Author Topic: дајте совет за UHF Модулатор  (Read 3752 times)

Offline vlade_lp_mk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
дајте совет за UHF Модулатор
« on: 22.02.2011, Tuesday, 21:58:57 »
Имам постстар телевизор кој нема приклучок за скарт или за пинови, како можам да направам  уред кој ке го претвора сигналот од скартот (приемник за дигитална телевизија од кабловски оператор) во антена на одеден канал?

администрација: следен пат сам напиши добар наслов
« Last Edit: 25.02.2011, Friday, 20:26:40 by DX-er »

Offline Eptesicus

 • Баниран
 • Нов член
 • *
 • Posts: 31
Одг: Скарт во Антена
« Reply #1 on: 22.02.2011, Tuesday, 22:17:58 »
веројатно бараш UHF модулатор. ги има на e-bay, amazon..., би требало да ги има и во државава, не се нешто многу скапи. Мислам дека нема шема за ова на форумов, види за секој случај.
И смени го насловов дури не се изнервирани администраториве :)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: UHF Модулатор
« Reply #2 on: 24.02.2011, Thursday, 21:39:45 »
Еве една  шема успешно преправена.Оригиналот беше руска верзија,а со одредени измени аудио и видео влезовите го носат на модулаторот сигналот кој ги меша, модулира  и го испраќа модулираниот сигнал во  антенскиот влез на ТВ апаратот (некаде околу 3-5 канал).Исто така успешно може да се употреби и модулатор од стари видео игри или видео рекордер!!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Eptesicus

 • Баниран
 • Нов член
 • *
 • Posts: 31
Одг: UHF Модулатор
« Reply #3 on: 24.02.2011, Thursday, 23:11:37 »
фала батка
владе не ме разбрал за насловот. кога на некоја тема се бара нешто на почетокот практично е да стои „ми треба“, не мораше олку да се смени :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: UHF Модулатор
« Reply #4 on: 25.02.2011, Friday, 17:26:19 »
Исто така успешно може да се употреби и модулатор од стари видео игри или видео рекордер!!

Од старите нинтенда, UHF модулаторите не се баш најквалитетни, од видео рикордерите супер се, најчесто даваат одличен сигнал и квалитет на слика ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: UHF Модулатор
« Reply #5 on: 25.02.2011, Friday, 20:25:56 »
Имам користено ТВ модулатор од нинтендо кој работеше на VHF1 (канал 4), со антена од 1,5m имав домет за низ дома, и ако на секој ТВ имав собна антена ке се фаќаше релативно добро. Проблем кај ваквите модулатори е што брзо се расипуваат, даваат потемна слика со јаки бои (а само нинтендото дава пресветла слика па има компензација после) Потоа самата фрекфенција на 4ти канал е таква што често пати имаше некакви пречки на сликата, вероватно некои ентузијасти на 45-46MHz и така...
Модулаторите од видео рекордерите се добри и ја даваат реалната слика, башка повекето се на UHF и така да ке имате поголем домет со помали антени
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline aleksandar94

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 74
 • Gender: Male
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #6 on: 28.02.2011, Monday, 17:25:43 »
Веројатно за истава тема ги има прашано и Емитер, за ова пишува во Емитер Февруари 2011 во рубриката писма.Извинете за оф топиков!

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #7 on: 28.02.2011, Monday, 18:43:55 »
Само * Емитер* не даваат шеми! ;) :D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline at.koce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 497
 • Gender: Male
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #8 on: 05.03.2011, Saturday, 19:13:46 »
Хмм, мене не ми е јасно како да го искористам нинтендото за ова?

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #9 on: 05.03.2011, Saturday, 19:34:31 »
Во старите Нинтенда постои една плочка на која се наоѓа РФ излезот кон ТВ апаратот.Отвори го уредот и ке видиш за која плочка се работи.Погледај од каде иде напојувањето (има надворешен приклучок за адаптер),На плочката се гледа каде е влезот за сигналот кој се модулира.Погледај го делот каде касетата има лежиште и ке ти биде јасно.Значи.се користи само плочката со калеми и неколку транзистори.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #10 on: 06.03.2011, Sunday, 02:35:32 »
Има ефтини на пазар јас земав 200 ден. комплет модулатор, со напојување кутија.. така да мислам не се исплати да правиш. Е сега нормално ако имаш желба за сам да го направиш тоа е друго...
Life is too short to remove USB safely ..

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #11 on: 06.03.2011, Sunday, 02:42:16 »
Има ефтини на пазар јас земав 200 ден. комплет модулатор, со напојување кутија.. така да мислам не се исплати да правиш. Е сега нормално ако имаш желба за сам да го направиш тоа е друго...
На кој пазар има за 200 денари ТВ модулатор ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #12 on: 06.03.2011, Sunday, 21:24:05 »
Има ефтини на пазар јас земав 200 ден. комплет модулатор, со напојување кутија.. така да мислам не се исплати да правиш. Е сега нормално ако имаш желба за сам да го направиш тоа е друго...
На кој пазар има за 200 денари ТВ модулатор ?

Јас земав од Бит Пазар - не во покриениот дел, него од тезгите кај што продаваат електроники - системи, антени ...
Life is too short to remove USB safely ..

Offline danix01

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #13 on: 07.03.2011, Monday, 00:59:49 »
дај слика да го видиме како изгледа одулаторот од бит пазар и јас сум заинтересиран
rules are made to be broken

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: дајте совет за UHF Модулатор
« Reply #14 on: 07.03.2011, Monday, 07:49:56 »
Еве уште една шема,пробајте работи,Калемите се мотаат на отпорник од 1М ом 1/4 ват или на цевче од сок 3мм промер.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.