Author Topic: Прекинувач на допир  (Read 4648 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Прекинувач на допир
« on: 04.11.2010, Thursday, 08:46:51 »
Досега бар не сум видел некој да постира ваква шема.Интересна е што заменува прекинувач за светло,со кој би се гордееле во својата соба пример.Јас ги користам овие мали шемички за да го трошам моето * богатство* од 555-ки. :D.Со еден допир на алуминска,бакарна или друга метална плочка симулирате тач-сензор:еднаш палиш-вториот пат гасиш,а вели она мало црно па памти!! ( овака ми го објасни еден натпреварувач ! ;D ;D ;D). Се на се не е лошо и го собира во дозна со се трансформаторче и реле.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #1 on: 04.11.2010, Thursday, 09:14:57 »
Интересно, досега сите што сум ги гледал биле со некои специјализирани интегралчиња за оваа намена.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #2 on: 04.11.2010, Thursday, 09:24:17 »
Колку *специјални* 555-ки ти требаат? :D :D :D :D :D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Georgi

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 353
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #3 on: 04.11.2010, Thursday, 09:31:16 »
Интересно е, и јас имам изработено слично вакво нешто како аларм на допир...

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #4 on: 04.11.2010, Thursday, 15:03:10 »
Интересно е, и јас имам изработено слично вакво нешто како аларм на допир...
Јас ова ако го правам ќе го монтирам на кваката од вратата и преку реле ќе уклучува бобина па кој се фати нека му е наздравје хе хе хе :D ;D 8)
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #5 on: 04.11.2010, Thursday, 15:59:39 »
Абе само некој бесни идеи имаш ;D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #6 on: 04.11.2010, Thursday, 16:01:12 »
Абе само некој бесни идеи имаш ;D
Знам хе хе хе :D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #7 on: 04.11.2010, Thursday, 16:09:25 »
Направи некоја столна ламба со метално тело и прави се магионичар  ;D >:(
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Jove

 • Guest
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #8 on: 07.11.2010, Sunday, 18:25:36 »
а може ова во прекинувачот за сијалиците за дома ???

Offline ShAdOw

 • Глобален Модератор
 • Експерт
 • *****
 • Posts: 882
 • Gender: Male
 • shadow@elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #9 on: 07.11.2010, Sunday, 18:28:17 »
а може ова во прекинувачот за сијалиците за дома ???
Може зошто да не  :) ;).
Јас со моето знаење несебично помагам на другите на кои им е потребна помош. Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав помогни! Нема ништо лошо да ти се случи ако споделиш знаење со некој друг.

Offline maci

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 58
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #10 on: 08.06.2011, Wednesday, 11:03:42 »
ако може некој да ми го изработи ова и нека каже цена?

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #11 on: 08.06.2011, Wednesday, 11:37:20 »
Интересно е, и јас имам изработено слично вакво нешто како аларм на допир...
Јас ова ако го правам ќе го монтирам на кваката од вратата и преку реле ќе уклучува бобина па кој се фати нека му е наздравје хе хе хе :D ;D 8)
немора бобина,само ќе го поврзеш да работи на фаза и нула,односно на фаза преку 7812 ќе го поврзеш да работи,се ќе си работи но кога ќе пипнеш има да те "дувне" струјата :P ;D ;D

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #12 on: 08.06.2011, Wednesday, 15:42:01 »
Интересно е, и јас имам изработено слично вакво нешто како аларм на допир...
Јас ова ако го правам ќе го монтирам на кваката од вратата и преку реле ќе уклучува бобина па кој се фати нека му е наздравје хе хе хе :D ;D 8)
немора бобина,само ќе го поврзеш да работи на фаза и нула,односно на фаза преку 7812 ќе го поврзеш да работи,се ќе си работи но кога ќе пипнеш има да те "дувне" струјата :P ;D ;D

ааах со тоа веќе може да те утепа струја...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #13 on: 08.06.2011, Wednesday, 18:01:33 »
добро ама важно ќе функционира :D

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #14 on: 08.06.2011, Wednesday, 18:20:35 »
добро ама важно ќе функционира :D
Тоа се бара :D
If you're good at something, never do it for free... -Joker