Author Topic: Општи прашања поврзани со дигиталната електроника  (Read 17518 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Мислам дека нема, мада не ме земај за збор :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
mislis SMD PIC16F627??
Mislam znam kade ima SMD!Vo GAC moze da se naracaat!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не не, мислам дека бара конвертори од SMD во DIP за микроконтролерот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Јас планирав да правам такво нешто за да ги искористам тие ICL7107 што ми дојдоа во SMD пакување, ама се нема време...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Јас планирав да правам такво нешто за да ги искористам тие ICL7107 што ми дојдоа во SMD пакување, ама се нема време...

На еден sampling сајт начекав такви конверторчиња, ама ич не ми текнува на кој беше :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Да не знае некој што е целата разлика меѓу DAC (digital audio convertor) и DIR  (digital audio interface reciver)?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Самото име на DAC си кажува што е, а DIR можно е да all-in-one чип FM/AM receiver со дигитален интерфејс, мене барем на тоа ме потсеќа... а во datasheet-от што пишува?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Нешто како DAC ама се спомнува и дигитална телевизија и сл. Ама пак изгледа не е DAC

Code: [Select]
http://focus.ti.com/general/docs/lit/getliterature.tsp?baseLiteratureNumber=SLES198&track=no
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Гледам на некои производители на компоненти има се продаваат некакви чипови кои се FSK трансмитери на 27MHz а има и на 300-400MHz, дали ако купам вакво нешто ке може да го искористам или ич да не пробувам?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
дечки пошто не се разбирам многу во микроконтролери ај вие видите што е ова:

Дали 16LF84 има послаб процесор од 16F84
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
дечки пошто не се разбирам многу во микроконтролери ај вие видите што е ова:

Дали 16LF84 има послаб процесор од 16F84

Колку што разбрав јас од SKOLS, разликата меѓу LF и F серијата на микроконтролери е само меморијата, LF имаат поголема non-volatile меморија (претпоставувам дупло поголема), а F имаат помала ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
да ама нешто гледам тие со L имаат помалце MHz, па за тоа ме интересира, што е тоа?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да ама гледа дека само 16 серијата е опфатена во сликата, и тоа не сите од 16 серијата имаат помала работна фреквенција ;). Само дел од нив ;). Исто така се разликува и типот на осцилаторот кој се користи ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
а има начин да се види кои LF микроконтролери од која сериа се?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Дали знаевте дека има меморија од 1кb со само 3 нозе !!
2 нозе се напојување и една нога се користи за пишување и читање, меморијата е ставена во TO92 пакување и личи како обичен транзистор, користи 1-Wire® комуникација.
Code: [Select]
http://www.maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/2924
инаку ова се почесто се користело во мобилните телефони, поточно во моторолите го имало
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!