Author Topic: Модифицирање на ATX напојувања  (Read 14906 times)

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #15 on: 18.05.2011, Wednesday, 20:33:13 »
На оваа Шема што ми ја даде може со готов грец????
Може може,истото е 4х диоди=грец ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #16 on: 18.05.2011, Wednesday, 20:36:54 »
За таа шема таму се прави дискусија, тука за модификација на АТХ
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #17 on: 18.05.2011, Wednesday, 21:44:15 »
Oк,пак си играв со напојувањето,овој пат пробав малце по другачие да добијам повисок напон и регулација...Исто како претходниот пат само ставив потенциометар и добив регулација од 7,5V до 26V...Е сега едно ме чуди,кој и да е напонот над 10V(пр. 10,15,16,20,26V)aко ставам отпорник помеѓу жолтата жица и маса(каде што е 12V) од 5Ω напонот паѓа на точно 8,5V,без разлика дали напонот е 10V или 26V. :( Има некое објаснување?
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #18 on: 07.06.2011, Tuesday, 19:46:05 »
Колеги има успех 8) ;D.Пак го модифицирав нешто напојувањето и на напон од 26V со отпорник од 5Ω,напонот паѓа на 19V,ама не е само тоа ;D,го наштимав на 14,5 и со отпорник од 5Ω падна на 14,3V ;D.Моментално полнам еден отепан акомулатор,измузен до немај каде :D,напонот му е 2,5V...Сега само што проверив и напонот рипнал на 8,5V на акомулаторот...Ќе го оставам до утре да се полни па ќе видиме што ќе биде ;) ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #19 on: 07.06.2011, Tuesday, 20:13:02 »
ај постави шема по која го правиш тоа АТХ напојување?И користиш трафоа од ПЦ напојувања,така?

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #20 on: 07.06.2011, Tuesday, 20:18:43 »
ај постави шема по која го правиш тоа АТХ напојување?И користиш трафоа од ПЦ напојувања,така?
Не го правам,го модифицирам хаха 8) ;D.Кога ќе го завршам и тестирам,се ќе објаснам-текст,ќе спаковам се ;) ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #21 on: 07.06.2011, Tuesday, 20:28:50 »
ок,ама ај побрзај

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #22 on: 07.06.2011, Tuesday, 21:19:50 »
ок,ама ај побрзај
Верувај работам турбо :).Само ми фали некоја шема за автоматско исклучување кога ќе биде полн акомулаторот ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #23 on: 07.06.2011, Tuesday, 21:21:37 »
а можеш малку да пообјасниш пред да ги поставиш?Дали менуваш нешто,што менуваш?

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #24 on: 07.06.2011, Tuesday, 21:31:35 »
а можеш малку да пообјасниш пред да ги поставиш?Дали менуваш нешто,што менуваш?
Го менувам напонот на TL494,мислам дека референтен напон се викаше...исто и кондензаторите треба да се менуваат на излез...
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #25 on: 08.06.2011, Wednesday, 01:27:48 »
имат ре-програмирање на чипој?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #26 on: 08.06.2011, Wednesday, 02:57:30 »
имат ре-програмирање на чипој?

Не, само еден PWM контролер е, ништо повеќе, нема микроконтролер во напојувањата ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #27 on: 08.06.2011, Wednesday, 04:11:16 »
значи ова 2003(bah64360331h) е pmw  контролерот?

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #28 on: 08.06.2011, Wednesday, 06:59:11 »
Јас работам со едно 200 ватно напојување,без заштита,што значи помалку работа ;D.Иначе во ова напојување има TL494 и LM393 ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #29 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:38:29 »
значи ова 2003(bah64360331h) е pmw  контролерот?

Па да, тие се специјални кола наменети за PWM контрола на switching сигналот, имаат влез за повратнат врска, излези за побуда на switching MOSFET-ите, итн. Во datasheet-от можеш да ги начекаш под името SPS Mode Power Supply Controller ;):
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."