Author Topic: Што ли е чудово  (Read 43154 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Што ли е чудово
« on: 20.01.2010, Wednesday, 23:40:32 »
Има три жички а не е транзистор ниту кондензатор  ;D
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Што ли е чудово
« Reply #1 on: 20.01.2010, Wednesday, 23:45:43 »
Керамички осцилатор/резонатор?
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Re: Што ли е чудово
« Reply #2 on: 21.01.2010, Thursday, 00:57:51 »
Да, керамички осцилатор/резонатор. Има 3 жици бидејќи средната е маса (тоа е како на кристалот куќиштето да го поврзеш на маса (минус). Мислам дека пишува 5.5(MHz) но не сум сигурен.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Што ли е чудово
« Reply #3 on: 21.01.2010, Thursday, 01:01:21 »
значи не е обичен кристал туку осцилатор а како да го поврзам за да осцилира?
Дали првата на плус средната на минус а крајната е излез на сигнал од 5,5MHz (може антена) ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Re: Што ли е чудово
« Reply #4 on: 21.01.2010, Thursday, 01:34:11 »
Не е активен елемент (погрешно се изразивме), сличен е на кристал и мора да се стави во коло за да осцилира а повеќе го употребуваат како филтер отколку како осцилатор освен кај микроконтролерите кај кои може да се употреби и наместо кристал (поевтин е). Значи кога ќе се употребува наместо кристал се повезуваат двете крајни нозе каде што треба да е кристалот а средната оди на маса.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Што ли е чудово
« Reply #5 on: 21.01.2010, Thursday, 02:16:24 »
фала за информацијата, сега ми се разјасни одлично.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Што ли е чудово
« Reply #6 on: 22.01.2010, Friday, 14:43:19 »
a да не знае некој што вредност има овој тантлум (или како се вика) кондензатор? Пише 10n16 па тоа 10n нано ли е?

Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Online Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Re: Што ли е чудово
« Reply #7 on: 22.01.2010, Friday, 14:48:53 »
Тантал  се вика , мислам дека е 10uF 16V  :-\
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Goce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 366
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #8 on: 22.01.2010, Friday, 15:53:53 »
Да 10uf и означен е плусот како што е на сликата плусот е на десниот пин

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Што ли е чудово
« Reply #9 on: 22.01.2010, Friday, 15:58:41 »
фала ви за помошта :) Мене ме бунеше тоа n.
Сакам да ве прашам уште нешто се работи за пластичен кондензатор од тие жолтите и на него пише D105J е сега интересно е што кондензаторов е дупло подебел од другите кондензатори од тој тип па ме интересира дали е 100nF? фала однапред

« Last Edit: 22.01.2010, Friday, 16:01:41 by DX-er »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Goce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 366
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #10 on: 22.01.2010, Friday, 16:00:40 »
Ако пишува 105ј тој е 1uf

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Што ли е чудово
« Reply #11 on: 22.01.2010, Friday, 16:02:46 »
105 - 1uF
104 - 0,1uF(100nF)
103 - 0,01uF(10nF)
102 - 0,001uF(1nF)
101 - 0,0001uF(100pF)
Последниот број го означува бројот на нулите после десетката, на пр. 102 е 10 и две нули (1000pF т.е.1nF)
« Last Edit: 22.01.2010, Friday, 16:07:48 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Што ли е чудово
« Reply #12 on: 24.01.2010, Sunday, 00:59:02 »
а ако пишува само 100 на керамички кондензатор и тоа обратно свртена, па дали ова е 100 пико?

Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Што ли е чудово
« Reply #13 on: 24.01.2010, Sunday, 01:07:40 »
Да, 100p.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Што ли е чудово
« Reply #14 on: 24.01.2010, Sunday, 01:16:28 »
еј супер, фала за информацијата. Не знам што ги прават вака комплицирани да не може секој да се снајде :( и 100 и 101 е 100p :) кај отпорниците колку е лесно.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.