Author Topic: Модифицирање на ATX напојувања  (Read 13093 times)

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Модифицирање на ATX напојувања
« on: 15.01.2011, Saturday, 18:05:32 »
Еве ајде се за модификациите на ATX напојувањата шкрабајте тука ;D

Споено мислење: 15.01.2011, Saturday, 18:58:23
Eве една шема,ова е скроз ново напојување,со „одредени“ делови извадени од АТХ напојување.Oва е супер напојување +работи директно на мрежа,е сега да видиме некако да направиме струја и напонска регулација,изводливо? ;D




Извор:
Code: [Select]
http://320volt.com/ir2153-yeniden-2x50v-smps-ilk-test-tda7294/
« Last Edit: 15.01.2011, Saturday, 18:58:23 by Malecko »
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline MarkoMK

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 929
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #1 on: 16.01.2011, Sunday, 14:09:45 »
Ова е супер работа..  :) Може да си направиш евтино напојување за појачало. А колку ампери дава на излез??
Life is too short to remove USB safely ..

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #2 on: 16.01.2011, Sunday, 16:40:51 »
Ова е супер работа..  :) Може да си направиш евтино напојување за појачало. А колку ампери дава на излез??
Незнам,ама како што читнав тој вика дека успеал со ова до пола да го пушти појачалото,е сега незнам за колку ватно појачало се работи...
Еве преведено: :D
Code: [Select]
http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=tr&tl=en&u=http%3A%2F%2F320volt.com%2Fir2153-yeniden-2x50v-smps-ilk-test-tda7294%2F
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline MarkoMK

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 929
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #3 on: 17.01.2011, Monday, 00:25:10 »
Па според даташитот на TDA7294 (појачалото го направил со тој интегралец) снагата е 100 W. Сега он ако го пуштил до пола, значи околу 50 W дава снага.

Сигурно може да се извади повеќе пошто компјутерските напојувања се од 250 W нагоре.
Life is too short to remove USB safely ..

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #4 on: 17.01.2011, Monday, 00:36:02 »
Па според даташитот на TDA7294 (појачалото го направил со тој интегралец) снагата е 100 W. Сега он ако го пуштил до пола, значи околу 50 W дава снага.

Сигурно може да се извади повеќе пошто компјутерските напојувања се од 250 W нагоре.
Toa 100% може,само гарант ќе мора да се премотуваат трансформаторите и да се стават некои по јаки мосфети... ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #5 on: 17.05.2011, Tuesday, 02:14:46 »
Гуд њуз :D,денеска модифицирав(испрограмирав :D)едно напојување,од овие стариве-200 ватни што се...Максимум од напојувањето што добив е 26V,и тоа само со додавање на потенциометар,без премотувања на трансформаторите... ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #6 on: 17.05.2011, Tuesday, 17:47:44 »
го оптовари??? ако си го оптоварувал со колкава струја???
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #7 on: 17.05.2011, Tuesday, 20:05:12 »
го оптовари??? ако си го оптоварувал со колкава струја???
Еве сега му ставив еден отпорник 5W 220Ω и напонот падна на 24V(23,8-9).Треба со нешто друго да го оптоварам...
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #8 on: 17.05.2011, Tuesday, 22:05:31 »
ајдееее...па недај боже со 1А да го оптовариш...ке падне до 5V....и можеш со греач некој од фен да го оптовариш...само ке ја намалиш должината на жицата...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #9 on: 18.05.2011, Wednesday, 02:32:04 »
ајдееее...па недај боже со 1А да го оптовариш...ке падне до 5V....и можеш со греач некој од фен да го оптовариш...само ке ја намалиш должината на жицата...
Yup,дип шит испадна :D,ставив еден отпорник од 3Ω 2W,и хаха од 25,8V падна на 2V хахахаха ;D ;D,екстра напојување,ова само за уреди кои трошат струја у nA ;D ;D

ЕДИТ:Пробав и со отпорник од 5,1Ω 5W,и од 26V,падна на 8,5V ;D
« Last Edit: 18.05.2011, Wednesday, 02:40:08 by Malecko »
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline JovanOH

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 203
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #10 on: 18.05.2011, Wednesday, 19:44:25 »
Здраво......Јас сум нов на форумв, а и нов во електроникава па сакам да прашам. Колкав потенциометар ке треба ако имам 12V па да можам да го регулирам од 0-12V   ???

Ова го имам направено со напојување од компјутери сега сакам да му ставам потенциометар на излезот од 12V па да можам да го регулирам

Дали ке можи такво нешто????

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #11 on: 18.05.2011, Wednesday, 20:09:19 »
Здраво......Јас сум нов на форумв, а и нов во електроникава па сакам да прашам. Колкав потенциометар ке треба ако имам 12V па да можам да го регулирам од 0-12V   ???

Ова го имам направено со напојување од компјутери сега сакам да му ставам потенциометар на излезот од 12V па да можам да го регулирам

Дали ке можи такво нешто????
Баш на излезот не можеш,ќе ти треба склоп за тоа...Можеш да ставиш регулатор-LM317,па тогаш да го регулираш напонот...Може и со модифицирање на ATX напојувањето,ама тоа е малце по сложено ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline JovanOH

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 203
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #12 on: 18.05.2011, Wednesday, 20:13:14 »
ОК фала  :)

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #13 on: 18.05.2011, Wednesday, 20:16:51 »
чим си почетник друже, не би ти препорачал да модифицираш нешто, дека тоа треба големо познавање на електроника, за почеток би ти препорачал да направиш едно вакво стабилизаторче што ке ти биде повеќе од доволно за почеток...

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=538.0
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline JovanOH

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 203
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #14 on: 18.05.2011, Wednesday, 20:32:14 »
На оваа Шема што ми ја даде може со готов грец????