Author Topic: Мал робот  (Read 2253 times)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Мал робот
« on: 22.09.2010, Wednesday, 23:16:27 »
Еве еден интересен "глуп робот" кој само вози нанапред и се контролира преку универзално далечинско од ТВ и тоа дали да врти лево или десно.Нанапред иде сам,има микроконтролер PIC16F87 го имам изработено и само 5 минути го возев,приемник ми даде еден стар мајстор и он ми кажа како да го поврзам!!Пројде многу време незнам дали е расклопен или па треба да видам во мојот подрум!!!Хекс фајл ќе поставам само да го најдам инаку шема имам!!

« Last Edit: 22.09.2010, Wednesday, 23:21:08 by GigaWatt »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Мал робот
« Reply #1 on: 22.09.2010, Wednesday, 23:34:05 »
Еве што работат во Хрватска
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Мал робот
« Reply #2 on: 22.09.2010, Wednesday, 23:43:50 »
а ова го видов на Робомак кој се одржа во месец Мај во салата Борис Трајковски!!
Еве слика од една роботска рака контролирана преку компјутер и преку џоистик,ми беше многу интересна и ете ја сликнав!!« Last Edit: 23.09.2010, Thursday, 11:08:31 by BorceBT »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Мал робот
« Reply #3 on: 23.09.2010, Thursday, 08:17:02 »
Десетина Основни школи во РМ добија комплетни училници со опрема за роботика.Затоа  почнете да учите,додека не е касно! ;) :D Ке ви презентирам програмче за работа со ПК кој извршува вклучување,исклучување и регулација на надворешни уреди кој беше дизајниран во соработка со УСАИД. Ама,во друга прилика.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Мал робот
« Reply #4 on: 24.09.2010, Friday, 15:39:45 »
Десетина Основни школи во РМ добија комплетни училници со опрема за роботика.Затоа  почнете да учите,додека не е касно! ;) :D Ке ви презентирам програмче за работа со ПК кој извршува вклучување,исклучување и регулација на надворешни уреди кој беше дизајниран во соработка со УСАИД. Ама,во друга прилика.
Но тоа го нема во средните школи!!Само во основните,а ние што сме од средните како ќе учиме!?

Offline Georgi

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 353
 • Gender: Male
Одг: Мал робот
« Reply #5 on: 24.09.2010, Friday, 20:05:01 »
Во Средните школи имаат донесено, сигурно има мислено на нив.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Мал робот
« Reply #6 on: 24.09.2010, Friday, 21:06:58 »
за автоматичари има, за електроничарите ништо немаше донесено минатата година во коце..
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline z33dgm

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 120
Одг: Мал робот
« Reply #7 on: 26.09.2010, Sunday, 02:07:58 »
Со Georgi бевме на робомакот оваа година тој со неговата група освои прво место ја со мојта група во мојта категорија 2 ро и ни обекаа нешто дека ке праќале роботчиња во школите каде што учиме и други награди а немаме добиено ни сертификат или сл.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: Мал робот
« Reply #8 on: 27.09.2010, Monday, 14:55:03 »
Да ги видевме дизаните детално?
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Мал робот
« Reply #9 on: 27.09.2010, Monday, 16:07:38 »
Ставив нешто на постовите,видете.Го имам и програмот и туторијалот,ама е прилично голем.Ако сакате деновиве,кога на ГигаВат ке му испраќам меморија,да го пратам и ЦД-то.Само не знам дали смеам да го размножувам :D ;) На основа на овој проект сакав да направан ѕвонче за по училиштава.Ако некој сака да помогне ке бидам почестен! ;D ;D ;D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Мал робот
« Reply #10 on: 27.09.2010, Monday, 16:11:09 »
A на кој post е додадено?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Мал робот
« Reply #11 on: 27.09.2010, Monday, 16:26:59 »
 Пратено е во РОБОТИКА :
   
ЕДУ проект - компјутерски управувачки уред
« пратена : 24 Септември 2010, 00:12:37 »
Споено мислење: 27.09.2010, Monday, 16:31:02
Се занимавал ли некој со проект електронско ѕвонче за во школо?
« Last Edit: 27.09.2010, Monday, 16:31:02 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Мал робот
« Reply #12 on: 27.09.2010, Monday, 16:59:20 »
имаше во емитер еден таков проект... :D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Мал робот
« Reply #13 on: 27.09.2010, Monday, 17:08:36 »
имаше во емитер еден таков проект... :D
Колега на ова мислеше од емитер
Code: [Select]
http://www.emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=1699
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Мал робот
« Reply #14 on: 27.09.2010, Monday, 17:46:48 »
на тоа мислев колега ;D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)