Author Topic: LED Осцилоскоп 1MHz  (Read 4345 times)

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #30 on: 09.12.2009, Wednesday, 16:57:36 »
Значи вака, P1 го заменив со куса врска пошто така има најголема амплитуда, а неговата улога ја презема потенциометар 100к на влезот. Стабилизацијата ќе се вклучува преку прекинувач со три положби (OFF - 470ома - 1k). Иначе со 470 ома отпорник се добива подобра стабилизација на најниските феквенции, ама под ова не треба да се оди, со 390 ома на пр. не фунционира. Cx ќе биде со преклопник 100p-1n-2n2-4n7-10n, P3 ќе биде од два потенциометри сериски (1М + 10к).
Слики од готовиот уред наскоро!
« Last Edit: 09.12.2009, Wednesday, 17:06:31 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #31 on: 09.12.2009, Wednesday, 22:11:08 »
Поправената шема (и експериментално потврдена од LordZi дека работи (фала многу)) е дадена на следната слика:Проблемот со претходната шема беше што мојот оригинален уред го дадов а не ги запишав сите модификации додека го средував да работи како што треба ама еве се снајдовме :)
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #32 on: 09.12.2009, Wednesday, 22:13:57 »
ех сега да направиш уште еден со PIC многу поубаво би било :D
одма ќе се смали цела шема ќе се упрости многу
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #33 on: 09.12.2009, Wednesday, 22:37:24 »
со PIC без екстерни компоненти не би можело повеќе од 5-10KHz да гледаш дури и со најскапиот PIC. Мора екстерни делови кои би ја зголемиле цената. Но сепак долните 6 кола можат да се заменат со PIC16F876 меѓутоа вака со овие кола е поевтино.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #34 on: 09.12.2009, Wednesday, 22:41:45 »
Нема проблем, ми беше задоволство  :). Утре ќе ја правам маската за предната плоча и го пакувам во кутија, ќе брка работа додека купам вистински осцилоскоп (или додека не направам друг подобар  ;D).
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #35 on: 10.12.2009, Thursday, 00:00:56 »
Сакаме слики од уредот готов, да те потсетам.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #36 on: 10.12.2009, Thursday, 21:09:24 »
Борче, ориентационо кои фреквенции би одговарале на следниве кондензатори 100p-1n-2n2-4n7-10n (овие фреквенции ќе стојат на предната плоча, затоа ми требаат  ;))?
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #37 on: 10.12.2009, Thursday, 21:24:07 »
Уф, па не знам баш точно бидејќи можеш со потенциоментарот да добиеш највисока фрекфенција и со 10nF меѓутоа ќе биде многу тешко за подесување, сепак како „централни“ фрекфенции стави вака на пример: за 100p нека е 100KHz, за 1n нека е 10KHz, за 2.2nF нека е 1KHz а за 10n нека е 100Hz. Значи ќе повторам дека ова нема да значи дека ако го вклучиш на 10KHz нема да можеш да гледаш и 20KHz туку дека на тој „сетинг“ најдобро ќе може да се штелува да гледаш 10KHz. Сепак мислам после ова да ги провериш кондензаторите дали ќе ти одговараат со „подрачјата“ и да ги промениш ако не се баш океј. Генератор на сигнал освен за 100KHz имаш - компјутер, па провери.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #38 on: 16.12.2009, Wednesday, 16:59:07 »
Еве конечно слики од готовиот уред, ставен во кутија и спремен за употреба  ;D

Ова е плочката со интегралците


Готовиот осцилоскоп« Last Edit: 17.05.2012, Thursday, 16:51:41 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #39 on: 16.12.2009, Wednesday, 18:44:57 »
Топ мајсторе, топ!
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #40 on: 16.12.2009, Wednesday, 19:46:54 »
супер  е жими се, алал нека ти е !
со здравје да те служи :D
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #41 on: 16.12.2009, Wednesday, 20:58:27 »
Фала, фала... да си направите/купите поубави!  ;D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #42 on: 17.12.2009, Thursday, 01:33:12 »
Devil, сега тебе ти е редот да правиш LED матрици :D
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #43 on: 17.12.2009, Thursday, 10:08:02 »
Ајде Devil, не е страшно...  :D :D :D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: LED Осцилоскоп 1MHz
« Reply #44 on: 17.12.2009, Thursday, 11:19:22 »
не ми е проблем мене тоа
немам време сега со учењето зафатен сум, да почене овај зимскиот распуст или пак да олабават малку на училиште :D
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!