Author Topic: Мојата/Вашата работилница  (Read 35689 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #30 on: 01.10.2010, Friday, 22:06:33 »
Ова ништо не е, да знаш каква беше пред тоа, хахахахахах ;D ;D ;D, сеа подсредена е ;D. Да знаеш на мајка ми како и требаше дефибрилатор секој пат кога ќе влезеша во шпајзот пред малку од малку да го средам, хахахахаах ;D ;D ;D.

Во почетна фаза на „реновирање“ е, треба да се направат сталажи (јас малку и столарче сум си ;D) и да се распоредат работите по сталажите ;).

Масата е custom made, па поради тоа ногарките и се од греди направени (необработено дрво), а иверката е направено од тоа што ми останало по дома, нешто од реновирање на станот, нешто од расклопени страи регали (пред зграда ќе ги остават и јас дома ќе си ги соберам и ќе си ги расклопам ;D), така да се е максимално рециклирано ;). Зошто да фрма пари кога и онака не е за пред луѓе покажување, а и да беше баш ми е гајле, мој стан е и како сакам јас, така ќе изгледа, хахахаха ;D ;D ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #31 on: 01.10.2010, Friday, 22:12:49 »
И кај мене е се рециклирано имам малечка масичка,горниот дел е од еден регал,ама убаво беше дрвото бело па го земав,а ногарките ги направив од дрво од палети Lame ;D.Сега се спремам да направам нова маса по голема,ама па се и сешто ми е закачено на оваа маса ќе треба се да вадам па пак да монтирам на новата маса. :) ;D :D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #32 on: 01.10.2010, Friday, 22:26:00 »
Епа ај со среќа нека ти е преработката на работилницата ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #33 on: 01.10.2010, Friday, 22:31:48 »
Епа ај со среќа нека ти е преработката на работилницата ;).
Благодарам и на тебе нека ти е со среќа кога ќе ја преработуваш/реновираш работилницата. ;) :D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #34 on: 02.10.2010, Saturday, 12:10:37 »
Во почетна фаза на „реновирање“ е, треба да се направат сталажи (јас малку и столарче сум си ;D) и да се распоредат работите по сталажите ;).

Масата е custom made, па поради тоа ногарките и се од греди направени (необработено дрво), а иверката е направено од тоа што ми останало по дома, нешто од реновирање на станот, нешто од расклопени страи регали (пред зграда ќе ги остават и јас дома ќе си ги соберам и ќе си ги расклопам ;D), така да се е максимално рециклирано ;). Зошто да фрма пари кога и онака не е за пред луѓе покажување, а и да беше баш ми е гајле, мој стан е и како сакам јас, така ќе изгледа, хахахаха ;D ;D ;D.
Гига  да ми кажеш некое дрво што може да се прават сталаци!?Јас имам дома расклопена кујна и тие сталаците на ѕид што ги имам од нив се направени!Масата ми е стара 20 години,пред да биде мојата работилница имало кај мене у подрум кираџија кој бил од Маџарска и направил толку добра маса и мали столчиња!(столчињата ги барам!)Исто така сега ќе ја суредам така што ќе ставам нови неонки и сијалици! ;D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #35 on: 02.10.2010, Saturday, 18:26:54 »
За сталажи најдобро е да користиш иверка од 20mm (па ако најдеш и подобела не е лошо), на било кој пазар можеш да најдеш држачи за сталажи што се монтираат на ѕид (најчесто се бели). По некое непипишано правило се става по еден држач на секои 75cm иверка, но јас ставам на секои 50cm, не заради друго, најчето ставам доста тешки работи на сталажите, како на пример архиви, книги, засилувачи итн., па често се случува вкупната тежина да биде доста голема, па заради сигурност ставам на пократки „интервали“ држачи за на ѕид ;). Исто така, ако сталажите ги монтираш од крај до крај на ѕид, монтирај ги со мали држачиња на краевите (на местата каде што се спојуваат со страничните краеви на ѕидовите сталажите), ќе се добие на поголема стабилност на сталажата. Ако само од едниот крај се допираат на соседниот жид сталажите, а на другиот крај не, додади една вертикална иверка која од другата страна ќе ги спои сит сталажи заедно (2, 3, 4 колку и да се) за да можат тежината заеднички да ја делат (ако на едната сталажа има тешки работи поставено на крајот кој не граничи со ѕидот, вертикалн поставената иверка ќе ја распределува тежината на сите сталажи, место тежината да ја носи само таа на која се поставени тешките работи) ;). Вертикалната иверка можеш да ја зашрафиш со било какви шрафови, но гледај да се некои подолги (барем 4cm да се долги) и стави барем по три шрафа од секоја сталажа.

Должината (длабочината, растојанието од ѕидот до крајот на сталажата) е дискутабилна, зависи од тоа колку простор имаш на располагање, јас моите планирам да ги правам со длабочина од околу 35-40cm (што е релативно голема длабочина за сталаж), но ќе ги купам најголемите држачи за сталажи и ќе ги поставам на уште пократко растојание од 50cm (можеби на 40cm или 35cm) за уште постабилни да бидат.

На колкаво растојание (меѓу сталажите, вретикално) ќе ги поставуваш е исто така опционално, јас планирав на растојание од околу 37cm до кај 40cm, зависи, може една или две од нив и на малку повисоко растојание д аги поставам за да може да собере во висина и едно ATX куќиште ;) (највисокоите ATX куќишта се околу 45cm високи).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5238
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #36 on: 02.10.2010, Saturday, 21:54:02 »
Еве слики од кај мене


Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #37 on: 02.10.2010, Saturday, 22:40:36 »
Еве и јас ке ставам слики од мојот работен простор кога беше среден...Во моментот е во тежок хаос  ;DДушевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #38 on: 03.10.2010, Sunday, 09:22:32 »
Сале ти колку компјутери имаш?? 3 или така ми се чини!Инаку и на двајцата ви се добри работилниците!
ПС.Стариот дел од мојата работилница се чисти и спрема,кога ќе биде готов ќе поставам слики и од него! :D

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #39 on: 03.10.2010, Sunday, 16:17:45 »
Компјутери имам неколку, во зависност од тоа колку работа има, толку и користам..Понекогаш треба да уклучам и по три четири монитори истовремено да се тестираат, па морам повеќе компјутери да вклучам...Дали е П1,П2 или 486 не е важно, важно мониторот се тестира :))) Во последно време нешто се послабо и послабо има работа, па машините одмараат :))
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #40 on: 03.10.2010, Sunday, 17:21:30 »


Охооооо, и ти имаш за расклопување исто како и мене ;D.

Sale, се надевам ќе ти тргне подобро со работата ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #41 on: 03.10.2010, Sunday, 19:20:48 »
Sale, се надевам ќе ти тргне подобро со работата ;).

Има, има, но се помалку и помалку. Добро е што ова ми е во моментот секундарна работа, хоби да речам...Инаку на работа, онаа примарната која ми е главна дејност, работа има колку сакаш...
Инаку за расклопување, односно фурда така да се изразам имам еден куп  ;D неколку пакети кои многу добро ми користат за голем дел ситнурии за кои ме мрзи да одам до продавница за да ги купувам  ;D
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline Ilcebt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 281
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #42 on: 04.10.2010, Monday, 08:41:09 »
Да, еве ми ги сликите од работилницата, ги најдов ;D. Како што споманв претходно, не се препорачува срцево болните да ги гледаат овие слики ;D.

   

Како си собрал толку кутии од кибрит  ;D ;D ;D
 :) ;)
Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав. Помагај и ќе ти биде помогнато ! Правила ;)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10796
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #43 on: 04.10.2010, Monday, 16:07:43 »
Како си собрал толку кутии од кибрит  ;D ;D ;D
 :) ;)

И ти да пушиш цигари колку што пушам јас, да видиш како ќе ги собереш, хахахахаха ;D ;D ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Мојата/Вашата работилница
« Reply #44 on: 04.10.2010, Monday, 17:18:01 »
Гига ти ја разгледував работилницата,и сакам да те прашам што е она со зелени ЛЕД дисплеји се наоѓа десно од звучниците а лево од ФЛУКОТ!??Над него има едно кутивче!?