Author Topic: Каков инструмент користите ?  (Read 17111 times)

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3213
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #15 on: 16.11.2010, Tuesday, 20:36:41 »
300 или 350 евра го зема GW
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #16 on: 16.11.2010, Tuesday, 21:13:21 »
300 или 350 евра го зема GW
Да ама на старо,а кузне колку е на ново сигурно е тродупло ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Jove

  • Guest
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #17 on: 16.11.2010, Tuesday, 21:46:51 »
600 е ауто ко од гига а 550 е ваков ист мислам дека видов во списание едно :-\

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #18 on: 16.11.2010, Tuesday, 23:47:15 »
Да мислам дека околу 600 евра е да го купиш на ново, ама не кај нас, во Loging е околу 700 или 800 евра мислам. А инаку да, на старо го купив 350 евра ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Zdravkovski

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 500
  • Gender: Male
  • elektricar
    • најдобриот електричар во Велес
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #19 on: 17.11.2010, Wednesday, 16:46:43 »
GigaWatt солидна колекција имаш за пофалба  ;)

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #20 on: 18.11.2010, Thursday, 02:53:24 »
GigaWatt солидна колекција имаш за пофалба  ;)

Благодарам, сите поубави, подобри и поквалитетни инструменти и осцилоскопи да си купите ;) ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline VLATKO*

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 545
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #21 on: 25.11.2010, Thursday, 22:22:14 »
колеги сакам да си земам ново мултиметарче што мислите за следниве два,кој е подобар според вас
Code: [Select]
http://www.conrad.mk/artikel.php?ID=410
Code: [Select]
http://cgi.ebay.com/Mastech-MAS830L-LCD-Digital-Multimeter-MAS830L-/270665730150?pt=Candles&hash=item3f04ef4866

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #22 on: 26.11.2010, Friday, 03:35:28 »
колеги сакам да си земам ново мултиметарче што мислите за следниве два,кој е подобар според вас
Code: [Select]
http://www.conrad.mk/artikel.php?ID=410
Code: [Select]
http://cgi.ebay.com/Mastech-MAS830L-LCD-Digital-Multimeter-MAS830L-/270665730150?pt=Candles&hash=item3f04ef4866

Јас би го земал Mastech-от, не ради друго, мултиметрите и општо мерната опрема на Voltcraft моментално им ја произведуваат UNI-T, Кинеска компанија, веќе не им ја произведуваат Metex, така да не се квалитетни како што беа. Mastech не се некоја врвна класа на мултиметри, ама ги имаше кај анс подолго време и имам мерено со Mastech инструмент, се имаат покажано како добри и стабилни (не се расипуваат). А инкау и јас земав Voltcraft VC-820 и мислам дека се зезнав, ама ај сеа, тоа е, бидна :S, во моментот немаше подобар мултиметар на располагање во Скопје, па се решив и за тоа :S. Не дека лошо или непрецизно мери, него некако лесен ми е, вака од надвор супер изгледа, ама господ знае што има внатре :S.

Како и да е, да не сугерирам, ама мислам дека со Mastech-от ќе направиш подобар избор ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline VLATKO*

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 545
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #23 on: 26.11.2010, Friday, 12:11:59 »
каде рече дека се продаваат овие Mastech,мене ми рекоа дека во хубо ги имало.

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #24 on: 26.11.2010, Friday, 13:18:19 »
каде рече дека се продаваат овие Mastech,мене ми рекоа дека во хубо ги имало.

Едно време Скопје беше преплавено со нив, ги имаше насекаде, во скоро сите продавници за електронски компоненти, и мислам дека се Турски (што во моментов е многу подобро од Кинеските, Турските од надвор не зигледаат нешто баш нај нај, ама подобра им е изведбата, имаат SMD чипови, така да ако нешто прегори во него, можеш да го смениш, Кинеските се изработени како „црни плуканици“ и не дај боже да ти се зезне чипот, треба да го фрлиш инструментот, иако вака надворешно изгледаат подобро од Турските) ама сега не знам каде може да се најдат :S. Јас мислев дека сакаш од E-Bay да го нарачуваш, па затоа и ти реков да го купиш Mastech-от, инаку ако не можеш да го најдеш во Македонија некаде да се подава, земи го UNI-T=от, односно Voltcraft-от ;).
« Last Edit: 26.11.2010, Friday, 13:20:37 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Zdravkovski

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 500
  • Gender: Male
  • elektricar
    • најдобриот електричар во Велес
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #25 on: 26.11.2010, Friday, 15:58:31 »
Mastech вакви користам на работа имам два и инструментите се закон .

Offline VLATKO*

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 545
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #26 on: 26.11.2010, Friday, 19:04:41 »
ке појдам утре вох убо ке видам ако има ке го земам овој mastech.

Offline sini6a

  • Нов член
  • *
  • Posts: 45
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #27 on: 31.01.2011, Monday, 16:28:50 »
Ме интересираше дали можам со овие од еуро тулс да мерам кондензатори? и како би било тоа, извинете за овија глупи прашања ама нов сум во ова електроникава :D

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10856
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #28 on: 31.01.2011, Monday, 18:06:20 »
Ме интересираше дали можам со овие од еуро тулс да мерам кондензатори? и како би било тоа, извинете за овија глупи прашања ама нов сум во ова електроникава :D

Ако инструментот има мерно подрачје за мерење на кондензатори, да, можеш да мериш, ако нема, не можеш :S. Можеш само да провериш дали е во краток спој или не ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline gerce

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 164
  • Gender: Male
Одг: Каков инструмент користите ?
« Reply #29 on: 31.01.2011, Monday, 18:53:22 »
Ме интересираше дали можам со овие од еуро тулс да мерам кондензатори? и како би било тоа, извинете за овија глупи прашања ама нов сум во ова електроникава :D

Јас пред една недела зедов мултиметар од еуротулс за 550 ден  :D и мери кондензатори до 200 микрофаради...има солидни мерни подрачја