Author Topic: Интересен степ мотор контролер  (Read 1432 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Интересен степ мотор контролер
« on: 20.11.2010, Saturday, 19:17:38 »
Еве една интересна шема што може да им помогне на оние кои сакаат да пробаат да направат некое поедноставно роботче  ;D Интересен е принципот  на работа,односно деловите кои се употребени во него.Почетници,пробајте и заразете се!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Jove

 • Guest
Одг: Интересен степ мотор контролер
« Reply #1 on: 21.11.2010, Sunday, 19:57:32 »
имаш ппк за ова и ако имаш стави затоа што треба дами дадат штампач еден па ке видиме дали ке го дадат комшиите  :o

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Интересен степ мотор контролер
« Reply #2 on: 21.11.2010, Sunday, 20:01:07 »
Немам Јове изглед на плочка,ама не е тешко да ја направиш.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Jove

 • Guest
Одг: Интересен степ мотор контролер
« Reply #3 on: 21.11.2010, Sunday, 20:07:08 »
да ја цртам во програма а незнам јас да ги користам најдобро работам на уни плочки најмногу  :-\ :-\ и ова не е тешко на уни плочка да се направи

Offline Urahara

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 194
Одг: Интересен степ мотор контролер
« Reply #4 on: 21.11.2010, Sunday, 22:35:32 »
Многу корисна ствар за проверка на исправноста на степ моторчиња, но јас ова не би го нарекол контролер ниту пак драјвер затоа што самостојно го *тера* моторчето без присуство на некој интелигентен уред да го управува/контролира :)

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Интересен степ мотор контролер
« Reply #5 on: 22.11.2010, Monday, 15:06:32 »
Многу корисна ствар за проверка на исправноста на степ моторчиња, но јас ова не би го нарекол контролер ниту пак драјвер затоа што самостојно го *тера* моторчето без присуство на некој интелигентен уред да го управува/контролира :)

ова како што кажа да, може да се користи за проверка на моторче некое, незнам кој би го користел за некој посложен уред како ЦНЦ машина..ова да го ставиш негде кај што ти треба постојано вртење на степ моторчето...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Интересен степ мотор контролер
« Reply #6 on: 22.11.2010, Monday, 16:36:02 »
Ова може да се искористи за команда напред/назад со тоа што управувањето може да биде со два идентични мотори за кои може да се направи и мала командна табла .Воглавном за почетници,ама може и поозбилна намена да се најде.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.