Author Topic: Општи прашања поврзани со дигиталната електроника  (Read 17580 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Во овој topic ќе можете да поставувате општи прашања во врска со дигиталната електроника, теоретски прашања, практични прашања, итн. ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
сакав да се регистрирам на www.microchip.com ама македонија ја нема ниту како Macedonia ниту како она погрдното FYRM па сега некој да ми помогне како да се регистрирам ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
И јас сакам истото да го прашам, како да се регистрирам на сајтот на Microchip ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Леле, конечно ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
фала друже за инфото, имаш репутација за ова. Ке нарачам некој ПИК :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
јас на школо не учев многу за CMOS технологија па сега ме интересира нешто, уствари ние само ја спомнавме на школо но ништо не учевне посебно за тоа

е сега ме интересора едно нешто, поточно се работи за логички кола направени со CMOS технологија, да претпоставиме дека имаме некоја логичка порта и сега носиме некој сигнал портава се отвора, пуштаме некој сигнал со променлива синусоида и сега во зависност од тоа што е дали е 1 или 0 на влаз од колово така отвора и затвора, мене ме интересира до која фреквенција може така да отвора и затвора, дали има шанса „ да се збуни“ колото и да почне да не работи како што треба, пр. пуштам сигнал од 100MHz и дали тој сигнал ќе се добие на излез или ќе се укочи колото :)

дали во пракса е можно такво нешто ( доколку нема да му се случи ништо теоретски), и до која фреквенција се ограничени
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Зависи од технологијата со која е изработено колото, некои (постари) кола работеа докај 10тина MHz максимум, некои понови работеа докај 30-40MHz а некои (најбрзи) можеа да работат и до 100MHz. Затоа имаше различни серии од тие кола како на пример HC, HCT, F, C - во главно најновите (HCT) би требало да се најбрзи (докај 50MHz работат сигурно скоро сите)
Значи обичните ТТL кола (на пример 7400) беа најбавни, F (74F00) беа побрзи, потоа излегоа HC (High-speed CMOS) иста брзина како F само многу помалку трошеа бидејќи беа во CMOS технологија и на крајот (денес) имаме HCT кој се најбрзи. Серијата 4000 (која по default e CMOS) не е толку брза како HCT меѓутоа и таа често може да се користи докај 50 MHz.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
HCT работат на 50MHz, барем кај верониката :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
дечки да ве прашам нешто, имам PIC16F628A-I/SO и PIC16F628A-I/P значи нема после ознаката 04 што означува дека има 4MHz осцилатор. Што значат овие I/SO и I/P ?
Дали има внатрешен осцилатор од 4MHz или нема ?
ве молам за одговор
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline deophorant

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 300
ACT се најбрзата серија и тие имаат Tpd некаде окулу 3nS, а обично можат да работат до трипати поголемо Tpd од периодата на осцилациите, па следи дека ке бидат стабилни до 300MHz. На пазарот се појавија и некои линиски драјвери во BiCom3 технологија кои можат да возат до 1GHz. Имам тестирано неколку такви на 560MHz и си возеа супер (Tpd = 230pS, Tjiter RMS = 23pS, Tr = 420pS, Ѕверови:))

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
дечки да ве прашам нешто, имам PIC16F628A-I/SO и PIC16F628A-I/P значи нема после ознаката 04 што означува дека има 4MHz осцилатор. Што значат овие I/SO и I/P ?
Дали има внатрешен осцилатор од 4MHz или нема ?
ве молам за одговор
Овие од серијата А кој немаат ништо на крајот мислам дека се од 20МХз, а не од 4, друго сите имаат внатрешен осцилатор, но мислам дека тој не е 4МХз туку помалку, е сега за поголема стабилност при работа се става надворешен, кога не ни е потребна некоја огромна стабилност може да се користи внатрешниот
тоа I/P или I/SO мислам дека означува какво куќиште е , дил или смд, со тоа што I/P е дил, а I/SO е смд :), бар јас вака знам нека ме поправи некој ако знае поинаку ;D
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
I/P означува Industrial/PDIP а I/SO означува Industrial/SOIC. Нема ознака за брзината. Овие пикови работат на пошироки температирни граници од обичните и се наменети за индустриска употреба и се за фрекфенции до 10MHz (неофицијално се декларирани до 10MHz). Меѓутоа имам пробано и добро работат и до 20MHz а интерниот осцилатор нормално им е 4MHz.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
значи тој ке можам да го програмирам и да го ставам на LED пораката ?
Ако е така супер!
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
дечки кое од овие означува DIP  пакување (да не е SMD)
I/MD, I/P, I/MF  или I/SN
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
I/P би требало.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.