Author Topic: Програми за цртање плочки  (Read 3942 times)

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #15 on: 04.03.2010, Thursday, 21:53:46 »
Code: [Select]
http://rapidshare.com/files/316834402/Paket_programi_za_crtanje_plocki.rar.html
Code: [Select]
MD5: A50D3B0FFE19439444141F058439C72C
На овај линк има неколку програми за цртање на плочки.
Се надевам дека добро би Ви помогнале во вашата изработка на печатените кола. :)
Поздрав!

Бесплатни се или кракувани ?
I reject your reality and substitute my own.

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #16 on: 09.06.2010, Wednesday, 00:12:22 »
Code: [Select]
http://rapidshare.com/files/316834402/Paket_programi_za_crtanje_plocki.rar.html
Code: [Select]
MD5: A50D3B0FFE19439444141F058439C72C
На овај линк има неколку програми за цртање на плочки.
Се надевам дека добро би Ви помогнале во вашата изработка на печатените кола. :)
Поздрав!

Имам проблем да ги симнам програмиве. Гледам постов е од 2009 год. дали се уште ги има??
Life is too short to remove USB safely ..

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #17 on: 09.06.2010, Wednesday, 00:18:00 »
ги нема, треба некој пак да ги аплоадира, со премиум акаунт...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #18 on: 09.06.2010, Wednesday, 00:52:32 »
Не мора premium, на било кој друг upload сајт може да се стави, на пример megaupload, или така нешто... Само немојте на depositfiles, сега тој е „замена“ за rapidshare и нон стоп се зафатени free download slot-овите :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Ilcebt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 281
 • Gender: Male
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #19 on: 12.07.2010, Monday, 11:19:43 »
Треба да се најдат подобри програми за цртање шеми и за цртање плочки, да се најди програма која можи од електрична шема афтоматски да извади монтажна шема ако има таква програма савете линк од неа.  ???
Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав. Помагај и ќе ти биде помогнато ! Правила ;)

Offline cekaj

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 276
 • Gender: Male
 • Електроничар за занимација
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #20 on: 12.07.2010, Monday, 11:24:55 »
Има програма за автоматски да ја претвори електричната во монтажна, се вика Circuit Wizard ама ја нема бесплатна..
„Електрониката да беше лесна, сите ќе беа електроничари..“

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #21 on: 12.07.2010, Monday, 12:30:18 »
Можеш истото да го правиш и со OrCAD Capture, па после да го импортираш фајлот во OrCAD Layout, јас баш преднекое време фатив да го работам програмскиот пакет, пред се наменет е за симулации на електрични кола (PSpice), но поновите верзии имаат и софтвер за цртање на електрични шеми и дизајн на плочки ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #22 on: 12.07.2010, Monday, 12:46:21 »
Eagle има таква можност но сепак ко ќе ти ја направи софтверот плочата има да се чудиш на А4 ќе биде :)
доколку си црташ сам помали ќе бидат и поубави
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #23 on: 12.07.2010, Monday, 12:59:47 »
Јас баш пробав со Layout-ов да да направам ППК на една релативно едноставна шема (предзасилувач со операциски засилувач), излезе супер, ја задаваш големината на плочката, дали да биде single layer, dual layer, triple layer итн. и му треба време (некои 5 минути, на некоја појака машина се разбира) на софтверот да пресмета дали може да се изведе таа плочка со зададените спецификации или не. Ако не може ќе ти даде големина на плчока со која може да се изведе и ќе ја нацрта. Не можам да презентирам сега како изгледаше плочката (да ви покажам слика) зашто го избришав тест проектчето и сите работни фајлови, но очигледно немаше проблеми со мали шемички, не знам за поголеми како ќе се снајде :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline deophorant

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 300
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #24 on: 13.07.2010, Tuesday, 00:02:38 »
Моментално во светот најсофистициран програм за цртање на плочки е ALTIUM кој е обединет од неколку програми што постоеа на времето (меѓу нив и protel). Со него можете да направите се што сакате, од дигитални кола што работат до неколку GHz па до аналогни кола со хармоници до 100GHz. За можностите да не зборувам, незнам од каде да почнам и колку време ќе ми треба да ги опишам (едноставно се што ќе ви падне на памет и повеке од тоа). Па успешна работа (а ја има многу додека се научи барем малку од ALTIUМ, ама ќе вреди верувајте).

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #25 on: 13.07.2010, Tuesday, 00:44:02 »
да Altium е добра ама е пресложена за работа, јас пробав работев во неа ама не е тоа тоа
за некој мали работи не се исплаќа
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Ilcebt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 281
 • Gender: Male
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #26 on: 13.07.2010, Tuesday, 08:47:08 »
Ставете линк од  Altium  и тие што се погоре OrCAD Capture,OrCAD Layout , PCB Wizard 3.50 Pro Unlimited, Eagle ......... и некои др.

« Last Edit: 13.07.2010, Tuesday, 09:24:30 by Ilcebt »
Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав. Помагај и ќе ти биде помогнато ! Правила ;)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Програми за цртање плочки
« Reply #27 on: 13.07.2010, Tuesday, 13:01:55 »
http://elektronika-mk.net/index.php?board=10.0

http://elektronika-mk.net/index.php?board=11.0

http://elektronika-mk.net/index.php?board=12.0

http://elektronika-mk.net/index.php?board=81.0

п.с. Забранет е варез на форум, триал верзиите на програмите од директната страна на производителот може да се поставуваат :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!