Author Topic: Моделараски комплет  (Read 1300 times)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Моделараски комплет
« on: 04.10.2010, Monday, 13:52:22 »
Еве еден моделарски комплет кој јас го користам.Го купив од Електронинвест и ме кошташе околу 1200 денари!Тој се состои од многу компоненти како:бургии(1,2,3,4,5мм),камени за сечење(12парчиња),камени за стругање(7парчиња),брусилки(10 парчиња) итн. Јас си го дополнив мојот комплет со едни мали циркуларчиња кои сечат многу добро плочки(за 1 мин. сече 30цм) и имам неколку бургии од 0.7,0.8 и 1мм не за друго имам околу 50 бурги кои ми се собрани во пластичната кутија заедно со машинката.За машинката направив контрола на вртежи,но за жал го нема на сликите,тој е со потенциометар и се ограничуваат вртежите!За иднина сакам да направам и колку вртежи има т.е. на ЛЦД екран да се прикажат вртежите! ;) ;D ;D ;D 8)« Last Edit: 19.12.2010, Sunday, 20:14:42 by DX-er »

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Моделараски комплет
« Reply #1 on: 04.10.2010, Monday, 15:31:00 »
Убава работа,само те молам презакачи ги сликите на pic дека многу се големи ;D.Иначе и јас имам вакво со вграден потенциометар,исто со цел сет додатоци и доста добро ме служи,135W е со 30к обртаи во минута :o и е на фирмата power plus(ваљда е некоја кинеска :D).Само лоша страна и е на машинкава(мојата ;D) што нема футер за да ставам некоја бургија па да бушам плочки ;D.А да не знаеш дали некаде шиткаат такви мали футерчиња освен по пазариве ?
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Моделараски комплет
« Reply #2 on: 04.10.2010, Monday, 17:13:21 »
Мојава е 15 илјади обртаја во минута,инаку футери има во Хубо!! ;) ;D

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Моделараски комплет
« Reply #3 on: 04.10.2010, Monday, 17:26:12 »
Мојава е 15 илјади обртаја во минута,инаку футери има во Хубо!! ;) ;D
Па и повеќе од многу е :).Според мене и да е со 10к во минута би ми вршела работа,битна е само снагата на машинката. ;) ;D.А која цена се футерите да не знаеш такви малечки пример осмица?Па и за доста добра цена си го земал,јас моето го земав 2300 ден мааалце се screw up-ував ;Dама како и да е добро е,врши работа ;) :).
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Моделараски комплет
« Reply #4 on: 04.10.2010, Monday, 17:36:20 »
незнам колку се не сум купувал!
Инаку имав од 8к вртежи таа ми вршеше работа! :D

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Моделараски комплет
« Reply #5 on: 04.10.2010, Monday, 17:48:50 »
мојата прва дупчалка беше ваква...кутрата таа преживеа само два дена...после тоа ја растурив и не ја склопив, па после тоа од автопазар си купив една 150W со многу RPM (не ми текнува колку, мислам дека беше до 30 000 RPM и со регулација на брзината...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Моделараски комплет
« Reply #6 on: 19.12.2010, Sunday, 20:11:37 »
И сега чини оваа или не... ? Се расипа или ја раипа... :)  ?

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Моделараски комплет
« Reply #7 on: 19.12.2010, Sunday, 20:52:07 »
супер е оваа сега, првиот ден уште пушти душа, ама ја направив :D и еве ја скоро 2 години супер си тера...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Моделараски комплет
« Reply #8 on: 19.12.2010, Sunday, 20:59:43 »
На оваа од сколс мислев, како што разбрав ти си имал, и за 2 дена цркнала така... ?И сега имаш некоја од авто пазар... ама немат поќе автопазар....  :-[ Значи ми останува друга алтернатива...

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Моделараски комплет
« Reply #9 on: 19.12.2010, Sunday, 22:25:19 »
зелено пазарче или битпазар...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Моделараски комплет
« Reply #10 on: 20.12.2010, Monday, 08:25:41 »
да,во ред е.Не и е ништо.Кабелчето не и е скинато како на старата.Таа беше скроз иста,само без вакви алатки.
Ја земав од Електронинвест 1200 денари.