Author Topic: Сумо робот  (Read 1089 times)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Сумо робот
« on: 23.09.2010, Thursday, 00:56:43 »
Ова е еден сумо робот кој може со уште еден ист ваков да се пресметаат!!Шемите,хекс фајлот е подолу па ако сака да го прави и ако го направи нека ми пише да се пресметаат роботите!!За да не се запусти роботиката во Македонија ќе ставам повеќе планови и шеми за вакви роботи!!Инаку мозокот е микроконтролер PIC16F819 на внатрешен кристал.Сензори има 5,од кои 3 ИР и 2 линиски,ИР диоди и H-bridge!!!Имам два изработено еден за мене еден за братучед ми и кога ни е досадно се пресметуваме(не со дигитроните)!!
ПС.Реков ако го изработи може да ми пише да се пресметаме!! :P ;D ;D

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Сумо робот
« Reply #1 on: 23.09.2010, Thursday, 00:58:31 »
ете ги ги презакачив!!

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Сумо робот
« Reply #2 on: 23.09.2010, Thursday, 01:01:06 »
Дај бре стај некое сликиче да видиме како изгледаат,баш ме интересира! :D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Сумо робот
« Reply #3 on: 23.09.2010, Thursday, 01:02:06 »
утре ќе поставам!!!Сега ме замараат!! :-\

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Сумо робот
« Reply #4 on: 23.09.2010, Thursday, 01:04:58 »
We are waiting for the pictures :D ::).
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Сумо робот
« Reply #5 on: 23.09.2010, Thursday, 01:36:46 »
а од кај најде мотори ако можеш да кажеш, дека и ја сакам некое роботче да си правам, ама па неможам мотори да најдам асални...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Сумо робот
« Reply #6 on: 23.09.2010, Thursday, 09:11:06 »
еве ги,ги сместив во два камиона.Едниот ми го даде братучед ми(црвениот камион) а другиот (белиот камион) ми го даде комшијата!!Сега црвениот е мој дека е многу стар и сите жици излегле додека поновиот (белиот камион) е на братучед ми!!Од стариот т.е. од црвениот може мислам да се видат како искочиле жици.Сензорите се напред имаат посебни дупки.И се напојуваат преку едни батериии што ги земав од Електронинвест за 1000 денари.

« Last Edit: 23.09.2010, Thursday, 11:07:53 by BorceBT »