Author Topic: Општи прашања поврзани со дигиталната електроника  (Read 17519 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
a дали има разлика меѓу PIC16LF84A и PIC16F84A ?
« Last Edit: 07.09.2010, Tuesday, 23:55:20 by DX-er »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
да има мала разлика и таа е во тоа што PIC16LF84A  L означува дека во овој микроконтролер има дополнителна FLASH меморија и работи на  повисок напон(од стандарниот PIC16F84A)!!! :D
« Last Edit: 07.09.2010, Tuesday, 23:55:27 by DX-er »

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
дали некој знае дали има конвертори-лежишта за SMD интегралци? Интергралецот да се стави во тоа лежиште е лежиштето да си има нозе ( жички ) исто како што има DIP интегрално коло па така да го ставам во лежиште за DIP интегралец. Значи без лемење на интегралното со конверторот.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
аааах..неверувам да има такво нешто...и да има, кај нас ке го нема...за жал...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
дали некој знае дали има конвертори-лежишта за SMD интегралци? Интергралецот да се стави во тоа лежиште е лежиштето да си има нозе ( жички ) исто како што има DIP интегрално коло па така да го ставам во лежиште за DIP интегралец. Значи без лемење на интегралното со конверторот.

Имам вакво нешто видено, имаше на некој sample сајт, ама не ми текува кој :S, некои од производителите кои произведуваа некои такви хардверски работи, дистанцери, калеми, шрафови, такви работи, само не ми текнува на кој :S. А кај нас не верувам да најдеш, знам и јас се нервирам :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
DX-er мислиш како она на сликана!?
Дома си правев јас од СМД во ДИП конвертор(така си го нареков) дека ја изработував 5*5*5 ЛЕД коцката и таму имаше за ДИП микроконтролер но дека никаде не најдов ДИП микроконтролер морав да му правам конвертор за од СМД во ДИП да собере! :D« Last Edit: 12.10.2010, Tuesday, 16:48:42 by BorceBT »

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
не како на сликата бидејки тоа е со лемење а јас сакам да е како лежиште за интегралецот.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
не како на сликата бидејки тоа е со лемење а јас сакам да е како лежиште за интегралецот.

А, како лежиште нема, со лемење има, ама како лежиште нема :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
да,како моето со лемење!!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
може некој да ми каже за што ги користите овие интегралци и за што служат MAX6971AUG led driver, MAX774/MAX775/MAX776 ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
MAX774 е негативен инвертор од -5V,МАХ775 е негативен инвертер од -10V,МАХ776 е негативен инвертер од -15V,a МАХ6971 е драјвер за лед диоди,ама колку ватен незнам. :D ;)
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
А Дексер ги нарача или само онака прашуваш??

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
А DX-ER ги нарача или само онака прашуваш??
Не ги имам нарачано, уствари треба да помине месецот за да можам да нарачам а ме заинтересираа за тоа што има голем интерес за нив.

Да инвертор -5V а за што го користите ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
А DX-ER ги нарача или само онака прашуваш??
Не ги имам нарачано, уствари треба да помине месецот за да можам да нарачам а ме заинтересираа за тоа што има голем интерес за нив.

Да инвертор -5V а за што го користите ?
За напојување на ICL7107  :D ;)
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Еве најдов нешто интересно

Code: [Select]
http://www.google.com/images?hl=mk&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=834&q=PLCC&tbs=isch:1
Само дали има и вакви "нешта" за SMD верзија на PIC16F627 ?
« Last Edit: 18.10.2010, Monday, 17:59:47 by GigaWatt »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.