Author Topic: Што ли е чудово  (Read 43140 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Што ли е чудово
« Reply #30 on: 05.03.2010, Friday, 16:17:18 »
Mене ми личи на 272 = 2n7 ;D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Што ли е чудово
« Reply #31 on: 05.03.2010, Friday, 16:25:44 »
може :( ама се изгледа дека пак ке треба да идам да купам 2,2n оти вака сомнително ми е
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Што ли е чудово
« Reply #32 on: 05.03.2010, Friday, 16:31:30 »
Еве денски ги сликнав, се мислам дека е 202

Оваа врста на кондензатори ми е посебно одвратна и стално се соочувам со ист проблем, не можам да ги идентификувам
« Last Edit: 05.03.2010, Friday, 16:33:53 by DX-er »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Што ли е чудово
« Reply #33 on: 05.03.2010, Friday, 16:40:37 »
Само мерач му е мајката... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Re: Што ли е чудово
« Reply #34 on: 05.03.2010, Friday, 17:27:42 »
Вака од искуство: Тој тип на производител на кондензатори ми е познат и тие ги означуваа кондензаторите со n, p, u. Значи сигурно е 2n2 само n е малку поголема отколку што треба.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Re: Што ли е чудово
« Reply #35 on: 11.04.2010, Sunday, 18:19:12 »
ВАЖНО!!!
околу интегралните кола за кој имате нешто прашања или пак имате одговори на веќе поставените прашања пишувајте ги тука, не отворајте нови теми !!!

Нека не ве буни името  се работи за интегралните кола малку поинакви прилично се старии не можев да најдам нешто посебно за што да ги искористам па ми треба ваш предлог  ;D
се работи за следните кола
M514256A-80R ги имам 10 парчиња
Em51256C-15PL ги имам 9 парчиња
IS61LV256-15N ги имам само 2 парчиња  :-[

Исто така имам 2 парчиња  MME U555C од телефункел епром меморија мислам дека е :D
еве слика од истата


А д аи ќе заборавев имам и неколку  ММЕ UB8560D
еве слика и од ним
« Last Edit: 11.04.2010, Sunday, 20:47:42 by Devil »
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Gestak

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 240
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #36 on: 11.04.2010, Sunday, 19:38:48 »
Mожит и јас да се надоврзам на темава со интегрални кој ги  имам и за што да ги искористам или нова тема да отворам.
« Last Edit: 11.04.2010, Sunday, 19:55:08 by Devil »

Offline nCounTr

 • Почивај во мир
 • Стручњак
 • *****
 • Posts: 230
 • Gender: Male
 • Дипл.Ел.Инж.
  • Македонски форум за електроника
Re: Што ли е чудово
« Reply #37 on: 11.04.2010, Sunday, 19:47:28 »
Надоврзи се, зошто да се претрупува форумот со исти теми.
« Last Edit: 11.04.2010, Sunday, 19:55:16 by Devil »
ESPRIMO Mobile v5505 | Intel Centrino Duo T5450 @ 1,66GHz Santa Rosa | Apacer 4GB DDR2-667MHz | Fujitsu 120GB SATA-150 5400rpm | Intel x3100 384M Memory | Intel PRO/Wireless 3945abg | Gigabit Ethernet | Toshiba Bluetooth v2.0 | Windows 7 x64
АМАН ЧИТАЈТЕ ПРАВИЛA

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Re: Што ли е чудово
« Reply #38 on: 11.04.2010, Sunday, 19:54:50 »
Тука ставајте ги вашите прашања околу интегралните не отворајте нови теми  ;)
« Last Edit: 11.04.2010, Sunday, 20:04:17 by Devil »
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Gestak

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 240
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #39 on: 11.04.2010, Sunday, 20:27:47 »
Еве слики од интегралните,тие што не се гледаат ќе ги напишам рачно,сега за што мислите да ги искористам пишете,ако на некој не му се познаваат убаво бројките буквите нека пиши ке ги напишам рачно.


Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #40 on: 11.04.2010, Sunday, 20:34:38 »
Мојата листа на интегралци, повеќето се од базни станици од пошти, алармни станици, компјутери, конвертори етц...  :

Code: [Select]
MC6809P
MC6821CS
HM6116LP
UM6116-2
Z8430
HCF4067BE
SN74LS244N
TIBPAL16L8-25CN
SN74LS273N
DM74LS373N
T74LS240B1
T74LS138B1
CDP1857CE
MC75492P
HCF4011BE
MC1408P8
MC14076BCP
mmc4001e
CD40106BE
MC14495P1
HEF4013BP
T74LS74B1
LM393N
UM91210
TDA3730
KIA7303P
KIA7343AP
MC6802P
EF6821P
ET2716Q-1
TC4001BP
CD4093H
HFE4017BP
Z0853006PSC
NE555N
9741J
LM386L
M055B1
M1025B5CA
ULN2803APC
TDA7000
I reject your reality and substitute my own.

Offline Gestak

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 240
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #41 on: 11.04.2010, Sunday, 20:39:20 »
Aleks TDA7000 можеш да ја искористиш како приемник.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Re: Што ли е чудово
« Reply #42 on: 11.04.2010, Sunday, 20:42:40 »
Шо напрај ти само биоси имаш вадено хехех
тоа е еепром меморија може некогаш да ти користи :D
за тоа белите напиши не се читаат најдобро  :-\

SLA7024 е драјвер за степ мотори :D
еве шема за него
Code: [Select]
http://hmin.tripod.com/als/fsmyth/drawings/stepper/sla7024.gif
тоа TDA е извадено од вертикала од телевизор и незнам дали би го користел за нешто

W24257AK-15 e CMOS high Speed статички рам од 32кх 8 може да се искористи некогаш :D

74LS04 e инвертор, корисно е :D

74LS00 има 4х нили порти

CA723 е напонски регулатор може да си направиш убаво напојување од 0- 30В, и може да се направи да има и контрола на струја од 0-3А ( ќе има проект за тоа на форум )

7493 мислам дека е бинарен бројач не сум сигурен  :-\

NE5532 e дупли операзионен засилувач


Алекс ова сите ти се извадени или не знаеш за што се како се ?

пошто јас имам повеќе не се само горе спомнатите за ним немам информации

« Last Edit: 11.04.2010, Sunday, 20:44:23 by Devil »
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Aleks

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 269
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #43 on: 11.04.2010, Sunday, 20:55:54 »
Шо напрај ти само биоси имаш вадено хехех
тоа е еепром меморија може некогаш да ти користи :D
за тоа белите напиши не се читаат најдобро  :-\

SLA7024 е драјвер за степ мотори :D
еве шема за него
Code: [Select]
http://hmin.tripod.com/als/fsmyth/drawings/stepper/sla7024.gif
тоа TDA е извадено од вертикала од телевизор и незнам дали би го користел за нешто

W24257AK-15 e CMOS high Speed статички рам од 32кх 8 може да се искористи некогаш :D

74LS04 e инвертор, корисно е :D

74LS00 има 4х нили порти

CA723 е напонски регулатор може да си направиш убаво напојување од 0- 30В, и може да се направи да има и контрола на струја од 0-3А ( ќе има проект за тоа на форум )

7493 мислам дека е бинарен бројач не сум сигурен  :-\

NE5532 e дупли операзионен засилувач


Алекс ова сите ти се извадени или не знаеш за што се како се ?

пошто јас имам повеќе не се само горе спомнатите за ним немам информацииСите се извадени и за сите знам што се.
I reject your reality and substitute my own.

Offline SaleSk

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 434
 • Gender: Male
Re: Што ли е чудово
« Reply #44 on: 12.04.2010, Monday, 00:32:48 »
Aleks TDA7000 можеш да ја искористиш како приемник.

Јас во школо имав изработено приемник со тда 7000...функционираше топ...имаше и засилувач со тба 820...плочката се уште ја имам, но ги нема интегралците...во тоа време малку беа дефицитарни и не баш ефтини, па ми беа позајмени од едно другарче :)
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...