Author Topic: Ретки електронски компоненти  (Read 11053 times)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #15 on: 11.04.2011, Monday, 20:45:47 »
Да не има некој од Бт транзистор 2N2219 оти во алфа немат..
најди замена!

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #16 on: 11.04.2011, Monday, 20:49:57 »
Да не има некој од Бт транзистор 2N2219 оти во алфа немат..
Aко ти е за тоа „пецкалицата“,види колегата ивица пиша неколку транзистори кои може да се искористат како замена за тој транзистор т.е 2N2219A :) ;)
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #17 on: 11.04.2011, Monday, 20:52:09 »
2N2219A има во BDS 25 денари
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #18 on: 21.04.2011, Thursday, 19:41:48 »
1. FT232BM- дали некој зане дали има во македонија вакви и која цена се
2. дали има некоја замена за ова нешто, значи ми треба USB во RS232 ама не ми треба да купувам цел кабел туку само тоа интегралецот како под точка 1
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #19 on: 21.04.2011, Thursday, 19:52:13 »
Во каталогот од гац пишува дека го има ама не баш тој,овој е FT232BL SMD кошта негде 440ден,ама не е сигурна ни цената ни дека го има интегралецот... :)
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #20 on: 21.04.2011, Thursday, 19:55:17 »
Mислам дека малечко набавил таков или сличен чип за RS232 а производителот бил максим
па ај ако е тој чип ке пише
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #21 on: 21.04.2011, Thursday, 20:01:52 »
Mислам дека малечко набавил таков или сличен чип за RS232 а производителот бил максим
па ај ако е тој чип ке пише
Joк јас што имам е MAX232,нешто за конекција помеѓу pic-RS232,а на девил му треба друго т.е USB-RS232...
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #22 on: 21.04.2011, Thursday, 20:06:21 »
1. FT232BM- дали некој зане дали има во македонија вакви и која цена се
2. дали има некоја замена за ова нешто, значи ми треба USB во RS232 ама не ми треба да купувам цел кабел туку само тоа интегралецот како под точка 1
Јас имам еден ama SMD Купен ми е околу 1000 1200 денари

Многу ми е скапо, мене ми го нудеа да ми го порачаат заоколу 300 денари
« Last Edit: 18.05.2011, Wednesday, 16:24:18 by DX-er »
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #23 on: 21.04.2011, Thursday, 21:56:32 »
Многу ми е скапо, мене ми го нудеа да ми го порачаат заоколу 300 денари

Ако ти е за USB to RS232 порт за програмирање на микроконтролери, да знаеш дека не функционира баш како што треба, еден другар го купи колото и ја направи шемата со FT232, не го генерира напонот од минимум 9V за да гос тави PIC-от во програмиски мод :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #24 on: 21.04.2011, Thursday, 22:02:03 »
да знам тоа, затоа јас користам надворешно напојување од 13.4V, мене ми треба само заради побрзата компуникација што е :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #25 on: 21.04.2011, Thursday, 22:11:16 »
Па за такво нешто можеш да искористиш и некој купечи USB to RS232 конвертор, и тие комуницираат брзо ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #26 on: 21.04.2011, Thursday, 22:12:04 »
па најверојатно такво нешто ќе искористам но прво да се осигурам дека нема да најдам тоа што ми треб :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline malkjos

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 81
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #27 on: 21.04.2011, Thursday, 22:23:22 »
Јас имам правено и со PL-2303 Работи добро ;)
Го омаш во сите кабли на постарите мобилни телефони USB DATA CABLE

« Last Edit: 21.04.2011, Thursday, 22:25:42 by Devil »

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #28 on: 21.04.2011, Thursday, 22:25:53 »
фала за идеата ќе пробам и тоа :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline malkjos

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 81
Одг: Ретки електронски компоненти
« Reply #29 on: 21.04.2011, Thursday, 22:34:32 »
Многу ми е скапо, мене ми го нудеа да ми го порачаат заоколу 300 денари

Ако ти е за USB to RS232 порт за програмирање на микроконтролери, да знаеш дека не функционира баш како што треба, еден другар го купи колото и ја направи шемата со FT232, не го генерира напонот од минимум 9V за да гос тави PIC-от во програмиски мод :S.

Во мојот програматор котистам СТЕП УП цонвертор да добијам 13В MC34063