Author Topic: ЕДУ проект - компјутерски управувачки уред  (Read 3127 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Ова е проект во соработка со УСАИД претставува развој на управувачки пакети во основните училишта
реализиран од Институтот за автоматика и системско инженерство при Факултетот за електротехника и информатишки науки од Скопје.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
а за што поточно се работи, дека имам мн. слаб интернет не сум во можност да ги симнувам фајловите
ако не ти е мака на кратко во 2-3 реченици
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
ЕДУ ПЛЦ представува софтверски пакет со чија помош може да се изработат програми кои потоа се извршуваат на компјутерски управуваниот уред.Програмите работат самостојно со компјутерски управуваниот уред и притоа извршуваат определена работа ( вртат вентилатор,работи семафор,уклучуваат-исклучуваат уреди.Тоа е накратко :значи софтверски пакет кој се внесува во ПК и се прави програм за работа ,кој пак го управува хардверот -  работна кутија со влезни и излезни (8 ин и 8 оут) модули ,кои меѓусебно се комбинираат.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Благодарам за објаснувањето :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
а ова го знам во Народна Техника ги има и они ги предаваат на школите!!Инаку ова е многу "просто" имам програмирано на овие! ;D

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Кога си програмирал?Лани прв пат ги поставија.Толку ли си мал?! :D :D :D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
не јас сум 3 година средно!Јас им помагав на едни другари од основното,ме викнаа за помош и јас им програмирав на таа кутијата!Другарите учествуваа на натпреварот што го организираше Народна Техника и со моја мала помош земаа две втори и едно 3 место

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одлично! Виде дека е добра работа !
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
да многу е добра!!Јас на учителката по ОТП и реков да ми даде еден и на мене ама не смее >:( :'( :'( :'( :P

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Софтвер можеш да добиеш од мене!! :D :D :D :D а хардверот е вака нешто:
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
може по меил или по ПП да ми го пратиш! ::)

Offline z33dgm

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 120
Ќе можеш ли да го поставиш софтверот или ако не може прати ми го како пп

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Ако не подлежи на авторски права, стави го на форумот... :)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Веројатно подлежи... ::) >:(
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
а Батка од каде ги знаеш овие работи(за ЕДУ проект) да не си нешто во Народна Техника!?Директор,секретар??