Други технологии > Компјутерска Технологија

Windows Vista/7 4GB Limit Fix (32-bit/x86 OS Only)

(1/3) > >>

GigaWatt:
Со ова програмче можете да го patch-увате kernel-от на оперативниот систем да може да чита повеќе од 4GB од RAM меморија ;). Кај повеќето 32-битни Windows оперативни системи (NT, 2003, XP, Vsita, 7) постои PAE мод на работа на kernel-от на оперативниот систем (Physical Address Extension), со што се овозможува со уште додатни 3 бити да се зголеми лимитот на прочитана RAM меморија до 32GB, но програмерите од Microsoft очигледно не сакаат да ја користиме оваа предност на 32-битните Windows оперативни системи (или барем не на сите, на пример серверскте едиции од нивните оперативни системи имаат одклучена PAE опција во kernel-от, но бидејќи тие оперативни системи се повеќепати поскапи од обичните кориснички оперативни системи, како на пример XP). Со овој Fix можете да го tweak-увате kernel-от на оперативниот систем (Vista/7) да може да чита до 64GB RAM меморија, иако оперативниот систем е 32-битен (Vsita и 7 едициите од Windows оперативните системи имаат додатни 4 бити при активирана PAE опција за адресирање на додатната меморија). PAE опцијата се активира автоматски доколку оперативниот систем забележи дека конфигурацијата има повеќе од (или еднакво на) 4GB RAM меморија ;). Се што треба да се направи е да се примени Patch-от/Fix-от на оперативниот систем, и со тоа ја одклучувате PAE опцијата на оперативниот систем (иако е активна, не е одклучена :S).

Повеќе за начинот на кој треба да го искористите Patch-от, можете да најдете на следниот линк. Инаку Patch-от и страницата се напишани на Германски, но со Google Translate мислам дека ќе се снајдете ;).


--- Code: ---http://www.unawave.de/windows-7-tipps/32-bit-ram-sperre.html
--- End code ---

Download Link за Patch-от:


--- Code: ---http://www.box.net/shared/ezbrhyx7jq
--- End code ---

НАПОМЕНА: Овој Patch e само за 32-битни верзии од Windows Vista/7, не функционира на Windws XP/2000/2003.

ShAdOw:
Многу корисно програмче GigaWatt :), реп+(виртуелна) ;).

batka:
Го знаеме програмчево,работи, ама пазете  - не знам за ова,ама некои верзии имаат спајвер! >:( Тестирајте прво со АВ.!

GigaWatt:

--- Quote from: batka on 16.03.2011, Wednesday, 15:44:15 ---Го знаеме програмчево,работи, ама пазете  - не знам за ова,ама некои верзии имаат спајвер! >:( Тестирајте прво со АВ.!

--- End quote ---

Нема, проверив, тестирав, чисто е ;). Башка, во .rar архивата е спакуван само patch-от, ништо друго ;).

donis92:
а зошто не сака да поткрене од тоа другото

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version