелот од EVN, оној што ти го донесуваат како довод за електрична енергија од EVN, мислам дека треба да има само 4 проводници (3 фази и нула), односно со тој кабел не се носи заземјување..... поправиме ако грешам. Тој кабел завршува пред броилото како што кажуваш. И тоа е обврска на EVN.

Но, мислам дека EVN нема обврска да ти носи или прави заземјување. Тоа е обврска на сопственикот.

Вие велите дека имате направено правилно/нормално заземјување со закопани метални делови во земја. (Извини што претходно напишав бандера, но мислев на уличната светилка.)

Но ако досега ве разбирав дека јазелот <заземјување> во таблата ви е поврзан со две места (уличната светилка и нулата од кабелот од EVN), сега испаѓа дека ви е поврзан на три места (плус на вашето направено заземјување со закопани метални делови во земја).

Се извинувам, но не сум доволно стручен да ти одговорам на ова дали нема никаков проблем.....

Јас сум видел објекти кои се поврзани само на направено заземјување (со закопани метални делови) и никаде дополнилно не се поврзани, а функционираат квалитетно.

Ајде, некако можам и да замислам зошто би можело дополнително да биде нуловано (со нулата од кабелот од EVN).

Но неможам да си дадам себеси објаснување зошто плус е поврзано со заземјувањето од уличната светилка..... ова особено не ми штима некако.....

Извини, консултирај се со постручен од мене за ова......

Поздрав,
mkfe.Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #37 on: 15.08.2012, Wednesday, 17:12:18 »
Има повеќе системи на заземјување: TN, TT, TN-S, TN-C-S... и не може да кажеме кој е најдобар, кој најлош, дискутабилно е. Во некои постари згради имаме нуловање - спојување на заземјување со нула, то би било TN-C-S систем, во поновите е одвоено заземјувањето од нулата (ТТ систем), но немора да е тоа да е правило.. Во селски средини повеќе се применува ТТ систем (terra-terra). ::)

Исто така правило е да се прилагоди заземјувањето на индивидуалнот објект со заземјувањето на изворот (односно во нашиот случај дистрибутивните трафостаници) да бидат од ист тип. ;)

Порано имаше една иницијатива од страна на еден проф. на етф, „Македонија нулта точка“, што значи комплетниот систем на заземјување во Македонија (трафостаници, потрошувачи, бандери...) се да биде меѓусебно поврзано со што би се добило нулта точка во потенцијалот.
Life is too short to remove USB safely ..

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #38 on: 16.08.2012, Thursday, 04:19:20 »
Има повеќе системи на заземјување: TN, TT, TN-S, TN-C-S... и не може да кажеме кој е најдобар, кој најлош, дискутабилно е. Во некои постари згради имаме нуловање - спојување на заземјување со нула, то би било TN-C-S систем, во поновите е одвоено заземјувањето од нулата (ТТ систем), но немора да е тоа да е правило.. Во селски средини повеќе се применува ТТ систем (terra-terra). ::)

Исто така правило е да се прилагоди заземјувањето на индивидуалнот објект со заземјувањето на изворот (односно во нашиот случај дистрибутивните трафостаници) да бидат од ист тип. ;)

Порано имаше една иницијатива од страна на еден проф. на етф, „Македонија нулта точка“, што значи комплетниот систем на заземјување во Македонија (трафостаници, потрошувачи, бандери...) се да биде меѓусебно поврзано со што би се добило нулта точка во потенцијалот.

Ако може малку подетално околу начините на заземјување, од енергетски аспект ;). Начини и видови ;). И ако може во посебна тема да биде ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #39 on: 16.08.2012, Thursday, 08:09:11 »
Здраво MarkoMK, SaleSK,

Во случајот на SaleMK, некако ми изгледа како да се применети повеќе од еден од овие стандарди/системи.

Имено,
- од една страна има нормално заземјување со закопување (TT);
- од друга страна има нуловање (TN-C-S);
- и од трета страна, како да е применето тоа со "нулта точка" што го предлагал професорот со поврзувањето кон уличната светилка.

Прашањата кои се појавуваат, би биле:

Q1.) Дали е дозволиво (административно по закон, и/или технички по стандард) да примениш/употребиш истовремено повеќе од еден од овие системи/стандарди истовремено?

Q2.) Дали ако се применат повеќе системи/стандарди истовремено, за заземјувањето на крај се добива:
   - подобрено заземјување, без други последици, односно негативни ефекти/маани;
   - подобрено заземјување но со други негативни ефекти;
   - нема значително подобрување во заземјувањето, и има негативни ефекти/маани;
   - нема значително подобрување во заземјувањето, но нема ниту негативни ефекти/маани;

*) под негативни ефекти/маани ги подразбирам само електрични маани, без економските ефекти (трошење пари, технички средства, и сл.).

Благодарам однапред.

Поздрав,
mkfe.

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #40 on: 16.08.2012, Thursday, 08:11:00 »
@mkfe

Во моментот се функционира како што треба и нема никаков проблем...
Главното прашање ми беше околу употребата и реагирањето на Фи склопката на нулованиот систем, и нејзиното правилно поврзување..

оф топик :)
Пример: Правиме муабети за некој си случај.
Околу доводот на напонските кабли до КП ормарче:
Точно е дека доаѓаат само 4 жици.
Три се фазите и една е нулата.
Нулата колку ми е познато е врзана со заземјувањето во трафостаницата.
Значи во принцип испаѓа дека во мојот случај заземјувањето кое јас пример го имам не е врзано на три точки туку е повторно на иста точка?
Или тоа би било како на скицата подоле...


едит: Во принцип испаѓа баш она кое што било предложено од професорот, но не можам да тврдам со сигурност..

Интересна дискусија се развива со различни мислења :) Ме радува оваков факт :)
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #41 on: 16.08.2012, Thursday, 08:31:08 »
@SaleSK,

И мене ми се наметнаа некои прашања, и затоа и јас се заинтересирав за оваа тема "заземјување". Имаш специфично поврзано заземјување, како за пример.

Во врска со склопката - расчистивме, се е во ред.

Во врска со твоето заземјување, не очекувам да имаш проблеми, но е специфично.

Сепак твојата точка/јазел/лента/лама наречен заземјување во твојата табла е поврзана со три гранки (жици, спојки), на/кон три места кои се "давачи"/"извори" на заземјување (не ги бројам потрошувачите кои ево да ги наречам "примачи"/"потрошувачи" на заземјување.)

Имено, заземјувањето како јазел во твојот ормар е поврзан со три гранки кон други три електрични јазли (Иако овие јазли се на исти потенцијал, и изгледа како да е све еден електричен јазел, сепак низ гранките/жиците може да течат струи од заштитното заземјување, а тие струи можат да бидат доволно големи во однос на отпорноста на жиците, и може да се третираат како одделни јазли. Уствари мора и така да се анализира како работи зазењмјувањето....во твојот случај посложено):

   - кон вистинската земја (подземните метали) Terra;
   - кон нулата на доводниот кабел од EVN - нуловање;
   - кон заземјувањето на уличната светилка.

P.S.
Инаку кај трафостаницата, секогаш нулата се заземјува/поврзува во земја, и уствари и така таа се "определува" да постани нула......

Шемата што ја имаш attach-ирано нема да ја коментирам.

Поздрав,
mkfe.


Споено мислење: 16.08.2012, Thursday, 08:56:01
@SaleSK

Attach-ирав модифицирана твоја шема, и со сина/плава се обележани тоа трите гранки.....

P.S.
Јас така те разбирам дека ти е поврзана инсталацијата.

Поздрав,
mkfe.
« Last Edit: 16.08.2012, Thursday, 09:11:29 by mkfe »

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #42 on: 16.08.2012, Thursday, 09:17:48 »
Во принцип исто му доаѓа поврзувањето. И на едната и на другата шема. Сите тие точки се на 0 потенцијал.
Барем јас така размислувам...
Е сега она што го кажа:

Quote
(Иако овие јазли се на исти потенцијал, и изгледа како да е све еден електричен јазел, сепак низ гранките/жиците може да течат струи од заштитното заземјување, а тие струи можат да бидат доволно големи во однос на отпорноста на жиците, и може да се третираат како одделни јазли. Уствари мора и така да се анализира како работи зазењмјувањето....во твојот случај посложено)

Не сум сигурен за оваа работа. Веројатно штом го оставиле така без никаква забелешка, би требало да е ОК. И малку и мене ме збунува тоа...

Би било добро ако може да се изанализира некаква оваква спојка, односно комбинација...
Инаку најмал проблем е да остане само заземјувањето врзано за нулата, или пак заземјување како заземјување....
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline mkfe

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 151
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #43 on: 16.08.2012, Thursday, 11:57:05 »
@SaleSK

Без разлика на јазли/гранки, заземјувањето од инсталацијата на објектот, е поврзано на три "надворешни" заземјувања:
   - со земја;
   - со нула;
   - со уличната светилка.

Тоа се други три точки/јазли/гранки.

Со Вашата реченицата "... штом го оставиле така без никаква забелешка ..." ако мислиш на некоја проверка/контрола/мерење на заземјување, верувам дека кога би се измерило ваквото зазмјување за објектот X ќе покаже многу мала (скоро идеална) отпорност на заземјување. Што би се рекло, имаш супер заземјување.

Ве разбирам, во моментот објектот X нема никакви видливи негативни ефекти, бидејќи би ги заприметил.

Но, ме интересираше дали можеби случајно би можело да има некакви негативни ефекти во некои специфични околности, или помали ефекти кои ние не ги заприметуваме. (Пример, со еден мој претходен пост, претпоставив да удри гром во светилката. Да, струјата од громот треба да се затвори низ своето заземјување на светилката, но тоа не-оди така, туку струјата од грoмот ќе се подели кон сите гранки,.... а една гранка му е кон објектот X, а тие струи на гром се огромни...)

P.S.
Инаку да, шемата е слична, скоро иста.

Поздрав,
mkfe.
« Last Edit: 16.08.2012, Thursday, 11:58:49 by mkfe »

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Работа на FI-Склопка
« Reply #44 on: 16.08.2012, Thursday, 12:15:57 »
За громот не би знаел да одговорам... ;D
Инаку не дај боже да удри, опасно ке биде...
Со оглед дека светилката е ниска (4 метра) а во близина има објекти многу повисоки + со громобрани, веројатноста е сведена на минимум но не е исклучена..

Сепак темава е доста интересна за дискусија...Можеби ке има уште некој кој ке се уклучи во дискусијата и ке даде уште некое мислење и образложение :)
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...