Author Topic: Модифицирање на ATX напојувања  (Read 13051 times)

Offline SKOLS

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2761
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #30 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:42:38 »
значи ова 2003(bah64360331h) е pmw  контролерот?

Па да, тие се специјални кола наменети за PWM контрола на switching сигналот, имаат влез за повратнат врска, излези за побуда на switching MOSFET-ите, итн. Во datasheet-от можеш да ги начекаш под името SPS Mode Power Supply Controller ;):
овие Мосфетиве за да работат,треба да имаат импулс на влезен пин,така?И затоа е потребно ПВМ?

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #31 on: 08.06.2011, Wednesday, 21:44:10 »
овие Мосфетиве за да работат,треба да имаат импулс на влезен пин,така?И затоа е потребно ПВМ?

Па да, се разбира дека треба да има импулс на влезот ;). Како инаку ќе го подигнеш MOSFET-от од OFF во омско подрачје ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2865
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #32 on: 09.06.2011, Thursday, 21:49:08 »
само што не можа да најда дата шит за овај шит :) зашто би му била повратна врска ако самиот пмв контролер има генератор на импулси ?

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #33 on: 09.06.2011, Thursday, 21:52:07 »
за да може да го контролира излезниот напон, затоа што ако ја нема таа врска напонот цело време ќе варира или ќе крева или ќе паѓа
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #34 on: 09.06.2011, Thursday, 23:51:23 »
за да може да го контролира излезниот напон, затоа што ако ја нема таа врска напонот цело време ќе варира или ќе крева или ќе паѓа

Да, една од причините поради кои компјутерите „не се кочат“ кога ќе падне мрежниот напон, поради таа повратна врска со оптокаплер, излезниот напон се држи константен, само се менува односот импулс/пауза на излезот од PWM контролерот за да може да се одржи напонот константен ;). Исто така една од причините поради кои компјутерските напојувања (барем поновите) се дефинирани за работен напон 110-220V ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #35 on: 09.06.2011, Thursday, 23:55:17 »
ако е некое кинеско чкљ напојување ке се рестартира компјутерот ако падне мрежниот напон...ама па ако е некое поквалитетно напојување тогаш си немаш мака :D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #36 on: 10.06.2011, Friday, 00:02:13 »
ако е некое кинеско чкљ напојување ке се рестартира компјутерот ако падне мрежниот напон...ама па ако е некое поквалитетно напојување тогаш си немаш мака :D

Не знам, не сум тестирал напојувања до толку, ама еве, напојувањето што ми е на главната машина ми е баш некое „чкљ“ (као демек „400W“, заедно со куќиштето дојде, а куќиштето беше 1000 денари ;D), а досега сум немал проблеми со гасење на машината кога паѓал мрежниот напон. Тоа изгледа зависи од напојување до напојување и како се изведени ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #37 on: 10.06.2011, Friday, 00:46:12 »
ако е некое кинеско чкљ напојување ке се рестартира компјутерот ако падне мрежниот напон...ама па ако е некое поквалитетно напојување тогаш си немаш мака :D

Не знам, не сум тестирал напојувања до толку, ама еве, напојувањето што ми е на главната машина ми е баш некое „чкљ“ (као демек „400W“, заедно со куќиштето дојде, а куќиштето беше 1000 денари ;D), а досега сум немал проблеми со гасење на машината кога паѓал мрежниот напон. Тоа изгледа зависи од напојување до напојување и како се изведени ;).

ти се погодило некое асално...али дај го кај компјутерот од брат ми и ке ти го цркне за 2-3 месеци :D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #38 on: 12.06.2011, Sunday, 14:48:26 »
Дечки ова полначов што го правам со ATX наппојувањето,треба да има и EMI филтер?Пошто кај што треба да биде филтерот,на плочата од напојување нема ништо,само е со жици преспоено ;D.Па прашувам дали да правам EMI филтер...
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #39 on: 12.06.2011, Sunday, 16:18:59 »
Не би требало  да не работи и без филтер.Впрочем,најди кукиште кое на влезната утичница има ваков филтер и внатре смести ја плочката.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #40 on: 12.06.2011, Sunday, 16:47:38 »
Не би требало  да не работи и без филтер.Впрочем,најди кукиште кое на влезната утичница има ваков филтер и внатре смести ја плочката.
Напојувањето си работи без ова,него божем подобро да не е за акомулаторот ако има филтер ;D.Иначе имам јас посебен EMI филтер за до 6А 8) ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2711
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #41 on: 12.06.2011, Sunday, 17:13:59 »
Ако не ти прави пречки на ТВ, радио и сл., батали филтер, не ти треба... ;) :)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

LightCraft Studio

Offline bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2865
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #42 on: 18.06.2011, Saturday, 01:51:09 »
за акумулатор мислам дека нема никаква потреба од еми. Доволно е една uhv диода да стајш на + после неа едно кондензаторче ќерамичко од неколку нано фарадеи.

Offline at.koce

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 497
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #43 on: 20.10.2011, Thursday, 16:08:35 »
Темата е малку стара, ама сепак ќе пишам овдека за да не отварам нова  :)
Сакам дамодифицирам едно АТХ напојување да дава до 15V, тоа ми е сосема доволно ама тука има објаснето само за +15В, а јас сакам да имам +/-15V и 0V. Па ако имате искуство со овие работи кажете што би можечло да се направи  :)
Code: [Select]
http://danyk.wz.cz/at_atx_en.html

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Модифицирање на ATX напојувања
« Reply #44 on: 20.10.2011, Thursday, 16:55:18 »
Па може нешто да се изведе,само да знаеш дека на -15V повеќе од 800mA нема да даде...На толку е ограничена струјата,а кај +15 ехехееее,швајц апарат :D :D ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker