Author Topic: Поврзување на SY50 со COM порт  (Read 1109 times)

Offline kosturon

 • Нов член
 • *
 • Posts: 14
Поврзување на SY50 со COM порт
« on: 29.10.2010, Friday, 00:55:32 »
Дали некој знае да ми помогне како да ја поврзам фисклна каса SY50 со ПЦ?? Кабелот го направив но немам никаква комуникација. Кој излез треба да се користи од касата??   ???
Поздрав


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Поврзување на SY50 со COM порт
« Reply #1 on: 29.10.2010, Friday, 01:48:37 »
Па би требало да е излез сличен на оние за телефонски приклучок (барем такви беа на barcode читачите што ги продававме во фирма една кога работев). Сликај го задниот дел од фискалната каса, па ќе разгледаме што може да биде ;). Само ако сликаш од блиску, те молам употреби macro опција на фото апаратот или ако сликаш со телефон, гледај со некој поквалитетен да биде, не ради друго, можеби нешто пишува позади, а нема да може да се прочита ако се матни сликите ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline kosturon

 • Нов член
 • *
 • Posts: 14
Одг: Поврзување на SY50 со COM порт
« Reply #2 on: 29.10.2010, Friday, 15:29:06 »
Одлично тогаш!! Вечерва ќе сликам со NIKON L110 супер слика вади, значи портовите ќе ги сликам и ти ќе ми кажеш кои се за што се .....
 :D 8)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Поврзување на SY50 со COM порт
« Reply #3 on: 29.10.2010, Friday, 22:06:01 »
Одлично тогаш!! Вечерва ќе сликам со NIKON L110 супер слика вади, значи портовите ќе ги сликам и ти ќе ми кажеш кои се за што се .....
 :D 8)

Па ќе пробам, ;), не сум баш некој експерт за овие работи, повеќе беше колегата во фирмата во која работев ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline kosturon

 • Нов член
 • *
 • Posts: 14
Одг: Поврзување на SY50 со COM порт
« Reply #4 on: 16.11.2010, Tuesday, 01:34:21 »
Види сега што приметив: на моменти програмата проработува и на Win7. Штом ќе проработи на Win7 тогаш фискалната печати и преку виртуелниот WinXP. Во спротивно несака ни да слушне да печати. Додека на компјутеров што го користам во сервис и ми е исповрзан со триста чуда комотно работи и преку Win7 и преку виртуелна машина. Мислам дека треба да сменам матична плоча....
Што мислите вие???
 ??? ???

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Поврзување на SY50 со COM порт
« Reply #5 on: 16.11.2010, Tuesday, 14:14:13 »
Види сега што приметив: на моменти програмата проработува и на Win7. Штом ќе проработи на Win7 тогаш фискалната печати и преку виртуелниот WinXP. Во спротивно несака ни да слушне да печати. Додека на компјутеров што го користам во сервис и ми е исповрзан со триста чуда комотно работи и преку Win7 и преку виртуелна машина. Мислам дека треба да сменам матична плоча....
Што мислите вие???
 ??? ???

Не, најверојатно е софтверски проблем, ако на една Win 7 машина работи супер, а на друга не, можно е до инсталацијата на оперативниотс систем да е проблемот. Пробај стави ја истата инсталација и на двете машини (реформатирај ја машината на која „не пали“ фискалната каса и стави и ја инсталацијата ан Win 7 од машината на која фискалната каса работи без проблем). Би требало да се среди проблемот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."