Author Topic: Прекинувач на допир  (Read 4644 times)

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #30 on: 05.07.2011, Tuesday, 22:34:15 »
И јас на тоа мислев ама послем ми текна оти релето е на 12 V DC , а јас му пуштив 12 V AC и зато ми зуеше релето дека напонот не му беше погоден. Ке го мена и тримерот валјда до то ке биди.

Споено мислење: 06.07.2011, Wednesday, 14:21:31
Знај некој од напон 12 VAC да се напрај на 12 VDC оти за на реле ми треба. Како можи да се изведе тоа?
« Last Edit: 06.07.2011, Wednesday, 14:21:31 by najdo »

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #31 on: 08.07.2011, Friday, 10:05:47 »
Знај некој од напон 12 VAC да се напрај на 12 VDC оти за на реле ми треба. Како можи да се изведе тоа?
Ќе си направиш некој едноставен регулатор на напон,ги има 1000 такви на форумов.Започнувајќи од некој со напонски регулатори како 7812,ЛМ317,па се до некое СМПС напојување.Првин ти направи некое со променлив напон,односно со ЛМ317.И со еден волтметар ќе го баждариш на потребниот напон.Ако ти треба за овој проект(прекинувачот,а и ти треба) ќе си поставиш 7812 напонски регулатор,тоа го изведуваш со еден грец,еден електролит и два блок кондензатори.Се разбира и 7812 ќе ставиш за да на излез го добиеш посакуваниот напон од 12волти.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #32 on: 08.07.2011, Friday, 12:02:12 »
Во ред за ова ама склопот не работи, зедов грецов го врзав како шо треба, напонот шо го дава е точен ама склопот не работи. Ако некој го има напраено сколопот нека кажи како работи ова она.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #33 on: 08.07.2011, Friday, 12:11:50 »
нели си го прегорел НЕ555-та.Смени ја и другите делови што ти грееле замени ги ако мислиш.Иначе дај кажи што стави послем грецот?Треба да се стави кондензатор од 2200 микрофаради(16волти-може поголем) и два блока од 100 нано фаради.Пред и послем 7812.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #34 on: 08.07.2011, Friday, 16:44:20 »
Значи од трафото, фазата и нула ги врзав на грецот, а плусот и минусот ги врзав на плочка кај шо треба. Кај шо се врзани + и - му врзав и кондензатор од 1000 микрофаради 35V ама го извадив оти напонот шо го измерив беше 16 V. Откако го извадив напонот падна на 11.9V.
Иначе сум почетник така да то шо викаш ти 7812 е мал склоп кој на излез дава 12 VDC или е нешто друго ? Оти само со грец и напонот се прави.

Од елементи ги менав: 555-та, диодата кај релето, тримерот 100к требаше и кондензаторот под тримерот. Кога го приклучив на струја светеше само црвената лед и мислам дека и релето дека префрли и кога ке ко гибнев то шо е за тач ништо не се менваше. Тој транзисотрот треба да е 2N2222 или 2N3904, јас му го кладов вториот. Е сега од првин му пуштив 12 VAC и светеше црвената лед и релето зуеше дека напонот не му е погоден. Со неизменичната струја шо му ја пуштив сите елементи се исгорени или како.

Споено мислење: 09.07.2011, Saturday, 14:58:02
Некој го има напраено овој сколоп ? И да кажи дали работи ко шо треба.
« Last Edit: 09.07.2011, Saturday, 14:58:02 by najdo »

Offline cekaj

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 276
 • Gender: Male
 • Електроничар за занимација
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #35 on: 12.07.2011, Tuesday, 20:20:26 »
najdo вака треба да изгледа напојувањето за склопот:грецот е поправен
« Last Edit: 12.07.2011, Tuesday, 20:47:28 by cekaj »
„Електрониката да беше лесна, сите ќе беа електроничари..“

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #36 on: 12.07.2011, Tuesday, 20:33:54 »
Грешно ти е нацртан грецот...Сврти го малце :D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #37 on: 14.07.2011, Thursday, 00:00:15 »
А склопот некој го има пробано дали работи оти се скапав од преправање ?

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #38 on: 14.07.2011, Thursday, 00:14:28 »
А склопот некој го има пробано дали работи оти се скапав од преправање ?
сигурно работи.Ти треба одпоново да го направиш склопов со нови делови(директно од продавница),а не да импровизираш со стари и прегорени(сигурно) делови(како НЕ555 и другите понежни делови).Пробај изработи го напојувањето и мери со инструмент некој да ти даде права струја,првин се испитај и ако сакаш од прва да ти проработи осигурај се или консултирај се со некој поискусен(професор,мајстор итн.)
Јас ова ти го кажувам дека го стекнав знаењето во Народна Техника,и јас како тебе правев грешки,па ти го кажувам од наученото. :D
« Last Edit: 14.07.2011, Thursday, 00:18:24 by SKOLS »

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #39 on: 19.07.2011, Tuesday, 21:30:03 »
Пак ко напрајв склопот ама пак не работи ( го напрајв на протоборд ). Ама сеа ко ке го уклучам, релето префрла и истовреме светат и двете диоди. Ко ке го гибнам то шо е за тачот не се менва ништо. Ако можи некој да помогни однапред фала.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #40 on: 19.07.2011, Tuesday, 21:38:52 »
Веројатно имаш проблем со интегралното коло или провери да не врзуваш погрешно некој елемент.Ке побарам да видам далим имам изглед на печатена плочка.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #41 on: 19.07.2011, Tuesday, 21:46:46 »
Интегралното е во ред, можи некој елемент имам погрешно врзано. А како теба да работи склопот        ( која диода треба да свети ).

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #42 on: 19.07.2011, Tuesday, 21:50:48 »
Еве склоп со поинаква плочка.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #43 on: 19.07.2011, Tuesday, 21:53:24 »
Ти овај го имаш напраено ?

Споено мислење: 19.07.2011, Tuesday, 22:00:02
Меѓу релето и диодата то 1К шо бара таму, и електролито можи да е од 100 до 1000 mF.
« Last Edit: 19.07.2011, Tuesday, 22:00:02 by najdo »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач на допир
« Reply #44 on: 19.07.2011, Tuesday, 22:00:20 »
Она диода врзана преку Р4 треба постојано да свети,тоа е знак дека има напон.Втората диода свети само ако релето е активно.Релето се активира со допир на металната плочка(се намалува отпорот во таа точка!),и релето работи некое време кое е зададено со тримерот и С1 .Тримерот треба да биде 100 К ома или повеке ( до 1 Мом). а С1 и до 2000мФ .Оди по шемата и види можеби грешиш во поврзување.Ако свети цело време и диодата паралелна со релето види дали е  транзисторот в ред - откачи ја базата и треба да се исклучи и релето и лед. Ако и тоа е в ред,оди на пин 2 од ик и одлеми го.Потоа одлеми ги и пин 6-7 од плочка.Ако е ИК в ред треба релето и ЛЕД да не работат.Ако се уште се во функција веројатно ИК е прегорен.Ова е вежба на Народна Техника за натпревари во Основните училишта.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.