Author Topic: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)  (Read 1943 times)

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« on: 10.10.2009, Saturday, 01:32:48 »
Ова не е мој дизајн (можеше да биде), ама ми се допадна едноставниот пристап на типот што го дизајнира и го направив.

Се работи за мерач на фрекфенција (фрекфенцметар) што мери фрекфенции од 1MHz до некаде над 1.2GHz. На сликите може да се види дека наместо класичен влез со кабел поставен е калем кој само се доближува до осцилаторното коло на некој осцилатор и ја регистрира фрекфенцијата.

Кодот за пикот: еве го, ставете го ова подолу во COUNTER.HEX фајл, фајлот се отвара и се програмира со iCProg:

Code: [Select]
:020000040000FA
:100000008C019D018F019001910192019301940156
:100010009501980199019A013C30A3002A30A4006F
:10002000B630A5001D30A6000530A7003C309E006C
:100030002A309F00B630A0001D30A1000530A2007C
:100040007830A8004730A9007F30AA000930AB0003
:100050000330AC0083161030850000308600640049
:10006000273081008312A9289B010C089C008A205C
:100070000314980203184728031401309902031847
:100080004728031401309A02031847281B149C03C5
:100090001C088A2003149902031854280314013001
:1000A0009A02031854281B149C031C088A2003146A
:1000B0009A0203185D2803145E281B0C00349B0170
:1000C0000C089C008A2003109807031C7228031058
:1000D00001309907031C7228031001309A07031C92
:1000E00072281B149C031C088A2003109907031C08
:1000F0007F28031001309A07031C7F281B149C03E0
:100100001C088A2003149A07031C882803148928D2
:100110001B0C00348207003400340A3400340034ED
:10012000643400340334E8340034273410340134A8
:100130008634A0340F344234403482073F340634CE
:100140005B344F3466346D347D3407347F346F3420
:1001500080348B01831600308600831211308C00AE
:1001600009308D008E0106309D0034200318BF2811
:100170008E0A8D03031DB52803308C02C2285F2030
:1001800003308C0209308D0010301D079B009B034B
:100190001B0884000E088E0180009D0301300C07AF
:1001A000031DB52818088F00970181010000000089
:1001B0009D011E088C008B011030850083161830BD
:1001C000850083120F301D07840000089D209B00CE
:1001D000220803151D02031DEE289B171B0886002D
:1001E0001D08063C85000B1DF828970A0B11FB28FB
:1001F0000000000000001F089B009B0BFD28000072
:100200009D0A073003111D02031DE228000020088B
:100210009B009B0B092900009D018C0BE22800002C
:1002200021089B009B0B1229000000000B1D1B29BD
:10023000970A0B111E290000000000000301860030
:100240001030850083161030850083120B19970A31
:100250000B110108990017089A009B019B0A85154C
:1002600085110B1101080311190203192E299B0A8C
:100270009B099B0A1B0898001730850083160130E4
:100280008600831206184F2924089F002508A00025
:100290002608A10023089E002708A200A9282908F3
:1002A0009F002A08A0002B08A10028089E002C0807
:0402B000A200A928D7
:02400E000100AF
:00000001FF
« Last Edit: 16.10.2014, Thursday, 10:42:56 by BorceBT »
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #1 on: 13.03.2010, Saturday, 02:18:19 »
Каде се поврзува калемот и колку намотки (на колкав дијаметар) е истиот ?
I reject your reality and substitute my own.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #2 on: 13.03.2010, Saturday, 02:30:28 »
Ако сакате да биде со калем (слично на Grid-Dip метар) се вадат сите влезни отпорници и калемот се поврзува кај преклопникот. Доколку сакате да биде цело време на високо мерно подрачне (UHF) не го вградувате преклопникот (без него има и поголема осетливост уредот) и калемот го поврзувате диретно на SAB6456.

Калемот има 4 намотки со жица 1мм, дијаметар 1цм, мал проред помеѓу намотките.
Ваквиот калем работи добро од 4-5MHz па се докај 800MHz што во суштина е доволно.

Битни работи во овој случај:

1. SAB6456 е прескалер кој доколку нема влезен сигнал дава Random излез, што значи бројките на фрекфенцметарот вртат без врска додека не се доведе влезен сигнал. Ова лично за мене беше многу лошо и успеав со многу мало намалување на влезната осетливост да го „стабилизирам“ SAB6456. Како се прави тоа: Се става отпорник од 2К2 од пин 3 кон маса. Со ова фрекфенцметарот кажува нула и работи добро кога има влезен сигнал.

2. Кога фрекфенцметарот работи со калем осетливоста не е иста како кога доведувате сигнал со коаксијален кабел. За да добиете точно читање на фрекфенцијата калемот кога ке го доближите до некое осцилаторно коло или антена треба тоа осцилаторно коло или антена да „создава“ барем 50mW.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #3 on: 13.03.2010, Saturday, 02:33:13 »
Ако сакате да биде со калем (слично на Grid-Dip метар) се вадат сите влезни отпорници и калемот се поврзува кај преклопникот. Доколку сакате да биде цело време на високо мерно подрачне (UHF) не го вградувате преклопникот (без него има и поголема осетливост уредот) и калемот го поврзувате диретно на SAB6456.

Калемот има 4 намотки со жица 1мм, дијаметар 1цм, мал проред помеѓу намотките.
Ваквиот калем работи добро од 4-5MHz па се докај 800MHz што во суштина е доволно.

Битни работи во овој случај:

1. SAB6456 е прескалер кој доколку нема влезен сигнал дава Random излез, што значи бројките на фрекфенцметарот вртат без врска додека не се доведе влезен сигнал. Ова лично за мене беше многу лошо и успеав со многу мало намалување на влезната осетливост да го „стабилизирам“ SAB6456. Како се прави тоа: Се става отпорник од 2К2 од пин 3 кон маса. Со ова фрекфенцметарот кажува нула и работи добро кога има влезен сигнал.

2. Кога фрекфенцметарот работи со калем осетливоста не е иста како кога доведувате сигнал со коаксијален кабел. За да добиете точно читање на фрекфенцијата калемот кога ке го доближите до некое осцилаторно коло или антена треба тоа осцилаторно коло или антена да „создава“ барем 50mW.

Ок, domo arigato за адговорот. Е сега, доколку несакам да корситам калем, а влезниот сигнал е над 100W а можно е и околу 1kW да е, дали фрекфенциометарот ќе направи пуф или ќе си работи ?
I reject your reality and substitute my own.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #4 on: 13.03.2010, Saturday, 02:43:07 »
Зависи од употребените влезни диоди и моќта на отпорникот но многу веројатно е дека ќе изгори. За мерење на фрекфенција на моќни излезни степени се користи методот на индуцирана ВФ енергија покрај вод (слично како што се прават SWR метри) и SWR метри со „мерен излез“ но бидејќи најверојатно таква работа ретко кој има се користи методот со калемот залемен на парче коаксијален кабел кој се става во близина на излезниот степен (не премногу блиску до излезните калеми на излезниот засилувач!!! барем 10-15 сантиметри од излезниот степен) и со коаксијален кабел се поврзува на фрекфенцметарот.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #5 on: 13.03.2010, Saturday, 17:13:32 »
Борче да не имаш случајно слика со изглед од монтажна шема?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #6 on: 13.03.2010, Saturday, 17:22:09 »
еве:распоред на елементи:димензии:
54x41mm
« Last Edit: 16.10.2014, Thursday, 10:48:52 by BorceBT »
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #7 on: 13.03.2010, Saturday, 17:34:20 »
супер! фала  :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #8 on: 23.06.2010, Wednesday, 00:11:25 »
Вака планирам да го правам овај фреквенциометаров за брзо време :)
е сега на страната од човекот пишува дека има 2 вида на прескалери со исто име
дали кај нас можат да с енајдат 2 та вида или го има само едниот, пошто распоредот на наозете од 2та производители бил различен, поточно ме интересира од кој производител е твојот ( за Борче ова, односно доколку некој друг го има изработено нека пише )
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #9 on: 23.06.2010, Wednesday, 02:49:57 »
Мојот е со Philips чип.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #10 on: 29.06.2010, Tuesday, 17:17:10 »
а дали е можно да се преправи да мери од 0 до 1.2GHz, дека ако мерам пример нешто што е kHz нема да може ..?
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #11 on: 08.11.2010, Monday, 12:29:15 »
Да не знае некој колку пари се сега овие интегрални кола (без пикот) ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #12 on: 18.11.2010, Thursday, 11:25:37 »
Под 100 денари е SAB мислам, логичкото коло е макс. 10 денари.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Lux

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
Одг: 1.2GHz Фрекфенцметар (Frequency Counter)
« Reply #13 on: 16.10.2014, Thursday, 09:31:51 »
Одличен инструмент.да кажам само дека е грешна штампата затоа вртат бројките.
« Last Edit: 30.10.2014, Thursday, 21:28:46 by Lux »
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.