Author Topic: RDS encoder  (Read 1658 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
RDS encoder
« on: 07.12.2009, Monday, 18:39:30 »
Ме заинтересира овој кодер бидејки прв пат наоѓам шема за RDS кодер и е пре едноставен  :)




ел. шема



Плочката




Делови:
U1 - MRDS192
U2 - 78L05

R1 - 33k
R2 - 16k
R3 - 8k2
R4 - 3k9
R5 - 2k
R6 - 1k
R7 - 820R
R8, R9 - 4k7 (2 k if driven by COM port)
R10 - trimmer 500R

C1 - 10n (ceramic)
C2 - 22n (plastic)
C3, C4 - 27p (ceramic)
C5, C6 - 100n (ceramic)

L1 - 330 uH (radial, 09P-331K)

Y1 - crystal 4.332 MHz


Не сретнав Hex фајл :(

Линкот е:
Code: [Select]
http://pira.cz/rds/show.asp?art=rds_encoder_schematics
« Last Edit: 07.12.2009, Monday, 19:16:18 by DX-er »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: RDS encoder
« Reply #1 on: 07.12.2009, Monday, 18:51:04 »
Сигурен си за U1? На сликата се гледа пик 16F84, а не MRDS192!
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: RDS encoder
« Reply #2 on: 07.12.2009, Monday, 18:53:46 »
Така пише на линкот а и мене ме зачуди + не можам да најдам ни софтвер за програмирање на истиот.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline nCounTr

 • Почивај во мир
 • Стручњак
 • *****
 • Posts: 230
 • Gender: Male
 • Дипл.Ел.Инж.
  • Македонски форум за електроника
Одг: RDS encoder
« Reply #3 on: 07.12.2009, Monday, 18:59:54 »
Јас мислам дека U1 е точно тој што е оригинално напишан а сликата е нешто др.
Еве провери ја оваа страна мислам дека ке ти објасни подобро.
Code: [Select]
http://pira.cz/rds/show.asp?art=integrate_the_rds_encoder_into_your_system
ESPRIMO Mobile v5505 | Intel Centrino Duo T5450 @ 1,66GHz Santa Rosa | Apacer 4GB DDR2-667MHz | Fujitsu 120GB SATA-150 5400rpm | Intel x3100 384M Memory | Intel PRO/Wireless 3945abg | Gigabit Ethernet | Toshiba Bluetooth v2.0 | Windows 7 x64
АМАН ЧИТАЈТЕ ПРАВИЛA

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: RDS encoder
« Reply #4 on: 07.12.2009, Monday, 19:01:10 »
Мена ова MRDS... повеќе ми личи на кратенка од MiniRDS, можда така го крстил пикот и го продава веќе програмиран, затоа го нема hex фајлот.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline nCounTr

 • Почивај во мир
 • Стручњак
 • *****
 • Posts: 230
 • Gender: Male
 • Дипл.Ел.Инж.
  • Македонски форум за електроника
Одг: RDS encoder
« Reply #5 on: 07.12.2009, Monday, 19:03:36 »
Мена ова MRDS... повеќе ми личи на кратенка од MiniRDS, можда така го крстил пикот и го продава веќе програмиран, затоа го нема hex фајлот.
Можно е и тоа да е.
ESPRIMO Mobile v5505 | Intel Centrino Duo T5450 @ 1,66GHz Santa Rosa | Apacer 4GB DDR2-667MHz | Fujitsu 120GB SATA-150 5400rpm | Intel x3100 384M Memory | Intel PRO/Wireless 3945abg | Gigabit Ethernet | Toshiba Bluetooth v2.0 | Windows 7 x64
АМАН ЧИТАЈТЕ ПРАВИЛA

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: RDS encoder
« Reply #6 on: 07.12.2009, Monday, 19:04:38 »
Ок, значи не е пик него стварно MRDS192, има дури и datasheet  ;).
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: RDS encoder
« Reply #7 on: 07.12.2009, Monday, 19:10:23 »
значи да се купи MRDS192 и толку? Не треба ни пик ни програмирање, ако е така тоа е добро.
Само не гледам како би се поврзал со компјутер.
« Last Edit: 07.12.2009, Monday, 19:12:10 by DX-er »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline nCounTr

 • Почивај во мир
 • Стручњак
 • *****
 • Posts: 230
 • Gender: Male
 • Дипл.Ел.Инж.
  • Македонски форум за електроника
Одг: RDS encoder
« Reply #8 on: 07.12.2009, Monday, 19:28:05 »
значи да се купи MRDS192 и толку? Не треба ни пик ни програмирање, ако е така тоа е добро.
Само не гледам како би се поврзал со компјутер.

Мислам дека најдолу на оригиналната страна има како да се поврзи со сериска порта од компјутер.
ESPRIMO Mobile v5505 | Intel Centrino Duo T5450 @ 1,66GHz Santa Rosa | Apacer 4GB DDR2-667MHz | Fujitsu 120GB SATA-150 5400rpm | Intel x3100 384M Memory | Intel PRO/Wireless 3945abg | Gigabit Ethernet | Toshiba Bluetooth v2.0 | Windows 7 x64
АМАН ЧИТАЈТЕ ПРАВИЛA

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: RDS encoder
« Reply #9 on: 07.12.2009, Monday, 19:30:15 »
Да, во datasheet-от има се, најгорната шема е ископирана од таму.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: RDS encoder
« Reply #10 on: 07.12.2009, Monday, 21:44:02 »
MRDS192 го крстија нивно испрограмираниот PIC16F84 и дури напишаа и datasheet хаха, ти продаваат пик испрограмиран како да е нов дел! Интересно, интересно ама се надевам дека ќе видат за месец-два каде ќе има поедноставен RDS енкодер и фри hex фајл и без datasheet. Се надевам :)
« Last Edit: 22.01.2010, Friday, 04:29:36 by BorceBT »
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: RDS encoder
« Reply #11 on: 07.12.2009, Monday, 22:12:04 »
MRDS192 го крстија нивно испрограмираниот PIC16F84 и дури напишаа и datasheet хаха, ти продаваат пик испрограмиран како да е нов дел!
ептен идиоти, не очекував до толку дека ке се.

се надевам ќе видат за месец-два кој ќе има поедноставен RDS енкодер и фри hex фајл и без datasheet.
To мајсторе :)
Само да те прашам, како ке се "меша" аудиото и RDS сигналот, дали аудиото ке минува низ RDS кодерот или пак се ке се меша во стерео кодерот?
« Last Edit: 22.01.2010, Friday, 04:30:18 by BorceBT »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: RDS encoder
« Reply #12 on: 07.12.2009, Monday, 22:56:26 »
Quote
MRDS192 го крстија нивно испрограмираниот PIC16F84 и дури напишаа и datasheet хаха, ти продаваат пик испрограмиран како да е нов дел!
Money make's the world go round... :)
« Last Edit: 22.01.2010, Friday, 04:30:48 by BorceBT »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: RDS encoder
« Reply #13 on: 16.03.2010, Tuesday, 14:22:20 »
Борче, зошто се мачиш да правиш сосем нова шема и нов софтвер за RDS, нели може да се искористи оваа шема и така е free и само да се напише софтверот ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: RDS encoder
« Reply #14 on: 16.03.2010, Tuesday, 14:31:42 »
Неможе да се најде 4.332MHz кристал така лесно затоа.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.