Author Topic: Димер за индуктивни терети  (Read 2095 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Димер за индуктивни терети
« on: 27.02.2011, Sunday, 17:31:13 »
Овој димер е преземен од ЕЛЕКТОР, и работи прекрасно со индуктивни товари.Јас  го направив за регулација на трансформатор со сек.од 24В /3А.Триакот е БТА 12 (12А) и со мал ладилник работи беспрекорно.

« Last Edit: 19.01.2015, Monday, 21:26:22 by BorceBT »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Димер за индуктивни терети
« Reply #1 on: 27.02.2011, Sunday, 17:33:25 »
Корисна шема :)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline didy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 411
 • Gender: Male
Одг: Димер за индуктивни терети
« Reply #2 on: 12.03.2011, Saturday, 19:43:58 »
Добро е што исклучувањето на тријакот е во “0“ точка, и нема дисторзии, а и греење на самиот тријак.
 :)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Димер за индуктивни терети
« Reply #3 on: 19.01.2015, Monday, 19:06:51 »
Кој сака да го прави овој димер еве му и плочка, проверена во пракса...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #4 on: 23.06.2018, Saturday, 01:47:16 »
Како треба на плочка да изгледа, т.е. кое му е лице?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #5 on: 23.06.2018, Saturday, 10:15:48 »
Не ти го разбирам прашањето, ај дообјасни малце...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #6 on: 23.06.2018, Saturday, 10:40:22 »
За тонер трансфер треба да е штампам како што ја штампа спритлајаут или како во огледало?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #7 on: 23.06.2018, Saturday, 16:12:44 »
Мислам дека одеше „како што е Sprint-Layout, така печатиш, така префрлуваш со пегла на плочката“... нека пише LordZi, он има повеќе искуство ;).
« Last Edit: 23.06.2018, Saturday, 18:37:37 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #8 on: 23.06.2018, Saturday, 18:11:54 »
Како ќе ја испечати спринтот така ја пеглаш... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #9 on: 06.07.2018, Friday, 23:55:49 »
со бта25 ми работи он/офф :S

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #10 on: 07.07.2018, Saturday, 02:47:24 »
Си пробал со друг триак?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #11 on: 07.07.2018, Saturday, 03:31:46 »
Немам.. Чудно е да не е исправен и да работи он/офф
или мислиш друг модел?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #12 on: 08.07.2018, Sunday, 00:01:57 »
Да, мислев на некој со други ознаки... бидејќи можно е диакот да не го окида како што треба тој триак, затоа.

Пробај со некој со други ознаки. Ако и тогаш се случува пак истото, можно е диакот да е проблематичен.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #13 on: 08.07.2018, Sunday, 13:18:37 »
Све мислам дека овај бта25 може едино со пулс да се заузда, али па не знам што друго би крепело 2,5 kw.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Димер за индуктивни терети
« Reply #14 on: 08.07.2018, Sunday, 22:22:54 »
Не мораш на максимум да го тераш. Само провери дали работи како што треба диакот. Ако работи, тогаш, или триакот е проблематичен или диакот не може да го окида како што треба.

Пробај и со зголемување и намалувња на вредноста на C1. Би требало со зголемување на C1 да се добие линеарна регулација, под услов триакот и диакот да се исправни.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."