Author Topic: Прекинувач на допир  (Read 4643 times)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #15 on: 08.06.2011, Wednesday, 20:17:01 »
ааах со тоа веќе може да те утепа струја...
нема да те убие,само ќе биде болно

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #16 on: 08.06.2011, Wednesday, 20:59:09 »
ааах со тоа веќе може да те утепа струја...
нема да те убие,само ќе биде болно

тука викаш дека 12V ке те утепа

цитирано од Девил: 4.ги убедвам да фатат клеми од акумулатор да видиме што ќе се случи Смешко, ако 1А е толку опасно
зависи каков акумулатор користиш да допреш,ако користиш од кола можеш и да добиеш срцев удар,а недај боже и да умреш :o ако фатиш клема на пример со клуч,а рацете ти се нечисти може да добиеш срцев удар.Се зависи од чистота на рацете,секогаш кога се работи со акомулатор измијте ги рацете предвреме  ;) само 75мА се доволни за срцето да престане да работи и да отидеш курбан :'( сите напони над 12 волти се опасни

а сега па викаш дека 220VAC нема да те утепа...ај реши се ;D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #17 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:02:39 »
викам претходно стави го колото на 220волти,но претходно стави 7812 кој претходно ќе го смали напонот на 12волти АЦ!Ако го допреш ќе биде болно

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #18 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:04:20 »
чекај малце...значи сакаш да го поврзеш 220V--->7812--->кваката???
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #19 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:05:25 »
не,не.Ова коло што е(електрониката за тач сензор прекинувачот) на 7812(да се напојува од 7812) и така да работи

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #20 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:14:57 »
а на кваката што да се стави???
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #21 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:19:01 »
па излезот од релето,со 12-те волти АЦ

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #22 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:21:45 »
а ништо нема да му биде на човек ако допре 12V....
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #23 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:27:42 »
ќе биде болно,дека има фреквенција од 50 Херци,ќе боли

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #24 on: 08.06.2011, Wednesday, 22:02:45 »
нема да боли...баш зашто ке има фреквенција од 50Hz ке има скин ефект (по електротехника треба да сте го учеле тоа) и струјата ке патува по кожата...зашто оние теслини трансформатори што работат на KV не утепуваат??? дека имаат голема фреквенција и тече струја само по површината на кожата...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #25 on: 08.06.2011, Wednesday, 22:04:52 »
нема да боли затоа што човекот има огроман отпорност, а напонот е мал и струјата нема да може така лесно да помине низ телото
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #26 on: 05.07.2011, Tuesday, 14:37:13 »
Ако можи помош за склопов. Го напрај се ама ко ке го поврзам на 12 V поцнува да светат црвената диода и сијалицата и релето почнува да брчи( зуе ). Ко ке ја гибнам жицата шо е за тач за да ја угаси ламбата ништо не се менва. И 555 -та вкрај се загреа, изгледа прегоре.
Ве молам за помош.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #27 on: 05.07.2011, Tuesday, 14:57:10 »
Стави слика од тоа што си го направил, да не збориме вака на памет...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #28 on: 05.07.2011, Tuesday, 15:58:56 »
555 - та го извадив да не мислиш оти то го нема зато не ми работи.


Споено мислење: [time]05 Јули 2011, 16:39:14[/time]
Дај кажете кае проблемот ако знај некој.
« Last Edit: 05.07.2011, Tuesday, 17:49:55 by LordZi »

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #29 on: 05.07.2011, Tuesday, 17:51:28 »
мислам дека проблемот ти е кај тој тримерот од 100к. ти имаш од 100 оми наместо од 100к.  :D
провери замени го.Иначе многу одлично си го залемил и направил